Šljiva

U sanskom selu šljiva rodila usred oktobra

SANSKI MOST - Neobično je da voćka probehara polovinom oktobra, ali je još veća rijekost da na njenim granama rastu plodovi.

Provjeren recept za savršen pekmez od šljiva

Ovo je jednostavni, tradicionalni recept za pripremu pekmeza od domaćih šljiva bez dodavanja konzervansa.

Svjetski standard koči izvoz domaće šljive

TUZLA - Bez usvojenog Global GAP standarda poljoprivredni proizvođači iz BiH ne mogu izvoziti proizvode na strana tržišta, te je potrebno da taj standard prihvati što više proizvođača.

Ulje šljive, dugo čuvana tajna beauty svijeta

Ako do sada niste čuli za ulje šljive, vrijeme je da se upoznate s "novo-starim" preparatom koji čini čuda za kožu.

Šljiva, riznica zdravlja i energije

Naš region je prepoznatljiv po uzgoju šljiva, a baš one se nalaze na vrhu liste najjačih antioksidanasa, barem kada je riječ o voću. Najzdravije su kada ih jedete svježe, ali ni u suvom ili kuvanom obliku ne gube mnogo na ljekovitosti.

Šljiva je najjači antioksidans

Iako se šljive masovno koriste za džem, suše se ili se od njih peče rakija, najbolje je da se jedu svježe jer imaju najjača antioksidativna svojstva među voćem.

Potrebno je ponovo gajiti autohtone i odomaćene sorte

Institut za genetičke resurse kao organizaciona jedinica Univerziteta u Banjoj Luci ima za cilj ostvarivanje procesa očuvanja postojećih, rijetkih i dragocjenih autohtonih sorti voćaka i drugih poljoprovrednih vrsta u postojećim kolekcijama u sklopu banke gena instituta.

Starinski domaći džem od šljiva

Ovo je jednostavni, tradicionalni recept za pripremu džema od domaćih šljiva bez dodavanja konzervansa i drugih nezdravih dodataka.

Ljekovito bilje: Šljiva

Malo je voća koje poznajemo s tako izrazito sočnim i slatkim ukusima, kao što su šljive. Njihova sezona se proteže od maja do oktobra, prve sazrijevaju japanske vrste, a u Evropi je doba sazrijevanja šljiva nešto kasnije, tokom avgusta i jesenjih mjeseci.

Najčitanije