Arheologija

Nova otkrića: Srbija bila rajski vrt preko kojeg je naseljena Evropa

Nedavna svjetska značajna otkrića srpskih arheologa u Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri donijela su dokaze da su na području Srbije savremeni ljudi neko vrijeme živjeli zajedno s neandertalcima, kao i da je prostor Srbije u vrijeme ledenih doba bio "rajski vrt" s podnošljivom klimom.

U Maleziji pronađene kamene rukotvorine iz praistorije

Na sjeveru Malezije pronađeni su predmeti napravljeni od kamena za koje se pretpostavlja da su stari i do 17.000 godina.

U Egiptu pronađene mumificirane mačke, lavovi, krokodili

Arheolozi koji rade na iskopavanju nekropole iz doba starog Egipta pronašli su veliki broj mumificiranih životinja, uključujući lavove, krokodile, ptice i mačke.

Britanski naučnici rekonstruisali lice srednjovjekovnog čovjeka

Lice srednjovjekovnog čovjeka čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Aberdinu je rekonstruisano.

Otkriveni detalji o 30 drevnih sarkofaga

Egipatsko ministarstvo za antikvitete objavilo je danas detalje o 30 drevnih sarkofaga koji su nedavno otkriveni u južnom gradu Luksor.

Kod Zavidovića pronađeni predmeti iz 15. vijeka

Tokom arheoloških istraživanja lokaliteta manastira Udrim u Gostoviću kod Zavidovića pronađeni su ostaci patosa, dosta kovanih klinova, ali i mamuze i potkov za obuću za koje se pretpostavlja da bi mogli biti iz 15. ili 16. vijeka, objavljeno je na sajtu Mitropolije dabrobosanske.

U Srbiji pronađen skelet star 8.000 godina, sa posebnim oružjem

Tim arheologa Dušana Borića, saradnika na Italijanskoj akademiji za napredne studije Univerziteta Kolumbija, na lokalitetu Vlasac u Đerdapu, 3 km nizvodno od Lepenskog vira, pronašao je potpuno očuvan skelet koji datira iz 6500. godine prije naše ere. Riječ je o važnom otkriću, jer ovo je prvi grob u kome su pronađeni i ostaci sjekire od jelenskog roga.

Arheološki nalazi: Naselja oko Zenice stara oko 3.100 godina

ZENICA - Dosadašnja arheološka iskopavanja, koja već četiri sedmice na dvije lokacije u Zenici provode studenti iz Beča i Sarajeva predvođeni Mariom Gavranovićem i Edinom Bujakom, po pronađenim eksponatima svjedoče da su neka područja oko Zenice bila naseljena i prije 3.100 godina, kazao je Gavranović.

U Peruu pronađen reljef star 3.800 godina

Arheolozi u sjevernom Peruu pronašli su drevni reljef iz izgubljene civilizacije Karal, za koji se vjeruje da je star oko 3.800 godina, saopštili su zvaničnici.

Epohalno otkriće u Srbiji: Pronađena Župska Venera stara 6.000 godina

Na arheološkom lokalitetu na području sela Vitkova, kod Aleksandrovca Župskog, zahvaljujući višegodišnjem trudu entuzijasta iz Zavičajnog Muzeja Župe, juče je arheološkinja Sanja Crnobrnja Krasić iskopala najveću od do sada pronađenih "Župskih Venera" za koju se procenjuje da je stara 6.000 godina, rečeno je Tanjugu u Zavičajnom muzeju Župe.

Najčitanije