Arheologija

Lociran drevni antički grad Teneja

ATINA - Ministarstvo kulture Grčke saopštilo je da su arheolozi locirali prve konkretne ostatke izgubljenog drevnog grada koji su, prema predanju, osnovali trojanski ratni zarobljenici nakon što su Grci uništili Troju.

U Bugarskoj pronađeno arheoločko blago staro 1.800 godina

Poljsko-bugarska arheološka ekspedicija pronašla je tokom iskopavanja ostataka rimskog vojnog kampa u blizini bugarskog grada Svištov dva dobro očuvana groba legionara, stara oko 1.800 godina.

U Egiptu otkrivena "ogromna" netaknuta građevina

Arheolozi u Egiptu pronašli su "ogromnu" drevnu građevinu u gradu Mita Rahina, 20 kilometara južno od Kaira.

Otkriven najstariji ljudski crtež ikad

Naučnici tvrde da su otkrili najstariji poznati crtež na malenom fragmentu stijene u Južnoj Africi.

U Engleskoj pronađena rimska vila veća od Tadž mahala

Velika rimska vila pronađena je na polju u Oksfordšajru puna trofeja, uključujući novčiće, kljove vepra i sarkofag sa skeletnim ostacima žene, koja je pripadala višem društvenom staležu.

U Peruu otkriven oko 4.000 godina star zidni reljef zmije

U Peruu je otkriven zidni reljef star oko 3.800 godina koji prikazuje zmije i ljudske glave, objavili su peruanski mediji.

Pronađeno 250 novčića iz 12. i 13. vijeka

Kutija sa 250 novčića, uključujući neke koji datiraju iz 12. vijeka, iz perioda gruzijske kraljice Tamare, pronađena je u ruševinama Samšvildea, ograđenog grada i arheološke lokacije u južnoj Gruziji, saopšteno je iz gruzijskog Ministarstva za obrazovanje, kulturu i sport.

U Turskoj pronađen hram star 2.100 godina

Tokom arheoloških istraživanja u Nigdeu, u centralnoj Turskoj pronađen je hram star 2.100 godina koji se veže za helenistički period.

Pronađeni ostaci tri masakrirana muškarca stari 1.500 godina

Ostaci tri muškarca stari oko 1.500 godina sa odsječenim nogama i razbijenim lobanjama pronađeni su tokom arheoloških radova u Kembridžširu, u istočnoj Engleskoj.

Pronađeni novčići i nakit iz doba Vikinga

Stotine srebrnih novčića, prstenja, perli i narukvica iz doba Vikinga pronašao je par arheologa amatera na njemačkom ostrvu Rigen u Baltičkom moru.

Najčitanije