Adolf Hitler

Austrija dobila spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera

​BEČ - Dugogodišnji pravni spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera u Braunau, između Republike Austrije i nekadašnje vlasnice, okončan je odbijanjem žalbe na odluku o nacionalizaciji.

Komplikovana Hitlerova loza: Da li je imao sina?

Već je poznato da se, pred samu smrt u bunkeru 1945. godine, Adolf Hitler tajno vjenčao za svoju dugogodišnju partnericu Evu Braun. Ali, par nikad nije imao djece i ubili su se odmah nakon vjenčanja 30. aprila 1945.

Kako bi izgledao svijet da je uspio atenat na Hitlera 1944. godine?

Prije 75 godina, 20. jula u četvrtak malo iza podneva, nije lako zamisliti kako je moralo biti grofu Klausu fon Staufenbergu. 37-godišnji pukovnik Vermahta, stajao je mirno uz veliki teški konferencijski masivni hrastov sto u konferencijskoj dvorani "Vučje jazbine" u Istočnoj Pruskoj, a sa druge strane Adolf Hitler držao se za glavu dok su mu generali objašnjavali da mu je Crvena armija dobrim dijelom pomela snage i nadirala prema granici s Poljskom.

Hitlerov pilot otkrio posljednje riječi nacističkog vođe

BERLIN - U nedavno objavljenom dnevniku pilot nacističkog vođe Hans Baur otkrio je šta mu je Adolf Hitler rekao prije nego što je sa svojom ženom Evom Braun izvršio samoubistvo u bunkeru u Berlinu.

FBI istražuje da li je Hitler pobjegao u Argentinu

Američki FBI ispitao je informacije prema kojima nacistički vođa Adolf Hitler možda nije izvršio samoubistvo 30. aprila 1945, već je navodno pobjegao u Argentinu podmornicom.

Kako je britanski major spasio Hitlerovu Bubu?

Amerikanci i Rusi u Volkswagenovu fabriku su ušli 1945. Nacrti Hitlerovog automobila za narod, međutim, nisu ih zanimali. Fabriku su prepustili britanskoj vojsci, a šef je postao 29-godišnji Ivan Hirst, major i optički inženjer.

Hitlerovi vojnici u Belgiji i Britaniji još dobijaju penzije

BRISEL - U Belgiji i Velikoj Britaniji, ali i još nekim zemljama, pripadnici Hitlerovih SS jedinica ili njihove porodice, primaju njemačke penzije.

Zaplijenjena Hitlerova djela zbog sumnje u njihovu autentičnost

Njemačka policija je u Berlinu zaplijenila tri akvarela predstavljena kao djelo nacističkog vođe Adolfa Hitlera, zbog sumnje u njihovu autentičnost.

U Berlinu na prodaju tri Hitlerove slike

U Berlinu će danas biti održana aukcija slika Adolfa Hiltera, a kuća "Klos" koja je organizuje očekuje da će tri slikarska ostvarenja nekadašnjeg nacističkog lidera, rađena vodenim bojama, porodici koja ih prodaje donijeti više hiljada evra.

"Le Monde" se izvinio Makronu: Francuski predsjednik "kao Hitler"?

Francuski list "Le Monde" uputio je javno izvinjenje zbog svoje najnovije naslovne strane na kojoj se nalazi predsjednik Emanuel Makron.

Najčitanije