Žozep Borelj

Borel: Naša je dužnost uraditi sve da održimo mir u BiH

SARAJEVO - Žozep Borel, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku svoju posjetu Bosni i Hercegovini počeo je jutros boravkom u bazi EUFOR-a u Butmiru u Sarajevu.

Borelj: EU ne povlači svoje osoblje iz Kijeva

BRISEL - EU ne povlači svoje diplomatsko prisustvo iz Ukrajine, rekao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Dodik sa Boreljom: Situacija u BiH zahtijeva temeljnu raspravu unutar zemlje

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upoznao je danas visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja sa aktuelnom situacijom u BiH, za koju je ocijenio da je kompleksna i da zahtijeva temeljnu raspravu unutar zemlje.

Predstavnik EU: Prolazimo kroz najopasnije razdoblje od kraja Hladnog rata

Evropa prolazi kroz "najopasnije razdoblje" za svoju sigurnost od kraja Hladnog rata, premda je "diplomatsko rješenje" s Rusijom još moguće, rekao je danas visoki predstavnik EU-a za spoljnu politiku Žozep Borelj u Vašingtonu.

Borelj: Nema razloga da povučemo osoblje iz Ukrajine

BRISEL - Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da EU za sada ne planira da pozove svoje diplomatsko osoblje i njihove porodice da napuste Ukrajinu, kao što su to učinile SAD.

Borelj upozorio Rusiju na posljedice u slučaju agresije na Ukrajinu

BREST - Šef diplomatije EU Žosep Borelj, ponovio je danas da EU podržava integritet i teritorijalni suverenitet Ukrajine i upozorio Rusiju da ne preduzima korake koji bi dodatno ugrozii stabilnost i bezbjednost te zemlje.

Borelj: Srbima na KiM bi trebalo omogućiti da glasaju na referendumu

​BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj poručio je danas da bi Srbima na Kosovu i Metohiji trebalo omogućiti da ostvare pravo da glasaju na referendumu o promjenama Ustava Srbije u nedjelju, 16. januara.

Diplomatija uz podršku nosača aviona

​Iako predstoji čitav niz pregovora kako bi se smirila napetost između Rusije i Ukrajine, Sjedinjene Države su ipak "za svaki slučaj" ostavile nosač aviona "Hari S. Truman" u Mediteranu.

Borelj: Bez EU nema pregovora Rusije i SAD o garancijama

​BERLIN - Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj, okarakterisao je kao neprihvatljive uslove o bezbjednosnim garancijama koje je predstavila Rusija, i upozorio da se pregovori o tome ne mogu odvijati bez učešća EU.

Borelj: Pripremamo kompletan set sankcija Rusiji

BRISEL - Evropska unija priprema kompletan set sankcija Rusiji, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

Borelj: Još nema spremnosti za novi sastanak na visokom nivou Beograda i Prištine

​BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas poslije sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Briselu da trenutno ne postoji spremnost za novi sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Borelj: Radimo na sprečavanju eskalacije

RIM - EU ulaže diplomatske napore da bi spriječila eskalaciju tenzija na granici između Rusije i Ukrajine, izjavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Odgovor Žozepu

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borelj oglasio se kolumnom pod naslovom "Vođstvo nisu igre i političko hazarderstvo", koja je 3. decembra ove godine objavljena u "Nezavisnim novinama".

Ministri spoljnih poslova EU spominjali BiH, ali nisu sankcije

BRISEL - Ministri spoljnih poslova EU danas na sastanku nisu pričali o sankcijama, ali je Žozef Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednost, na pres-konferenciji potvrdio da je bilo govora o BiH.

Borelj: Proširenje sankcija Minsku

PARIZ - Ministri spoljnih poslova zemalja EU sutra će proširiti sankcije Bjelorusiji i obuhvatiti avio-prevoznike i turističke agencije koji učestvuju u prebacivanju migranata na granicu evropskog bloka, izjavio je šef spoljne politike Unije Žozep Borelj.

Najčitanije