Asteroid

Da nije bilo udara asteroida, ne bi bilo ljudi

TOKIO - LJudi ne bi postojali na Zemlji da nije bilo udara asteroida prije 66 miliona godina na području današnjeg Meksika, koji je potpuno uništio dinosauruse, smatraju naučnici.

Novootkriveni asteroid zbunio naučnike

Astronomi iz cijelog svijeta bacili su se na proučavanje svemirskog objekta kakav do sada nisu bili u prilici da vide - asteroid ili kometa koja je stigla sa neke druge zvijezde.

Asteroid bi ipak mogao da udari u Zemlju?

Asteroid veličine kuće, koji je u petak prošao pored Zemlje na razdaljini od oko 42.000 kilometara, nije alarmirao naučnike NASA, jer nije smatran kao potencijalno opasan za našu planetu.

Asteroid veličine kuće prošao pored Zemlje

Asteroid veličine kuće prošao je na udaljenosti od 42.000 kilometara od Zemlje u jutarnjim satima po srednjoevropskom vremenu, objavili su naučnici.

Veliki asteroid će proći pored Zemlje 1. septembra

U prošlosti su se brojni asteroidi približili Zemlji, ali nijedan od njih nije bio veličine kao Florens, koji će pored naše planete proći za nekoliko dana.

Približava se asteroid, šta ako u oktobru padne na Zemlju

Astronomi Evropske svemirske agencije (ESA) saopštili su da će asteroid 2012 TC4 veličine između 15 i 30 metara 12. oktobra ove godine proći na udaljenosti od oko 44.000 kilometara od Zemlje, navodi se na sajtu ESA.

Džinovski asteroid nas mimoišao za dlaku

Asteroid veličine Kipa slobode protutnjao je pored Zemlje na udaljenosti od samo 77.000 milja, a astronomi sve do četvrtka nisu imali pojma da on postoji, tri dana pošto je proletio pored nas.

Asteroid koji je "prepao" astronome i dalje prijeti

Poznati asteroid Apophis izazvao je veliku pažnju javnosti kada je 2004. godine objavljeno da bi mogao da pogodi Zemlju. Iako je mogućnost udara do 2029. godine isključena, udarac u dalekoj budućnosti nije nemoguć.

Asteroid vrijedan 10.000 kvadriliona dolara

Nebesko tijelo "16 Sajk" (16 Psyche) najmisteriozniji je objekat u Sunčevom sistemu koji bi, u ekonomskom smislu, mogao da potpuno uništi dosadašnji život na Zemlji.

Trideset sekundi omogućilo dolazak sisara

Samo trideset sekundi dijelilo je Zemlju od drugačije istorije, koja bi veoma usporila pojavu novih vrsta, računajući i homosapiense, navode istoričari.

Reklame

Najčitanije