Akcize

Domaći ekonomisti ujedinjeni: Trenutne akcize na duvan ne ispunjavaju svoju svrhu

SARAJEVO, BANJALUKA - Ne postoji nijedan racionalan razlog da se sadašnji nivo akciza na duvan u Bosni i Hercegovini zadrži, jer postojeća akcizna politika ne koristi nikome, osim ljudima koji se bave švercom tih proizvoda.

Akcize ipak neće podići cijene cigareta

BANJALUKA, SARAJEVO - Akcizna politika za cigarete i duvan u narednoj godini ne bi trebalo da utiče na cijene ovih proizvoda, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Akcize ipak neće podići cijene cigareta

BANJALUKA, SARAJEVO - Akcizna politika za cigarete i duvan u narednoj godini ne bi trebalo da utiče na cijene ovih proizvoda, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Vlast godinama okreće glavu od vapaja prevoznika

BANJALUKA, SARAJEVO - Vlast u BiH godinama ignoriše vapaje prevoznika koji traže da im se smanje nameti na gorivo, a koji im otežavaju ionako teško poslovanje, pokazuje dokumentacija koja je u posjedu "Nezavisnih".

Dalek put do ukidanja plaćanja akciza i dažbina na gorivo

SARAJEVO - Teško da će institucije BiH moći ispuniti zahtjeve preduzeća koja se bave prevozom putnika u javnom prevozu da im bude privremeno ukinuto plaćanje akciza i dažbina na natočeno gorivo s obzirom na to da su akcize i porezi dio zakona koji ne mijenjaju Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Vijeće ministara, nego o tome odlučuje prvo Upravni odbor UIO BiH, potom Vijeće ministara, a na koncu Parlamentarna skupština BiH koja je te zakone i donijela.

Crno tržište cigareta pojede ratu ino-duga BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - S obzirom na činjenicu da konstantno padaju prihodi od akciza na duvanske proizvode i da crno tržište uzima sve više maha, što je uglavnom uzrokovano pogrešnom akciznom politikom, prema procjenama veličine crnog tržišta, Bosna i Hercegovina gubi više od milijardu KM svake godine.

Akcize na struju i energente uteg za građane i privredu

SARAJEVO - Uvođenje akciza na električnu energiju, plin i ugalj, kako se predviđa izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, samo će biti dodatno opterećenje za kućni budžet građana, ali i privredu, kažu naši sagovornici.

Crna Gora od 1. jula uvodi akcizu na sladoled

U Crnoj Gori će od 1. jula doći do značajnog povećanja akciza na duvanske proizvode i alkoholna pića, a uvodi se i akciza na sladoled.

Zapljene nikad veće, šverca nikad više - gubi li država bitku?

SARAJEVO, BANJALUKA - U nepuna tri mjeseca ove godine u nekoliko akcija više nadležnih institucija širom BiH zaplijenjeni su cigarete i duvan u vrijednosti od gotovo tri miliona KM, što je 50 odsto više od ukupne vrijednosti zapljena tih proizvoda čitave prošle godine. Da nastavi tim tempom do kraja godine, država bi zaplijenila gotovo šest puta više švercovanih duvanskih proizvoda nego prošle godine, što upućuje na početak ozbiljne namjere borbe protiv šverca, kao jednog od najvećih privrednih problema u BiH.

Crna Gora riješila problem šverca cigareta, BiH čeka i gubi milijarde

SARAJEVO, BANJALUKA - U odnosu na standard stanovništva, cigarete u Bosni i Hercegovini najskuplje su u Evropi, a zbog pogrešne akcizne politike Bosne i Hercegovine kada je duvan u pitanju, vrijednost crnog tržišta duvana premašila je vrijednost legalnog tržišta, što je postalo jedan od važnijih ekonomskih problema s obzirom na to da su gubici za državu i industriju ogromni.

Najčitanije