Arktik

NASA objavila uznemirujući snimak nestanka leda

Otopljenje na Arktiku pridonijelo je drastičnom otapanju leda koji pokriva polarni okean, objavili su u ponedjeljak naučnici iz Nacionalnog centra za praćenje snijega i leda (NSIDC), istakavši da se radi o drugom po redu rekordnom smanjenju leda u posljednje četiri decenije.

Rusi na Arktiku pronašli austrougarske kobasice iz 19. vijeka

Učesnici kompleksne arktičke ekspedicije Ruskog geografskog društva (RGO) i Sjeverne flote su na arhipelagu Nova Zemlja otkrili skladište sa namirnicama austrougarske ekspedicije iz pretprošlog vijeka, saopštila je pres-služba Ruskog geografskog društva.

Na Arktiku nestale dvije sante leda stare 5.000 godina

Novi satelitski snimci NASA pokazali su da su dvije velike sante leda u kanadskom zalivu Svetog Patrika u potpunosti nestale.

Toplotni talas zahvatio Arktik, temperatura viša od 21 stepen

Toplotni talas zahvatio je Arktik, a na norveškom arhipelagu Svalbaru juče je izmjereno 21,7 stepeni Celzijusovih.

Šta su sovjetski mornari našli u tajnim Hitlerovim bazama na Arktiku

U muzej nacionalnog parka "Ruski Arktik" u Arhangelsku 2016. godine dostavljeni su ostaci tajne njemačke meteorološke stanice koja je bila u funkciji od 1943. do 1944. godine na arktičkom arhipelagu Zemlja Franje Josifa. To je bio samo dio "arktičkog projekta" Trećeg rajha.

Ruski helikopter za Arktik: Grijanje kao na svemirskom brodu

Moskva - Holding "Helikopteri Rusije", koji je dio "Rosteha", započeo je serijsku proizvodnju arktičkih Mi-8AMT helikoptera za civilne kupce. Avijaciona fabrika "Ulan-Udenski" već je pustila u rad prvu letjelicu, saopštila je pres-služba kompanije.

Rusija uspjela da zaustavi curenje goriva na Arktiku

MOSKVA - Rusija je uspjela da zaustavi curenje dizelskog goriva u rijeku na Arktiku, izjavila je danas portparol Ministarstva za vanredne situacije agenciji AFP.

Gasprom kreće u razvoj nalazišta nafte i gasa na Arktiku

Ruska naftna kompanija Gasprom neft Zapolarije počinje ove godine da razvija nalazišta nafte i gasa Neokom Džurasik kod Bovarenkova i nalazište gasa Karasavej na poluostrvu Jamal, saopšteno je iz ruske kompanije, prenosi agencija Tass.

Naučnici predviđaju katastrofalno povećanje nivoa okeana

Međunarodna grupa naučnika, koju predvode istraživači sa Nanjang tehnološkog univerziteta u Singapuru, zaključila je da će podizanje nivoa mora u 21. vijeku biti snažnije nego što se smatralo prije, objavljeno je u časopisu "Klajmat end atmosferik sajens".

Tajanstveni sjajni objekat u obliku diska zaglavljen u vodama Antarktika

Antarktik se pokazao kao neiscrpnan izvor mnogih misterioznih otkrića zanimljivih lovacima na NLO koji pokušavaju detaljno da analiziraju slike sa "Gugl erta" kako bi dokazali postojanje vanzemaljskog života.

Najčitanije