Abortus

Da li Švedska krši fundamentalna ljudska prava?

STOKHOLM - Prva epizoda skandinavskog podkasta za ljudska prava na engleskom jeziku bavi se jednim od slučajeva o kojima se najviše raspravlja kada je riječ o ljudskim pravima, kada je babicama Elinor Grimark i Lindi Sten, uskraćeno pravo da rade u svojoj struci zbog njihovih primjedaba u vezi s abortusom.

Ustavni sud Kolumbije zabranio abortus, izuzetak tri slučaja

BOGOTA - Ustavni sud Kolumbije donio je odluku protiv legalizacije abortusa u prvih 16 nedjelja trudnoće, osim u tri posebna slučaja.

Slovačka: Žene za abortus neće morati da dobiju pristanak oca

BRATISLAVA - Slovačka je odbacila predlog zakona kojim bi žene prije abortusa najprije morale da odu na ultrazvuk kako bi čule otkucaje srca fetusa, ali i da dobiju pristanak oca prije nego što bude odobrena procedura, prenose mediji.

Slovačka će zakonski prisiliti žene da gledaju slike fetusa prije pobačaja?

Prema novom prijedlogu zakona, koji će danas razmatrati slovački parlament, Slovakinje koje namjeravaju da izvedu pobačaj biće primorane prije zahvata da vide slike svog embriona ili fetusa.

Ubijaju bebe gaziranim pićima jer nemaju legalan abortus

Medicinske sestre pričaju kako na ulicama Najrobija postoji više načina ako se žena želi riješiti neželjenog djeteta, a to im omogućuju loši zakoni i siromaštvo.

U UKC RS sve više porođaja, sve manje abortusa

​BANJALUKA - Od 2010. do 2018. godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC RS urađeni su 28.491 porođaj i 3.287 legalnih prekida trudnoće, a posljednjih godina uglavnom se povećava broj porođaja, dok je broj abortusa manji iz godine u godinu, potvrdili su u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Luizijana postala šesta američka država koja zabranjuje abortus

NJUJORK - Guverner Luizijane Džon Bel Edvards potpisao je zakon kojim se zabranjuje abortus već u šestoj sedmici trudnoće.

Guvernerka Alabame potpisala zakon o zabrani abortusa

MONTGOMERI - Guvernerka Alabame Kej Ajvi potpisala je zakonski prijedlog kojim se zabranjuju skoro sve vrste abortusa u toj saveznoj državi, a ljekarima koji bi izvršili tu intervenciju prijeti doživotni zatvor.

Hrvatice masovno odlaze na abortus u Sloveniju

ZAGREB - Posljednja tri mjeseca za 25 odsto se povećao broj žena koje odlaze na abortus u slovenački grad Brežice, koji se nalazi blizu granice sa Hrvatskom, a razlog za to je što u Hrvatskoj 60 odsto ginekologa odbija da obavi pobačaj smatrajući da je to u suprotnosti s njihovom savješću.

Žene koje se odluče na abortus u Teksasu mogle bi biti kažnjene smrću

U Teksasu je predložen novi zakon koji zabranjuje abortus u bilo kojem mjesecu trudnoće te žestoko osuđuje žene koje donesu takvu odluku i ljekare koji ih obavljaju. Najgori mogući oblik kazne za abortus je smrtna kazna.

Najčitanije