AstraZeneca

Rusiju optužili da je ukrala formulu astrazeneke da napravi sputnjik V

LONDON - Rusija je optužena da je uz pomoć svog špijuna u Velikoj Britaniji ukrala formulu vakcine Oksford/astrazeneka kako bi Moskva mogla da napravi izuzetno sličnu vakcinu sputnjik V i da pobijedi u trci za pravljenje prve svjetske antikovid vakcine, prenio je "Dejli mejl".

Oksfordska studija o primanju mješovitih vakcina

LONDON - Primanje mješovitih vakcina kada se vakcina Fajzera protiv kovid-19 da četiri nedjelje nakon imunizacije vakcinom AstraZeneke proizvešće bolji imuni odgovor nego da je data druga doza AstraZenekine vakcine, zaključak je oksfordske studije koja je danas objavljena.

AstraZeneca: EU izgubila pravni spor

LONDON - Farmaceutska kompanija AstraZeneca je saopštila danas da je Evropska unija izgubila pravni spor koji je pokrenula protiv te farmaceutske kompanije zbog kašnjenja u proizvodnji i isporuci vakcina protiv kovida-19.

Hrvatska donirala BiH 30.000 doza AstraZenece

ZAGREB - Hrvatska je donirala 30.000 doza AstraZenecine vakcine Bosni i Hercegovini, polovina doza će ići sveučilišnoj klinici u Mostaru, a ostalih 15.000 doza će se rasporediti na ostatak BiH, rečeno je na sastanku ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministarke civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević.

Naučnici objasnili zašto nastaju ugrušci nakon AstraZenecine vakcine

Tim istraživača sa Geteovog univerziteta u Frankfurtu riješio je problem nastajanja krvnih ugrušaka nakon primanja AstraZenecine vakcine nakon što je otkrio da su za ovu pojavu odgovorni adenovirusni vektori u vakcinama AstraZeneca i Johnson&Johnson koji se koriste za unošenje proteina virusa korona u tijelo.

EMA ograničila davanje druge doze AstraZenece

BRISEL - Evropska regulatorna agencija za lijekove (EMA) saopštila je danas da se druga doza "AstraZenecine" vakcine protiv kovida-19 ne smije davati nikome ko je imao krvne ugruške sa padom broja crvenih krvnih zrnaca nakon prve doze.

Makron podržao odluku EU da ne obnavlja nabavku AstraZenece

PARIZ - Predsjednik Francuske Emanuel Makron pozdravio je odluku Evropske unije da ne obnavlja narudžbinu vakcina protiv kovid-19 AstraZenece.

Prvi smrtni slučaj poslije primanja AstraZenecine vakcine

MONTREAL - Pokrajina Kvebek prijavila je prvi smrtni slučaj u Kanadi pacijenta od zgrušavanja krvi nakon primanja vakcine protiv kovida 19 kompanije AstraZeneca.

Merkel će u petak primiti vakcinu AstraZeneca

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel primiće sutra vakcinu AstraZeneca protiv virusa korona.

AstraZeneca pauzirala testiranje vakcine na djeci

AstraZeneca je privremeno obustavila klinička testiranja vakcine na djeci sve dok britanska regulatorna agencija za lijekove ne istraži moguću uzročno-posljedičnu vezu sa stvaranjem krvnih ugrušaka kod odraslih.

Najčitanije