Asteroid

Asteroid krije tajnu koju niko ne zna razriješiti

Zadnjih godinu dana svemirska letjelica američke svemirske agencije NASA OSIRIS-REx kruži oko povećeg asteroida Benu, koji u redovnim razmacima prolazi neugodno blizu Zemlji.

Veliki asteroid će u ponedjeljak proći pokraj Zemlje

Veliki asteroid pod nazivom 2019 VF1 će u ponedjeljak proći pokraj planete Zemlje brzinom 60 puta većom od one kojom se kreće prosječni putnički avion, prenosi RT.

Japanski svemirski brod krenuo prema Zemlji sa asteroida

Japanski svemirski brod "Hajabusa 2" krenuo je na jednogodišnje putovanje nazad prema Zemlji sa udaljenog asteroida poslije uspješne misije sakupljanja uzoraka i podataka koji bi mogli da daju uvid u porijeklo Sunčevog sistema.

Asteroid veći od Ajfelove kule približava se Zemlji

Nebesko tijelo, otkriveno 2006. godine, opisano je kao "potencijalno opasno" zbog blizine našoj planeti.

Asteroid je izbrisao dinosauruse, ali i pretvorio okeane u kiselinu

Divovski asteroid koji je prije 65 miliona godina udario u Zemlju pomeo je dinosauruse u istoriju, ali i izazvao masovno izumiranje gotovo svih živih vrsta. Ali među naučnicima se dugo vodi debata u vezi s tim kako je to tačno izgledalo i uglavnom su mnoge teorije bile fokusirane na velike promjene u klimi.

Asteroid širok 150 kilometara izazvao ledeno doba

Ogromni asteroid širok oko 150 kilometara raspao se između Marsa i Jupitera, a prašina je zatim blokirala zrake Sunca i izazvala ledeno doba na Zemlji prije 466 miliona godina, najnovije je otkriće naučnika.

Asteroid veličine Keopsove piramide uskoro prolazi pored Zemlje

​Izgleda da će ovaj avgust biti mjesec ispunjen letovima asteroida u blizini Zemlje. Prije samo nekoliko dana iz NASA je saopšteno da će ogromno nebesko tijelo, "veće od Empajer stejt bildinga", proći pored naše planete.

Asteroid veličine Keopsove piramide uskoro proleće pored Zemlje

Izgleda da će ovaj avgust biti mjesec ispunjen letovima asteroida u blizini Zemlje. Prije samo nekoliko dana iz NASA je saopšteno da će ogromno nebesko tijelo, "veće od Empajer stejt bildinga", proći pored naše planete.

Asteroid veličine nebodera projuriće pored Zemlje

Asteroid veći od Empire State Buildinga, nebodera koji je visok skoro 400 metara, projuriće sljedeće sedmice pored Zemlje, javio je CNN.

Japanska sonda sletjela na asteroid

Japanska svemirska agencija je saopštila da podaci koje je poslala svemirska sonda "Hayabusa 2" pokazuju da je ona juče uspješno sletjela na daleki asteroid i izvela istorijsku misiju prikupljanja uzoraka tla za koje se naučnici nadaju da će doprinijeti razumjevanju porijekla Sunčevog sistema.

Najčitanije