3d

Najfrekventnija trebinjska ulica dobija 3D pješački prelaz

TREBINJE - Prvi 3D pješački prelaz u Trebinju značajno će doprinijeti povećanju bezbjednosti u gradskom saobraćaju, potvrdio je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za Stambeno-komunalne poslove Bojan Čvoro.

Iscrtan 3D pješački prelaz na Istočnom tranzitu u Banjaluci

BANJALUKA - Prvi 3D pješački prelaz u gradu iscrtan je na novoj dionici istočnog tranzita, a prvi put je i horizontalna saobraćajna signalizacija na saobraćajnicama iscrtana hladnom plastikom, rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

3D pješački prelaz na Istočnom tranzitu u Banjaluci

BANJALUKA - U namjeri veće zaštite pješaka, ovog vikenda će na novoj dionici Istočnog tranzita biti iscrtan trodimenzionalni pješački prelaz. Ovo je prvi put da će se na nekoj od gradskih saobraćajnica naći 3D prelaz, koji se pokazao kao jako dobro rješenje u zemljama Zapadne Evrope.

Kerim Mušanović, 3D street artist iz BiH: Jedina mana ove umjetnosti je prolaznost

Prijavom na konkurs 2012. godine na "Beton festu" u Sarajevu se prvi put okušao u anamorfnom načinu slikanja. Od tada mladi umjetnik Kerim Mušanović ide samo uzlaznom putanjom. Za sebe kaže da je osoba koja voli izazove, te da je iz tog razloga anamorfna umjetnost, odnosno 3D slikarstvo postalo sastavni dio njegovog života. Iza sebe ima master studij na temu "3D anamorfno slikarstvo" na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, te mnoštvo radova po cijelom svijetu - od Floride, Dubaija pa sve do Holandije i susjedne Hrvatske. Upravo iz tog razloga ističe da su sva ta putovanja i prilike ono najbolje što je dobio od umjetnosti i kroz umjetnost, naučiti puno o drugim kulturama i tradicijama - u tome se očituje bogatstvo. Njegove radove odlikuju prirodni motivi i baš po njima se razlikuje od drugih umjetnika. Kako napominje, kroz radove ne šalje poruke, osim onih da ljudi kvalitetnije primijete i cijene prirodu, te životinje.

Sarajevo dobilo prvi 3D pješački prelaz

Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu u petak je oslikan prvi 3D pješački prelaz, a kako je prvobitno najavljeno, 3D pješački prelazi biće napravljeni u blizini osnovnih škola i vrtića s ciljem povećanja bezbjednosti djece u saobraćaju.

Hrvatska prva uvodi 3D signalizaciju za pogrešan smjer

Hrvatski auto-putevi (HAC) počinju pilot-projekat postavljanja horizontalne signalizacije s 3D efektom na deset petlji i pet odmorišta koja će upozoravati vozače da su krenuli u pogrešnom smjeru.

Sarajevo uskoro dobija 3D pješačke prelaze

SARAJEVO - Grad Sarajevo planira realizacije testnog primjera 3D pješačkog prelaza u uglu ulica Branilaca Sarajeva i Šenoina, a nakon čega bi se krenulo u aktivnosti obilježavanja i u drugim ulicama, u blizini škola, vrtića, javnih ustanova, i drugih objekata.

Predstavljeno 3D srce, za deset godina možda ćemo štampati organe

Naučnici u Izraelu predstavili su trodimenzionalno štampano srce s ljudskim tkivom i krvnim sudovima, nazvavši to prvim i "velikim medicinskim preokretom" koje doprinosi mogućnostima za transplantacije.

Open Bionics kreira 3D štampane bioničke ruke

Kompanija Open Bionics je prošle godine počela sa proizvodnjom 3D štampanih bioničkih ortopedskih pomagala i od tada ih prodaje u Velikoj Britaniji.

Počelo 3D istraživanje crnogorskog podmorja

​Nakon uspješno završenog testiranja i kalibracije opreme, juče je počelo 3D geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26, u cilju pronalaženja nafte.

Najčitanije