Amerika

SAD: Rekordan broj preminulih u državama na jugu

NJUJORK - Američke savezne države Alabama, Florida i Severna Karolina danas su zabilježile rekordan rast broja preminulih od Kovida 19.

Amerika pronašla zamjenu za F-16

Američko Ratno vazduhoplovstvo je odlučilo da zamijeni neke lovce F-16 malim jurišnim bespilotnim letjelicama Skajborg. Modernizacija će se vršiti do 2023. godine.

Itan Houk i Kajli Meklahlan na obilježavanju Teslinog rođendana

BEOGRAD - Jubilarni 10. po redu Dan Nikole Tesle, jednog od najvećih umova i pronalazača, biće danas obilježen u Srbiji na 164. godišnjicu Teslinog rođenja. Na Dan rođenja Nikole Tesle, 10. jul, u Srbiji se obilježava Nacionalni dan nauke. A u SAD, u Vordenklifu, jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, Dan Nikole Tesle biće obilježen prikazivanjem filma "Tesla", čiji će glavni protagonisti Ethan Hawke i Kyle MacLachlan učestvovati u posebnom dijelu programa.

Šumadijski "kalašnjikov" omiljen u Americi

Krajem prošle decenije kragujevačka fabrika Zastava oružje je, prvenstveno za američko tržište, iznova redizajnirala vojničku pušku M77, čime je dokazani, robusni i pouzdani sistem "kalašnjikov" dodatno prilagodila i približila civilima. Američki strijelci imaju samo riječi hvale za ovo kvalitetno oružje modernog i atraktivnog izgleda, a prihvatljive cijene.

"Rusija je izgubila povjerenje u Ameriku"

MOSKVA - Rusija je izgubila povjerenje u Ameriku kao partnera i to povjerenje će morati ponovo da se obnovi, kaže zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Njemačka platila milijardu evra za američke trupe

Njemačka je u proteklih deset godina platila oko milijardu evra za stacioniranje američke vojske na njenoj teritoriji, a SAD, čiji predsjednik Donald Tramp je najavio povlačenje 9.500 vojnika, plaća višestruko više.

Crnogorski konzulat napadnut u Americi

PODGORICA - Podgorička Pobjeda objavila je da se u američkom gradu Palm Bič dogodio napad na crnogorski konzulat, a za to sumnjiče tamošnje Srbe.

Aja Sofija izazvala nove tenzije između Turske i SAD

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je u srijedu Tursku da ne pretvori bivšu baziliku Aja Sofiju u džamiju, što priželjkuje turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

Čuli ste za Teslu i Pupina, ali ovo je bio prvi Srbin u Americi

Procjenjuje se da danas preko 5 miliona Srba živi rasuto širom svijeta i po tome Srbija spada u zemlju sa najjačom dijasporom na svijetu. Ipak, neko je morao da bude prvi. Prema podacima ambasade SAD, prvi Srbin koji se zvanično doselio u ovu državu bio je Đorđe Šagić, kasnije nazvan Džordž Fišer (Đorđe “Ribar”).

Bivši policajac među optuženima za ubistvo Afroamerikanca u Džordžiji

VAŠINGTON - Trojica muškaraca, među kojima i bivši policajac, optužena su za ubistvo Afroamerikanca Ahmada Arberija u Džordžiji 23. februara.

Najčitanije