Arheologija

U Peruu pronađen reljef star 3.800 godina

Arheolozi u sjevernom Peruu pronašli su drevni reljef iz izgubljene civilizacije Karal, za koji se vjeruje da je star oko 3.800 godina, saopštili su zvaničnici.

Epohalno otkriće u Srbiji: Pronađena Župska Venera stara 6.000 godina

Na arheološkom lokalitetu na području sela Vitkova, kod Aleksandrovca Župskog, zahvaljujući višegodišnjem trudu entuzijasta iz Zavičajnog Muzeja Župe, juče je arheološkinja Sanja Crnobrnja Krasić iskopala najveću od do sada pronađenih "Župskih Venera" za koju se procenjuje da je stara 6.000 godina, rečeno je Tanjugu u Zavičajnom muzeju Župe.

U Rusiji pronađene stotine predmeta iz doba Vikinga

Više stotina predmeta, uključujući novčiće iz prekomorskih zemalja, perle i nakit, pronađeno je na sjeveru Rusije, u području za koje se smatra da je bilo centar trgovine Vikinga u 10. vijeku.

Pronađeni posmrtni ostaci omiljenog Napoleonovog generala?

Arheolozi su danas izrazili uvjerenje da su u ruskom gradu Smolensku pronašli posmrtne ostatke Šarla Etjena Gudena, jednog od omiljenih generala Napoleona Bonaparte.

Pronađena drvena ruka stara 2.000 godina

Arheolozi su pronašli misterioznu drvenu ruku staru 2.000 godina na dnu drevnog rimskog bunara u Engleskoj, koja je možda bila postavljena tu kao ponuda bogovima.

Pronađen najstariji grob u Kini

U južnoj kineskoj provinciji Guangdun pronađen je grob star 13.500 godina u kome je sahranjena ženska osoba u položaju čučnja.

Antički ostaci olupine broda prvo podvodno nalazište otvoreno za javnost

Antički ostaci čuvene olupine broda u blizini sjevernog grčkog ostrva Alonisos biće prvo arheološko podvodno nalazište otvoreno za javnost u Grčkoj, uključujući ronioce rekreativce.

Ohrabrujući nalazi novih istraživanja na Kastelu

BANJALUKA - Arheološki tim koji istražuje lokalitet banjalučke tvrđave Kastel već je u prvim danima novog istraživanja dobio ohrabrujuće podatke koji potvrđuju pradavno nastanjivanje ovog vrijednog arheološkog lokaliteta, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

16 ratnika od terakote otkriveno na istoku Kine

Šesnaest figura vojnika od terakote otkriveno je na periferiji Kingdaoa, u Šangdongu, provinciji na istoku Kine.

U Viminacijumu pronađen skelet iz šestog vijeka

Na antičkom arheološkom rimskom lokalitetu Viminacijum otkriven je grob iz vremena Velike seobe naroda, pretpostavlja se da je iz druge polovine šestog vijeka i da je pripadao ratniku iz germanskog plemena Gepida.

Najčitanije