Abortus

Djevojčice abortiraju i više puta, iz UKC-a RS upozoravaju na posljedice

BANJALUKA - Na abortuse se u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci godišnje odluči i do 500 žena, a nerijetko i maloljetnice, koje, kako kažu stručnjaci, nisu svjesne posljedica koje ova odluka može da ostavi na njihovo zdravlje.

Pravo na abortus dijeli Evopu, Poljska "vri", Hrvatska na raskrsnici

Zbog planova za pooštravanje ionako strogog zakona o abortusu, atmosfera u Poljskoj je proključala. I još uvijek vri. Ali ni u drugim evropskim zemljama nije mnogo bolje.

Demonstranti ne odustaju od zahtjeva za liberalizaciju zakona o abortusu

VARŠAVA - Demonstranti u Varšavi i drugim gradovima Poljske organizovali su u subotu marševe u znak protesta protiv restriktivnog zakona o abortusu i policijskog nasilja na nedavno održanim protestima u zemlji.

Više poroda i manje abortusa i u doba korone

BANJALUKA - Trend rasta broja porođaja i pada broja abortusa u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) nastavljen je i u doba korone, što potvrđuju podaci da su u prvih šest mjeseci ove godine obavljena 1.563 porođaja i 93 abortusa.

Vrhovni sud SAD poništio zakon Lujzijane o abortusu

VAŠINGTON - Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država poništio je danas restriktivni zakon Lujzijane o abortusu.

Da li Švedska krši fundamentalna ljudska prava?

STOKHOLM - Prva epizoda skandinavskog podkasta za ljudska prava na engleskom jeziku bavi se jednim od slučajeva o kojima se najviše raspravlja kada je riječ o ljudskim pravima, kada je babicama Elinor Grimark i Lindi Sten, uskraćeno pravo da rade u svojoj struci zbog njihovih primjedaba u vezi s abortusom.

Ustavni sud Kolumbije zabranio abortus, izuzetak tri slučaja

BOGOTA - Ustavni sud Kolumbije donio je odluku protiv legalizacije abortusa u prvih 16 nedjelja trudnoće, osim u tri posebna slučaja.

Slovačka: Žene za abortus neće morati da dobiju pristanak oca

BRATISLAVA - Slovačka je odbacila predlog zakona kojim bi žene prije abortusa najprije morale da odu na ultrazvuk kako bi čule otkucaje srca fetusa, ali i da dobiju pristanak oca prije nego što bude odobrena procedura, prenose mediji.

Slovačka će zakonski prisiliti žene da gledaju slike fetusa prije pobačaja?

Prema novom prijedlogu zakona, koji će danas razmatrati slovački parlament, Slovakinje koje namjeravaju da izvedu pobačaj biće primorane prije zahvata da vide slike svog embriona ili fetusa.

Ubijaju bebe gaziranim pićima jer nemaju legalan abortus

Medicinske sestre pričaju kako na ulicama Najrobija postoji više načina ako se žena želi riješiti neželjenog djeteta, a to im omogućuju loši zakoni i siromaštvo.

Najčitanije