Antarktik

Klimatske promjene uništavaju mahovinu na Antarktiku

Bujna zelena mahovina istočnog Antarktika, koja izlazi iz leda tokom kratke sezone rasta svakog antarktičkog ljeta, podlegla je klimatskim promjenama, pokazala je studija.

Najnovija studija: Antarktik se topi alarmantnom brzinom

Topljenje Antarktika se alarmantno ubrzava, pri čemu je oko tri biliona tona leda nestalo od 1992. godine, upozorava međunarodni tim eksperata za led u najnovijoj studiji.

Naučnici na Antarktiku uzgojili biljke bez zemlje i svjetlosti

Grupa njemačkih naučnika uspjela je na Antarktiku uspješno da uzgoji biljke u specijalno dizajniranom okruženju koje ne sadrži zemlju, i do kojeg ne dopire svjetlost.

Naučnici spašeni sa ostrva blizu Antarktika

BUENOS AJRES - Argentinski ledolomac spasao je pet američkih naučnika koji su bili zarobljeni na ostrvu nedaleko od Antarktika.

Antarktik ispod snijega krije impresivno otkriće

Naučnici su na Antarktiku otkrili fosilne ostatke drveća starog 260 miliona godina, što dokazuje da je zaleđena tundra nekad bila bogata šumom, mnogo prije pojave prvih dinosaurusa.

Nešto se čudno dešava ispod leda na Antarktiku

Američka Nacionalna svemirska agencija (NASA) je pronašla izvor čudne toplote duboko ispod Antarktika, zbog koje se ledeni kontinent ubrzano topi.

Na Antarktiku se otvorila rupa veličine Holandije

Ogromna rupa veličine Holandija otvorila se u ledu Antarktika, a naučnici ne znaju zašto.

Antarktik bez leda: Istorija koju znamo je laž

Ako je Antarktik bio znatno sjevernije nego danas i ako nije bio pokriven ledom do prije 6.000 godina prije nove ere, kako nas uči istorija, ko je onda živio u to vrijeme da je mogao to da zabilježi na karti, prije svih poznatih civilizacija.

Na Antarktiku ispod leda pronađen 91 vulkan

Ispod leda na Antarktiku je pronađen 91 vulkan. Tokom istraživanja naučnika sa Univerziteta u Edinburgu ispod ledene kore na Antarktiku pronađeno je veliko vulkansko područje.

Odvojila se ogromna santa leda na Antarktiku

Jedna od najvećih ikada zabilježenih santi leda, površine oko 6.000 kilometara kvadratnih, odvojila se od ledene mase na Antarktku.

Najčitanije