Alija Izetbegović

Izetbegović: Na stranim ratištima više boraca iz Francuske nego iz BiH

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je, osvrćući se na izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona, kako se Bosna i Hercegovina ishrvala s problemom odlaska boraca na ratišta u Siriji i Iraku.

Izetbegović: Moj otac se borio da vrati islam, uspio je

SARAJEVO - Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je danas u Sarajevu da se njegov otac borio za povratak islama i da je u tome uspio, kao i da se borio za opstanak svog naroda.

Hrvatski istoričar: Rat u BiH bio građanski, počeo ga je Izetbegović

ZAGREB - Naučnik iz Hrvatskog instituta za istoriju Davor Marijan, koji je objavio knjigu "Rat Hrvata i muslimana u BiH od 1992. do 1994", smatra da je bh. sukob bio građanski rat, kako ga ocjenjuju i Srbi, a za njegov početak optužuje Aliju Izetbegovića.

Erdoan: Amanet Alije Izetbegovića doživotna obaveza

ANKARA - Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je da će Turska nastaviti da gradi bliske odnose s prijateljskim zemljama na Balkanu, te dodao da Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu turskog naroda.

Neue Zurcher Zeitung: Erdoan bi rado ispunio Alijinu želju

"Bakir Izetbegović za svoju političku karijeru ima da zahvali prije svega svom harizmatičnom ocu Aliji. Ali, on isto tako profitira i od podrške svog velikog turskog patrona Erdoana“", piše "Noje cirher cajtung".

Erdoan o Izetbegovićevom amanetu

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan govorio je danas o posjeti Aliji Izetbegovića, dan prije njegove smrti, kao i o amanetu koji mu je ostavio. Erdoan je o prvom predsjedniku BiH govorio dan nakon što je izjava bošnjačkog člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kako je njegov otac Bosnu i Hercegovinu ostavio u amanet predsjedniku Turske Erdoanu izazvala brojne žestoke reakcije.

Dodik: Aliju nisu birali Srbi, šta bi srpsko mogao da nudi Erdoanu

BEOGRAD - Mene Bosna i Hercegovina ne zanima, moja zemlja i država je Republika Srpska, volim Srpsku i volim Srbiju, BiH je moranje, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik, komentarišući tvrdnju člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića kako je njegov otac Alija Izetbegoviću prije smrti turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu ostavio "u amanet" brigu za BiH.

Izetbegović: Moj otac je brigu o BiH u amanet ostavio Erdoanu

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i lider SDA Bakir Izetbegović, izjavio je da je njegov otac bivši - predsjednik RBiH Alija brigu o Bosni i Hercegovini u amanet ostavio sadašnjem predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoanu.

Na suđenju prikazan snimak Mahmuljina i Izetbegovića sa pripadnicima "El mudžahedina"

SARAJEVO - Na suđenju komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločin pripadnika odreda "El mudžahedin" nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, prikazan je snimak nastao nakon pada Vozuće, na kojem Mahmuljin i predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović sjede za stolom sa pripadnicima odreda El Malijem i Ajmanom.

Izetbegovići tužili Dodika?

Porodica Izetbegović tužila je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog izjava o ratnoj prošlosti bivšeg predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, navodi portal "Faktor.ba".

Najčitanije