Ambrozija

Upozorenje: Povećano prisustvo polena ambrozije u Sarajevu

Iz Centra za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i Laboratorije za palinologiju upozorili su da je u zraku prisutan polen visoko alergene biljke ambrozije, a utvrđene su i niske do umjereno visoke koncentracije polena ostalih korova.

Vlasnici i korisnici zemljišta u Bijeljini obavezni da uklone ambroziju

BIJELJINA - Odjeljenje za inapekcijske poslove Grada Bijeljina podsjeća vlasnike i korisnike poljoprivrednog obradivog i neobradivog zemljišta da su na osnovu Odluke o mjerama sprečavanja širenja i obavezi uklanjanja i uništavanja ambrozije ("Službeni glasnik grada Bijeljina", br. 4/05 i 8/13) dužni suzbijati i uništavati korovsku i alergenu biljku ambroziju, kako bi se spriječile neželjene posljedice (alergije i slično). Navedenom odlukom predviđene su i novčane kazne u iznosu od 150 do 2.000 KM za subjekte koji ne preduzimaju mjere na suzbijanju i uništavanju ambrozije.

Grad Bijeljina izdvaja sredstva za košenje ambrozije

Grad Bijeljina izdvojiće ove godine oko 24.000 konvertibilnih maraka za košenje ambrozije na javnim površinama, kako u gradskom području, tako i na parcelama u okviru seoskih mjesnih zajednica, saopšteno je iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Počelo uklanjanje ambrozije u Banjaluci

BANJALUKA - Na Banjalučkom polju, danas je započela redovna godišnja akcija uklanjanja ambrozije sa javnih površina u Banjaluci, saopštila je Gradska uprava.

Košenje ambrozije u Banjaluci od sredine jula

BANJALUKA - Košenje ambrozije na javnim površinama u gradu počeće 15. jula, najavljeno je iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Napravite sok koji će olakšati simptome alergije na ambroziju

Simptomi alergije na polen mogu biti vrlo neugodni, a propisani lijekovi izazvati brojne nuspojave.

Korov napunio ambulante

BANJALUKA, BIJELJINA - U domovima zdravlja širom RS povećan je broj pacijenata sa simptomima kihanja, kašljanja, pojačane sekrecije iz nosa te suzenja i svraba očiju, koji su uzrokovani alergijom na ambroziju.

Košenje ambrozije u Banjaluci počinje sljedeće sedmice

BANJALUKA - Košenje javnih površina na kojima je evidentirana ambrozija počeće od ponedjeljka, 15. jula, najavljeno je iz banjalučkog Odjeljenja za komunalne poslove.

I bebe alergične na ambroziju

BANJALUKA, BIJELJINA - Najopasniji od svih prirodnih alergena u ovom periodu je svakako ambrozija, čije je cvjetanje ovih dana osjetio i onaj ko ranije nije imao tegobe, a starosnih granica skoro da i nema, jer se alergija javlja čak i kod beba.

Poljoprivrednici dužni da uništavaju ambroziju

KOSTAJNICA - Vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta dužni su da uništavaju ambroziju, rekao je Srni poljoprivredni inspektor opštine Kostajnica Goran Grublješić.

Najčitanije