Šipak

Neodoljivi domaći pekmez od šipka

Oko ovog neodoljivog pekmeza ima puno, puno posla. Ali, vjerujte vrijedi svakog zalogaja. Ovakvu deliciju koja mami mirisom i okusom nigdje ne možete kupiti.

Nar, rajsko voće koje čuva vaše zdravlje

Morski šipak ili nar je jedna od najljekovitijih voćki egzotičnog izgleda koji se zbog velikog broja sjemenki smatrao simbolom plodnosti koji donosi sreću.

Čaj od šipka u borbi protiv malaksalosti i prehlade

Zbog bogatstva vitamina C koji se kuvanjem ne gubi, čaj od crvenog ploda šipurka nezamjenljiv je u liječenju prehlade. A naročito je preporučljiv u otklanjanju umora, malaksalosti, anemičnosti, odnosno svih tegoba koje nastaju zbog manjka vitamina C u organizmu.

Ovo blago iz šikare ima više vitamina C nego limun

Divlji šipak se od davnina koristio u ljekovite i ukrasne svrhe. Legenda kaže da je divlji šipak nastao nakon što su bogovi Olimpa u čast rođenja Afrodite prolili nektar po grmu iz kojeg su se potom razvili prelijepi cvjetovi.

Vladar jeseni: Simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života

U ranu jesen rubovi šuma, livada i poljskih puteva rumene se od šipka, koji "puca" od obilja vitamina C, kalijuma, flavonoida, voćnih kiselina, pektina i brojnih drugih tvari koje su blagotvorne za probavni i mokraćni sistem, jačanje imuniteta i zacjeljivanje oštećene kože.

Šipak - prirodni multivitamin

Šipak je biljka koja pripada rodu ruža iz porodice Rosaceae.

Kako se pravi domaći pekmez od šipaka

O pekmezu od šipaka malo je riječi hvale. Osmim fantastičnog ukusa, njegova zdravstvena komponenta dovoljan je razlog da razmišljate kako ga napraviti.

Najčitanije