3D

Predstavljeno 3D srce, za deset godina možda ćemo štampati organe

Naučnici u Izraelu predstavili su trodimenzionalno štampano srce s ljudskim tkivom i krvnim sudovima, nazvavši to prvim i "velikim medicinskim preokretom" koje doprinosi mogućnostima za transplantacije.

Open Bionics kreira 3D štampane bioničke ruke

Kompanija Open Bionics je prošle godine počela sa proizvodnjom 3D štampanih bioničkih ortopedskih pomagala i od tada ih prodaje u Velikoj Britaniji.

Počelo 3D istraživanje crnogorskog podmorja

​Nakon uspješno završenog testiranja i kalibracije opreme, juče je počelo 3D geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26, u cilju pronalaženja nafte.

Samoobnavljajuće cipele zasnovane na 3D štampanoj gumi

​Đonovi cipela se neminovno troše tokom upotrebe, ali naučnici su možda pronašli način da odgode vrijeme za kupovinu novih. Tim naučnika sa Souther California univerziteta uspio je da stvori samoobnavljajuću 3D štampanu gumu koja bi mogla da bude idealna za obuću, gume za vozila, kao i za sve ostale gumene dijelove koji se habaju u svim drugim industrijama.

Prvi u potpunosti 3D štampani motor

​Ovo što vidite na slici nije filmski rekvizit, već prvi u potpunosti 3D ištampani e-motor u svijetu, nazvan NERA.

Prvi u potpunosti 3D štampani motor svijeta

Ovo što vidite u našoj galeriji nije filmski rekvizit, već prvi u potpunosti 3D ištampani e-motor u svijetu, nazvan NERA…

3D pješački prelazi od iduće godine u Sarajevu

SARAJEVO - U Sarajevu će uskoro biti napravljeni 3D pješački prelazi u blizini osnovnih škola i vrtića s ciljem povećanja sigurnosti djece u saobraćaju.

Facebook uvodi "3D fotografije"

Najveća društvena mreže na svijetu Facebook pustila je u opticaj novu opciju koja omogućava objavu fotografija s 3D efektima u "News Feedu".

Najbolji izbor monitora za dizajnere

Ukoliko se bavite dizajnom, pored kvalitetnog miša, tastature i digitalne table za crtanje, osnovno sredstvo za rad jeste i monitor. Izabrati pravi monitor nekada može predstavljati izuzetno veliki izazov, pa dizajneri često konsultuju i savjetnike, kao i starije kolege koji bi eventualno mogli da im pomognu.

Napravljen 3D model mozga neandertalca

Naučnici su prvi put pokušali da naprave trodimenzionalni model mozga neandertalca, što je originalan pristup koji bi mogao da pomogne boljem razumijevanju tog ljudskog rođaka, iako ne i rješavanju misterije njegovog nestanka.

Najčitanije