Aja Sofija

Vučić: Hram Svetog Save će biti Aja Sofija

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon obilaska Hrama Svetog Save u Beogradu gdje su u toku završni unutrašnji radovi, da će ovaj hram biti Aja Sofija.

Postavljen kamen temeljac za novu Aja Sofiju

U sirijskom gradu Al-Sukajlabija postavljen je kamen temeljac za kopiju katedrale Aja Sofije. Grad Al-Sukajlabija u zapadnoj Hami bio je svjedok ceremonije polaganja kamena temeljca za crkvu Aja Sofija, koja će biti replika matične katedrale Aja Sofije u Turskoj.

Srušena "Aja Sofija" u Bursi

Turske vlasti srušile su u srijedu istorijsku grčku pravoslavnu crkvu u regiji Bursa, na sjeverozapadu Turske, koja je bila napuštena, piše greekreporter.

Vučić: Hram Svetog Save postaje nova Sveta Sofija

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Hram Svetog Save, koji će biti završen prije kraja oktobra, na poseban način postaje "nova Sveta Sofija", odnosno Aja Sofija iz Istanbula.

Mujezin preminuo od srčanog udara u Aja Sofiji

ISTANBUL - Mujezin Osman Aslan preminuo je od srčanog udara u Aja Sofiji, koja je nedavno pretvorena u džamiju, saopštila je gradska uprava.

Sirijski grad Skalbija gradi svoju, simboličnu Aja Sofiju

DAMASK - Komandir sirijske narodne milicije grada Skalbija, Nabil Abdulah, namjerava da u svom gradu napravi kapelu koja će nositi simbolično ime Aja Sofija.

U Aja Sofiji klanjan bajram-namaz nakon 86 godina

ISTANBUL - U istanbulskoj džamiji Aji Sofiji klanjan je bajram-namaz prvi put poslije 86 godina.

Erdoan: Štitimo objekte kulturnog nasljeđa hrišćanstva

ANKARA - Samo četiri dana poslije prvog namaza u Aja Sofiji koja je po odluci turskih vlasti, pretvorena iz muzeja u džamiju, što je izazvalo žestoke kritike hrišćanskog svijeta, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan je prisustvovao ceremoniji završetka restauracije pravoslavnog manastira Sumela u Turskoj.

U Aja Sofiji živi već 16 godina

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan izdao je dekret kojim je naložio da se Aja Sofija iz muzeja koji je bila, ponovo vrati da bude džamija. Ta je odluka bila kontroverzna, pozivajući se na osudu UNESCO-a, Svjetskog vijeća crkava i mnogih međunarodnih lidera. Ali bez obzira na tok događaja, jedna mačka će Aja Sofiju uvijek nazvati svojim domom.

"Grci su razmažena djeca - ne mogu da prihvate da se ponovo klanjamo u Aja Sofiji"

Turske vlasti ocijenile su danas kao "neprijateljsko" negodovanje Grčke prema "islamu i Turskoj". Turci su reagovali dan nakon što je Atina žestoko reagovala na pretvaranje istanbulske Aja Sofije od muzeja u džamiju.

Najčitanije