Antarktik

Antarktik ispod snijega krije impresivno otkriće

Naučnici su na Antarktiku otkrili fosilne ostatke drveća starog 260 miliona godina, što dokazuje da je zaleđena tundra nekad bila bogata šumom, mnogo prije pojave prvih dinosaurusa.

Nešto se čudno dešava ispod leda na Antarktiku

Američka Nacionalna svemirska agencija (NASA) je pronašla izvor čudne toplote duboko ispod Antarktika, zbog koje se ledeni kontinent ubrzano topi.

Na Antarktiku se otvorila rupa veličine Holandije

Ogromna rupa veličine Holandija otvorila se u ledu Antarktika, a naučnici ne znaju zašto.

Antarktik bez leda: Istorija koju znamo je laž

Ako je Antarktik bio znatno sjevernije nego danas i ako nije bio pokriven ledom do prije 6.000 godina prije nove ere, kako nas uči istorija, ko je onda živio u to vrijeme da je mogao to da zabilježi na karti, prije svih poznatih civilizacija.

Na Antarktiku ispod leda pronađen 91 vulkan

Ispod leda na Antarktiku je pronađen 91 vulkan. Tokom istraživanja naučnika sa Univerziteta u Edinburgu ispod ledene kore na Antarktiku pronađeno je veliko vulkansko područje.

Odvojila se ogromna santa leda na Antarktiku

Jedna od najvećih ikada zabilježenih santi leda, površine oko 6.000 kilometara kvadratnih, odvojila se od ledene mase na Antarktku.

Skoro 120 godina stara slika pronađena na Antarktiku

Poznati britanski istraživač doktor Edvard Vilson naslikao je prije 118 godina sliku ptice u snijegu, a nju su, savršeno očuvanu, prije neki dan pronašli istraživači na istoku Antarktika.

Antarktik postaje sve "zeleniji"

Na Antarktiku je prethodnih decenija vegetacija pojačano rasla pod uticajem klimatskih promjena, pokazala je studija objavljena u američkom časopisu Current Biology. Naučnici su ukazali na opasnost da Antarktik, poput Arktika, vremenom postane znatno "zeleniji".

Carski pingvini nestaju zbog klimatskih promjena

Životinje se moraju prilagođavati klimatskim promjenama, što i čine, ali neke su pritom uspješnije od drugih. Nažalost, carski pingvini Antarktika kao najveći i najteži od svih vrsta pingvina nisu jedni od onih uspješnih primjera, a naučnici upozoravaju da bismo ih mogli gotovo izgubiti do kraja vijeka.

Sve veća pukotina na ledenoj ploči na Antarktiku

Britanski naučnici saopštili su u četvrtak da pukotina na plutajućoj ledenoj ploči na Antarktiku ukazuje da će se ogromna santa leda uskoro odlomiti.

Reklame

Najčitanije