Albert Ajnštajn

Godišnjica rođenja Mileve Marić, matematičkog genija iz sjenke

Dve kuće dalje, naime, živela je Mileva Marić, tajnooka trgovčeva kći, kojom je Ajnštajn bio oženjen, i s kojom je u par navrata boravio u Kisačkoj 20. Čuvši za priču o njima, pretražio sam puno knjiga tragajući za slikom rospije kakve već matematičarke mogu biti, ali na kraju me je, sa izbledele stranice enciklopedije, jedan setni portret u čipkastoj bluzi ukorio svojom lepotom…

Ajnštajnove teorijske bilješke prodate za 11 miliona evra

Teorijski rukopisi Alberta Ajnštajna sa proračunima kojima je formulisao svoju teoriju relativiteta prodati su na aukciji za 11 miliona evra (9,7 miliona funti, 13 miliona dolara).

U subotu godišnjica smrti Alberta Ajnštajna

BIJELJINA - Njemački fizičar jevrejskog porijekla Albert Ajnštajn, najistaknutiji teoretičar novije epohe u fizici, tvorac teorije relativiteta, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, umro je 18. aprila 1955. godine.

Albert Ajnštajn, čovjek koji je promijenio naš svijet

Nemam posebnih talenata. Samo sam strastveno radoznao. I ne doživljavam sebe i druge suviše ozbiljno, govorio je Albert Ajnštajn, utemeljivač moderne fizike.

Autistična djevojčica ima veći IQ nego Ajnštajn i već studira

Osmogodišnja Meksikanka Adhara Perez ima koeficijent inteligencije 162, što je više od onog koji su imali Albert Ajnštajn i Stiven Hoking (160).

Izložene do sada nepoznate Ajnštajnove bilješke

Izraelski Hebrejski univerzitet izložio je danas kolekciju od 110 stranica rukopisa koje je napisao Albert Ajnštajn, a mnoge od njih nikada ranije nisu bile javno prikazane.

Ajnštajnovo pismo prodato za 2,9 miliona dolara na aukciji

NJUJORK - Pismo iz 1954. u kojem je Albert Ajnštajn odbacio riječ Bog kao "proizvod ljudske slabosti" i u kojem govori o svom jevrejskom identitetu, prodato je na aukciji za gotovo 2,9 miliona dolara, objavila je portparolka aukcijske kuće Kristis.

Ajnštajnovo "pismo o bogu" na aukciji 4. decembra

Rukom pisano pismo u kome čuveni fizičar Albert Ajnštajn objašnjava koncept religije i svoje vlastite jevrejske vjere biće dato na aukciju u NJujorku, a očekuje se da će dostići cijenu od 1,5 miliona dolara.

Ajnštajn je bio rasista i ksenofob?

Jedan od najvećih svjetskih naučnika Albert Ajnštajn imao je rasističke stavove, naročito prema Kinezima, otkrivaju njegovi privatni dnevnici sa putovanja.

Kako nas je zadužio Ajnštajn?

Albert Ajnstajn, jedan od najvećih umova dvadesetog vijeka zadužio je čovječanstvo na najmanje sedam načina.

Najčitanije