Antarktik

Hiljade beba pingvina nestalo u moru na Antarktiku

Hiljade beba carskog pingvina udavilo se u moru kada su teški vremenski uslovi uništili lednik na kome su živjeli.

Ravnozemljaši idu na Antarktik da otkriju ivicu svijeta

Sve je više onih koji vjeruju u teoriju o ravnoj zemlji, pa organizuju konvencije, prave video snimke, sazivaju sastanke i razgovaraju o tome kako uvjeriti sve ljude da je zemlja ravna ploča.

Riješena misterija zelenih glečera sa Antarktika

​Neki glečeri su bijeli, drugi plavičasti, a u posljednje vrijeme su najzanimljiviji oni smaragdno zeleni. Budući da su rijetki, zeleni glečeri se tumače kao anomalija, ali eksperti tvrde da su ih mornari viđali, te o njima pisali od kad postoje zabilježeni tragovi.

Ogroman ledeni brijeg prijeti da se odvoji od Antarktika

Ledeni brijeg, dva puta veći od Njujorka, prijeti da se odvoji od Antarktika, kažu stručnjaci NASA i ističu da će to biti najveće odvajanje od kada naučnici prate to područje, od 1915. godine.

Na Antarktiku otkrivena rupa velika kao 2/3 Menhetna

VAŠINGTON - Na antarktičkom glečeru nedavno je otkrivena ogromna šupljina, veličine dvije trećine njujorškog Menhetna, koja se širi velikom brzinom, a ta pojava zabrinula je naučnike.

Britanac sam prešao Antarktik, dva dana nakon Amerikanca

Britanski vojni zapovednik Luj Rad postao je drugi čovjek koji je sam prešao Antarktik, samo dva dana nakon što je to pošlo za rukom Amerikancu Kolinu O' Brejdiju.

Ispod leda Antarktika krije se impresivno otkriće

Evropska svemirska agencija (ESA) pronašla je ostatke izgubljenih kontinenata koji su bili sakriveni ispod Antarktika milionima godinama.

Klimatske promjene uništavaju mahovinu na Antarktiku

Bujna zelena mahovina istočnog Antarktika, koja izlazi iz leda tokom kratke sezone rasta svakog antarktičkog ljeta, podlegla je klimatskim promjenama, pokazala je studija.

Najnovija studija: Antarktik se topi alarmantnom brzinom

Topljenje Antarktika se alarmantno ubrzava, pri čemu je oko tri biliona tona leda nestalo od 1992. godine, upozorava međunarodni tim eksperata za led u najnovijoj studiji.

Naučnici na Antarktiku uzgojili biljke bez zemlje i svjetlosti

Grupa njemačkih naučnika uspjela je na Antarktiku uspješno da uzgoji biljke u specijalno dizajniranom okruženju koje ne sadrži zemlju, i do kojeg ne dopire svjetlost.

Najčitanije