Žito

Dobar rod strnih žita u Semberiji

Prema informaciji gradskog Odjeljenja za poljoprivredu, koja će se naći pred odbornicima Skupštine grada 10. septembra, na 39. sjednici, ovogodišnja žetva strnih žita, prije svega pšenice i uljane repice, zahvaljujući primjenama agrotehničkih mjera na najvećem dijelu, površina uspješno je okončana u relativno kratkom vremenskom periodu, uz ostvarene dobre proizvodne rezultate.

Vodeničarka Radmila Jeremić melje žito u mlinu starom 100 godina

​LAKTAŠI - Otac mog svekra radio je u ovoj vodenici, zatim je posao naslijedio svekar Stojan, uz kojeg sam zavoljela vodeničarstvo, radila s njim, da bih prije nekih 15 godina, nakon njegove smrti, preuzela posao. Vodenica sa mlinom u kojoj danas meljem žitarice datira iz vremena kada su Austrougari vladali ovim prostorima, kazuje vodeničarka Radmila Jeremić, koja na imanju u laktaškom selu Krnete čuva porodičnu tradiciju, ali i vodeničarski zanat od izumuranja.

Kina upozorava na novi problem - najezda štetočina

ŠANGAJ - Kinesko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da je opasnost od najezde biljnih štetočina na usjeve ove godine ozbiljnija nego lani, dodajući da će zbog toga i mjere prevencije i kontrole biti agresivnije.

Divlje svinje tamane žito

BANJALUKA, GRADIŠKA - U pojedinim područjima na teritoriji RS divlje svinje su već u značajnoj mjeri napravile štetu u poljoprivredi, a zbog sve veće populacije ovih životinja u RS povećan je i rizik od nastanka štete, te je iz tih razloga pojačan i odstrel.

Srbi švercovali migrante u žitu

BEOGRAD - Policija u Srbiji uhapsila je sedam srpskih državljana koji su osumnjičeni da su krijumčarili veći broj migranata afroazijskog porijekla, kojima su u kamionima sa žitaricama omogućavali nedozvoljen prelazak u Hrvatsku i dalje tranzit preko Slovenije u Italiju.

Domaće je bolje: Održana manifestacija "Dani polja strnih žita"

BANJALUKA - Već tradicionalna manifestacija "Dani polja strnih žita" organizovana je danas na ekonomiji Poljoprivrednog instituta RS, u saradnji Poljoprivrednog instituta RS sa Vladom RS, Ministarstvom nauke i tehnologije RS i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Žito iz Srbije će se izvoziti preko luke Bar

PODGORICA - Žito iz Vojvodine će se već od ove godine izvoziti na treća tržišta preko Luke Bar, dogovoreno je danas u Novom Sadu, na sastanku delegacije privrednika Crne gore i izvoznika žitarica "MK grupe" i "Agro globa" iz Novog Sada.

Snijeg čuva žito i luk

BANJALUKA, LJUBINJE - Snijeg koji je pao na oranice dobro je došao zasijanim strnim žitima i luku i odlična je zaštita od mrazeva, a ni tamo gdje nema snježnog pokrivača mrazevi zasad ne ugrožavaju ozime usjeve, voćarske kulture i vinovu lozu.

Snijeg poslužio kao izolator strnim žitima

NOVI GRAD - Snijeg je poslužio kao izolator strnim žitima i zaštita od niske temperature, a zbog dužih rokova sjetve ovi usjevi su u različitim fazama razvoja, rekao je danas rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danijel Egić.

Užasna nesreća u Srbiji: Muškarca samljeo mlin za žito

BOLJEVAC - U mjestu Osnić kod Boljevca dogodila se užasna nesreća kada Jovan Barbulović (48) danas oko 15 časova upao u veliki mlin za mljevenje žita.

Najčitanije