Arheologija

Otkriven najstariji ljudski crtež ikad

Naučnici tvrde da su otkrili najstariji poznati crtež na malenom fragmentu stijene u Južnoj Africi.

U Engleskoj pronađena rimska vila veća od Tadž mahala

Velika rimska vila pronađena je na polju u Oksfordšajru puna trofeja, uključujući novčiće, kljove vepra i sarkofag sa skeletnim ostacima žene, koja je pripadala višem društvenom staležu.

U Peruu otkriven oko 4.000 godina star zidni reljef zmije

U Peruu je otkriven zidni reljef star oko 3.800 godina koji prikazuje zmije i ljudske glave, objavili su peruanski mediji.

Pronađeno 250 novčića iz 12. i 13. vijeka

Kutija sa 250 novčića, uključujući neke koji datiraju iz 12. vijeka, iz perioda gruzijske kraljice Tamare, pronađena je u ruševinama Samšvildea, ograđenog grada i arheološke lokacije u južnoj Gruziji, saopšteno je iz gruzijskog Ministarstva za obrazovanje, kulturu i sport.

U Turskoj pronađen hram star 2.100 godina

Tokom arheoloških istraživanja u Nigdeu, u centralnoj Turskoj pronađen je hram star 2.100 godina koji se veže za helenistički period.

Pronađeni ostaci tri masakrirana muškarca stari 1.500 godina

Ostaci tri muškarca stari oko 1.500 godina sa odsječenim nogama i razbijenim lobanjama pronađeni su tokom arheoloških radova u Kembridžširu, u istočnoj Engleskoj.

Pronađeni novčići i nakit iz doba Vikinga

Stotine srebrnih novčića, prstenja, perli i narukvica iz doba Vikinga pronašao je par arheologa amatera na njemačkom ostrvu Rigen u Baltičkom moru.

U Saudijskoj Arabiji pronađena ljudska kost stara 85.000 godina

Saudijska Arabija objavila je da je pronašla prsnu kost staru 85.000 godina u pustinji Nefujd, javila je u utorak lokalna TV mreža Al Arabiya.

Niko ne zna kako je cijelo selo nestalo bez traga

Irska je mjesto prekrasnih krajolika, a Kim Bej na obali Ahil ostrva samo je još jedan primjer tih prirodnih ljepota. Izgleda kao da je ispalo iz same bajke, ali ostrvo skriva misteriju koja nikada nije rješena. Ahil je jedno od najudaljenijih ostrva u Irskoj, a tamo je osnovano i selo koje se ubrzano širilo 1838. godine.

Arheolozi iz Srbije donose nova svjetska otkrića

LONDON - Arheolozi iz Srbije Andrej Starović, Dušan Borić i Dragana Antonović su među 117 istraživača koji su došli do novih saznanja o DNK-a i genomima drevnih populacija, iznijetim u studiji "The Genomic History of Southeastern Europe" koja je objavljena u novom broju londonskog časopisa "Nature".

Najčitanije