Arheologija

Izraelci pronašli ljubičastu boju iz perioda biblijskog kralja Davida

Izraelski istraživači pronašli su na samom jugu te zemlje tri parčeta tkanine, obojena biblijskom "argaman" – kraljevskom ljubičastom bojom, koje potiču iz perioda 1.000 godina prije nove ere, odnosno doba kralja Davida.

Otkriven vrijedan arheološki nalaz u grobnici u Engleskoj

Iskopavanja prostrane anglosaksonske grobnice u Northemptonširu otkrila su hiljade perli i broševa, zajedno sa oružjem, tekstilom i drugim vrijednim predmetima.

U iskopinama u Pompeji pronađen štand brze hrane

RIM - Arheolozi su u gradu Pompeji, koji je ostao zatrpan poslije vulkanske erupcije 79. godine nove ere, pronašli prodavnicu, odnosno štand hrane i pića, ukrašenu slikama, što je ekvivalent uličnoj ili brzoj hrani.

I neandertalci su imali rituale sahranjivanja svojih bližnjih

Naučnici su došli do dokaza kojima se potvrđuje da pogrebna praksa nije jedinstvena za ljudsku vrstu, i da su i neandertalci imali rituale vezane za smrt bližnjih.

Pronađen veliki vikinški brod u kojem je možda sahranjen kralj

Norveški arheolozi se nadaju da će ovog mjeseca završiti iskopavanje rijetkog, zakopanog dugačkog broda u mjestu Gjelestad, drevnom arheološkom nalazištu jugoistočno od Osla. To je prvo takvo iskopavanje u Norveškoj u prethodnih 100 godina.

U atinskoj kanalizaciji pronađena skulptura iz 4. vijeka pne.

Bista drevnog boga Hermesa, u dobrom stanju, otkrivena je u centru Atine tokom kanalizacionih radova. U pitanju je skulptura iz četvrtog vijeka pre naše ere.

Na području Ravnog otkrivena oltarska pregrada iz crkve iz 9. vijeka

Arheološki tim otkrio je na području Ravnog na jugu Bosne i Hercegovine vrijedan artefakt, kamenu reljefnu ploču oltarne pregrade iz crkve koja datira iz 9. vijeka.

U toku istraživanje broda iz doba antike kod Lošinja

ZAGREB - U vodama ostrva Ilovika u lošinjskom arhipelagu sprovodi se projekt istraživanja i zaštite jedinstvenog otkrića - antičkog broda iz drugog vijeka prije Hrista.

Na Novopazarskoj tvrđavi arheolozi pronašli "zindan" i temelje kasarne

Na sjevernoj tabiji Novopazarske tvrđave, u nastavku iskopavanja, arheolozi su otkrili "zindan" (zatvor) iz starije dobi i temelje kasarne iz perioda osmanskog sultana Abdulaziza, sagrađene polovinom 19. vijeka.

U Meksiku pronađene kosti 200 mamuta, stare oko 15 hiljada godina

Tokom radova na izgradnji novog aerodroma Santa Lusija na 50 kilometara od Siudad Meksika, nađeni su ostaci 200 mamuta starih više od 15 hiljada godina.

Najčitanije