Adolf Hitler

Novo otkriće u biografiji Hitlerovog oca

Otac Adolfa Hitlera bio je autoritativan čovjek koji je tukao svog sina, a Hitlerova majka Klara imala je "borbeniji" karakter nego što je većina istoričara ranije pretpostavljala.

Na prodaju daska WC šolje Adolfa Hitlera

Jedna od najbizarnijih relikvija Drugog svjetskog rata - daska WC šolje Adolfa Hitlera - izlaže se na aukciji.

Kako je Hitler u Teheranu htio smaknuti veliku trojku

U cijeloj iranskoj prijestonici čula se zaglušujuća eksplozija koja je osvijetlila noćno nebo nad Teheranom u ranim satima 1. decembra 1943. godine.

Tajne pariskog apartmana koji nije otvoren 70 godina

"Samo mi je jedno bilo na pameti", izjavila je Simone de Beauvoir, francuska književnica, intelektualka, filozof i politička aktivistkinja kad su Hitlerove trupe umarširale u Pariz: "Da ne budem uhvaćena kao pacov u okupiranom Parizu".

Hitlerovi govori prodati na aukciji u Minhenu

Rukom pisane bilješke nacističkog diktatora Adolfa Hitlera prodate su u petak na aukciji u Minhenu, uprkos zabrinutosti jevrejskih grupa da bi to moglo ohrabriti neonaciste.

Proučavanje prošlosti: Continental je bio "dobavljač za Hitlerov rat"

Prema rezultatima ugovorne studije, proizvođač guma Continental igrao je važnu ulogu u nacističkoj ekonomiji, a iskorištavao je i hiljade prisilnih radnika. To proizlazi iz studije istoričara Paula Erkera, koju je Continental pokrenuo i koja je sada predstavljena u Hanoveru.

Da li se rušenjem Hitlerove rodne kuće uklanja i mit?

Dugo se razmišljalo šta učiniti s rodnom kućom nacističkog diktatora Adolfa Hitlera u austrijskom Braunauu. Za arhitekte je veliki izazov da istovremeno i zadrže - ali i da zataškaju prošlost.

Hitler ih nije volio, a stotine poginule uzalud

Nakon poraza kod Staljingrada, gubitka Sjeverne Afrike i usred svakodnevnog strateškog bombardovanja koje je njemačke gradove pretvaralo u ruševine svima je sredinom 1943. postalo jasno da "hiljadugodišnji" Rajh nije u najboljoj vojnoj situaciji.

Austrija predstavila projekat: Hitlerova kuća postaje policijska stanica

Vlasti Austrije predstavile su juče projekat kojim će rodna kuća nacističkog diktatora Adolfa Hitlera biti preuređena i korištena kao policijska stanica u gradu Braunau na Inu.

Lažni Hitler ubijedio Amerikance za pomoć da zavlada svijetom i svemirom

Američki list Dejli Bist objavio je priču o Vilijamu Džonsonu, crncu rudaru iz američke države Kentaki, koji je tokom 10 godina nakon Drugog svjetskog rata, obmanjivao ljude predstavljajući se kao Adolf Hitler i dobijao od njih donacije, koje su mu bile neophodne za sprovođenje plana u ovladavanju Amerikom, svijetom, pa i svemirom.

Najčitanije