Arheologija

U centru Meksiko Sitija pronađeni ostaci astečke palate

Nedeleko od centralnog trga u Meksiko Sitiju, arheolozi su pronašli ostatke vladarske palate iz doba drevne civilizacije Asteka, otkrivene ispod ostataka kuće koju je kasnije za sebe izgradio španski osvajač Ernan Kortes.

Otkivena moguća najstarija građevina drevnih Maja

Međunarodni tim istraživača otkrio je potencijalno najstariju i najveću građevinu koju je drevna civilizacija Maja sagradila u džungli na jugoistoku Meksika.

Kod Verone pronađen očuvan rimski mozaik iz III vijeka

Savršeno očuvan rimski mozaik za koji se vjeruje da potiče iz III vijeka nove ere, pronađen je na sjeveru Italije, nadomak Verone, izvijestio je londonski "The Guardian"

U Vinkovcima pronađena arheološka iskopina iz avarskog doba

Rijedak nalaz posmrtnih ostataka avarskog ratnika s pojasnom garniturom koja se može datirati u prijelaz 7. na 8. vijek pronašli su proteklih dana arheolozi na vinkovačkom Gradskom groblju, potvrđeno je iz Gradskog muzeja Vinkovci.

Nova otkrića: Srbija bila rajski vrt preko kojeg je naseljena Evropa

Nedavna svjetska značajna otkrića srpskih arheologa u Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri donijela su dokaze da su na području Srbije savremeni ljudi neko vrijeme živjeli zajedno s neandertalcima, kao i da je prostor Srbije u vrijeme ledenih doba bio "rajski vrt" s podnošljivom klimom.

U Maleziji pronađene kamene rukotvorine iz praistorije

Na sjeveru Malezije pronađeni su predmeti napravljeni od kamena za koje se pretpostavlja da su stari i do 17.000 godina.

U Egiptu pronađene mumificirane mačke, lavovi, krokodili

Arheolozi koji rade na iskopavanju nekropole iz doba starog Egipta pronašli su veliki broj mumificiranih životinja, uključujući lavove, krokodile, ptice i mačke.

Britanski naučnici rekonstruisali lice srednjovjekovnog čovjeka

Lice srednjovjekovnog čovjeka čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Aberdinu je rekonstruisano.

Otkriveni detalji o 30 drevnih sarkofaga

Egipatsko ministarstvo za antikvitete objavilo je danas detalje o 30 drevnih sarkofaga koji su nedavno otkriveni u južnom gradu Luksor.

Kod Zavidovića pronađeni predmeti iz 15. vijeka

Tokom arheoloških istraživanja lokaliteta manastira Udrim u Gostoviću kod Zavidovića pronađeni su ostaci patosa, dosta kovanih klinova, ali i mamuze i potkov za obuću za koje se pretpostavlja da bi mogli biti iz 15. ili 16. vijeka, objavljeno je na sajtu Mitropolije dabrobosanske.

Najčitanije