Arhitektura

Pogledajte Gaudijeva djela koja čuvaju magičnu arhitekturu Barselone

Kada je veliki španski arhitekta Antonio Gaudi završio školovanje, jedan od njegovih profesora je rekao: "Ko zna jesmo li ovu diplomu dali luđaku ili geniju. Samo će vrijeme pokazati." Vrijeme je, ipak, pokazalo da je Gaudi veći od Barselone i da se takav talenat jednom rađa.

Zadivljujuća arhitektura novih muzeja na svjetskim lokacijama

Muzeji su oduvijek privlačili veliki broj radoznalih ljudi koji nisu nužno i zaljubljenici u umjetnost. Osjećaj za estetiku, zanimljivi enterijeri te zadivljujuća arhitektura, brojne entuzijaste inspirisali su da posjete barem jedan od mnogih muzeja u nekoj od svjetskih metropola.

Beton, adut modernog enterijera

Beton je uvijek bio popularan izbor, ali prijašnje površine betona u interijerima su bile u ulozi podloge i uvijek su se prekrivale završnim slojem neke obloge - boje, keramike, drveta… a danas je on ogoljen.

Jesen u znaku obojenih lukova na zidovima

Iako dolazi tmurniji dio godine, boje u kombinaciji sa lukovima koji su sami po sebi efektni, svakoj prostoriji mogu dati drugu dimenziju.

Providni javni toaleti u Tokiju da prolaznici vide da li je slobodno

Javni toaleti sa providnim staklenim zidovima osvijetljeni kao "prelijepi fenjeri" postavljeni su na ulice Tokija.

Ružičasti beton - koloritni preokret u dizajnu

Ukoliko redovno pratite dizajn, možda ste primijetili da arhitekte sve češće mijenjaju nekada megapopularnu sivu boju betona ružičastom. Beton u ružičastoj boji pravo je osvježenje na arhitektonsko-interijerskoj sceni.

Unikatne drvene lampe - primijenjena umjetnost talentovanih Dobojlija

DOBOJ - Injam, madeira, adhmad, mu, puu, namu, samo su neki od naziva ukupno 14 lampi koje je dizajnirala arhitekta Lidija Petričević (30), a svojim vrijednim rukama izradio Ranko Lukić (29), te ih je dvoje mladih Dobojlija sugrađanima predstavilo u neobičnom ambijentu, na terasi Centra za kulturu i obrazovanje.

Sarajlije Asmir i Zulejha Šabić ručno izrađuju unikatne lampe

Samo se radom ili hrabrošću može postići ugled među ljudima, prisiliti ih ne da vas vole i nagrade, ali svakako da vas cijene i poštuju. Naravno da je rad bolje i sigurnije sredstvo, jer hrabrost nije od prirode svakom dana, a osim toga za nju se rjeđe i prilika pruža, dok je za rad i radljivost uvijek ima. I ne govorim ovdje o unutrašnjem zadovoljstvu koje čovjek ima od dobro svršenog posla i koje svakako vrijedi više od svih nagrada i priznanja ljudskih, zapisao je velikan književnosti Ivo Andrić o čovjekovom radu.

Virtuelno posjetite najveća ostvarenja savremene arhitekture

Nakon što su se brojni muzeji i kulturni centri zatvorili i nakon što su mnogi od njih svoje sadržaje u potpunosti prebacili online, bilo je pitanje vremena kada će se isto dogoditi i s arhitekturom!

Arhitektonska rugla pod zaštitom zakona

BANJALUKA - Ni grad Banjaluka ni resorno ministarstvo nemaju adekvatno rješenje za građevinske objekte koji su investitori iz sebi znanih razloga ostavili nedovršenim pa sada predstavljaju svojevrsno arhitektonsko ruglo, koje decenijama kvari i narušava izgled cijele sredine.

Najčitanije