Antarktik

90 miliona godina stara šuma pod ledom Antarktika

Prije otprilike 90 miliona godina zapadni Antarktik je bio divlja prašuma, sudeći po fosilima korijenja, polena i spora koje su skoro pronađene na tom mjestu.

Na Antarktiku pronađeni tragovi drevne prašume

Polovi na Zemlji već dugo liče na ledene pustinje. Život tamo nije mogao opstati, pa su se ljudi i većina životinja nastanili u prijatnijoj klimi bliže ekvatoru. Prije 90 miliona godina i Antarktik je možda bio bujna prašuma.

Antarktik sve više turistička destinacija

Antarktik, ili kako ga zovu Južni pol, sve više postaje turistički destinacija, konstatovala je francuska agencija AFP, a putovanje do jednog od najudaljenijih dijelova svijeta sve više se traži.

Antarktik nikad topliji, izmjereno 20,75 stepeni

Prvi put u istoriji temperatura na Antarktiku dostigla je rekordnih 20 stepeni.

Zbog otapanja "glečera sudnjeg dana" mogle bi nestati države

NJUJORK - Jedan od najvećih glečera na svijetu Tvejts, takozvani glečer sudnjega dana, topi se znatno brže nego što su naučnici očekivali, a njegov nestanak mogao bi podići globalni nivo mora za čak tri metra, pokazalo je novo istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Njujorku.

Nova misterija za ljubitelje teorije zavjere

Ogromna misteriozna rupa na udaljenom ostrvu na Antarktiku ponovo je primijećena na Google mapama, što je pokrenulo velike rasprave, a ljubitelji teorija zavjere dobili su novu temu za razmišljanje...

Hiljade beba pingvina nestalo u moru na Antarktiku

Hiljade beba carskog pingvina udavilo se u moru kada su teški vremenski uslovi uništili lednik na kome su živjeli.

Ravnozemljaši idu na Antarktik da otkriju ivicu svijeta

Sve je više onih koji vjeruju u teoriju o ravnoj zemlji, pa organizuju konvencije, prave video snimke, sazivaju sastanke i razgovaraju o tome kako uvjeriti sve ljude da je zemlja ravna ploča.

Riješena misterija zelenih glečera sa Antarktika

​Neki glečeri su bijeli, drugi plavičasti, a u posljednje vrijeme su najzanimljiviji oni smaragdno zeleni. Budući da su rijetki, zeleni glečeri se tumače kao anomalija, ali eksperti tvrde da su ih mornari viđali, te o njima pisali od kad postoje zabilježeni tragovi.

Ogroman ledeni brijeg prijeti da se odvoji od Antarktika

Ledeni brijeg, dva puta veći od Njujorka, prijeti da se odvoji od Antarktika, kažu stručnjaci NASA i ističu da će to biti najveće odvajanje od kada naučnici prate to područje, od 1915. godine.

Najčitanije