Arhiv RS

Stojnić za "Nezavisne": Jasenovačka građa dostupna svima

BANJALUKA- Jasenovačka građa je od onog trenutka kada je vraćena iz Muzeja holokausta u Vašingtonu gdje je digitalizovana i mikrofilmovana, dostupna istraživačima i posjetiocima najrazličitijh profila sa svih krajeva svijeta, potvrdio je za "Nezavisne" Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske.

U Arhivu RS izložba "Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini"

BANJALUKA - "Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini - Ljetopisi" je naziv izložbe Aleksandre Milovanović, koja je otvorena danas u Arhivu Republike Srpske. Izložba je nastala iz fonda Pedagoškog muzeja u Beogradu i osim Beograda prije Banjaluke prikazana je i u Novom Sadu.

FELJTON (7): Banja Vrućica, vijek u službi zdravlja

Najveći doprinos u istraživanju termalnih i mineralnih voda banje Vrućice dao je inženjer, specijalista za zahvat termomineralnih voda evropskog formata, profesor i akademik Josip Bać.

Nje­go­še­va bis­ta na po­klon Ba­nja­lu­ci

BA­NJA­LU­KA - U dvo­ri­štu Ar­hi­va Re­pu­bli­ke Srpske u četvrtak će u 18 časo­va u Ale­ji sve­tog Sa­ve bi­ti ot­kri­ve­na bis­ta Pe­tru Dru­gom Pe­tro­viću Nje­go­šu.

U srijedu izložba Arhiva RS u Beogradu

BEOGRAD - U sklopu manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" u Arhivu Jugoslavije u Beogradu u srijedu, 4. septembra 2019, s početkom u 14 časova biće otvorena izložba Arhiva Republike Srpske "Banjaluka - centar Vrbaske banovine".

66 godina Arhiva RS

BANJALUKA – Arhiv Republike Srpske ima šta da pokaže i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske može da bude ponosno na rad Arhiva, rekla je danas pomoćnik ministra za prosvjetu i kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

U Užicu otvorena izložba "Banjaluka 1918"

U Arhivu grada Užica danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata "Banjaluka 1918" Arhiva Republike Srpske, čime je nastavljena dugogodišnja izuzetno uspješna saradnja ove dvije institucije.

Stotinu godina od oslobođenja Banjaluke: "Živio kralj Petar, živjeli osloboditelji!"

Prvi svjetski rat izazvao je korjenite promjene u svim sferama života i ostavio snažan trag u Banjaluci, premda se naš grad tokom rata nije nalazio na prvoj liniji fronta. Srbi u Banjaluci i okolini bili su poslije 1914. godine izloženi surovoj političkoj i vojnoj represiji, koja je pogađala stanovništvo svih uzrasta i društvenih položaja. Zabranjen je rad srpskim listovima, kulturno-prosvjetnim društvima i organizacijama, mnoga lica su lišena slobode, internirana, uzeta za taoce ili im je konfiskovana imovina. Rat je Banjaluci donio privrednu stagnaciju, propadanje, siromaštvo i glad.

Izložba u Arhivu RS: Dokumenti kao svjedoci ožiljaka Velikog rata

BANJALUKA - Himnom Srbije "Bože pravde" i himnom Republike Srpske "Moja Republika" danas je u salonu "Svetislav - Tisa Milosavljević" u Kulturnom centru Banski dvor svečano otvorena izložba arhivskih dokumenata "Banjaluka 1918".

Danas izložba "Banjaluka 1918"

BANJALUKA - Izložba arhivskih dokumenata "Banjaluka 1918" u organizaciji Arhiva Republike Srpske biće otvorena danas, s početkom u 14 časova, u Kulturnom centru Banski dvor.

Najčitanije