Aušvic

Posvetio život lovu na naciste

Prošlo je 75 godina od oslobođenja Aušvica, a pojedini nacisti koji su tokom rata činili strašne zločine i dalje žive, nekažnjeno. Zato je Efraim Zurof, direktor "Simon Vizental" centra u Jerusalimu odlučio da posveti svoj život pronalasku ovih ljudi, baš kao što je svojevremeno pronašao i zločinca Lasla Čatarija.

Špigl greškom objavio da su Aušvic oslobodili Amerikanci

Njemački list Špigl "greškom" je objavio na društvenim mrežama da je američka vojska oslobodila koncentracioni logor Aušvic.

Izraelski istoričar: Jasenovac je balkanski Aušvic

BEOGRAD - Izraelski istoričar Gideon Grajf, koji je analizirao sistem koncentracionih logora nacističkog Aušvica i ustaškog Jasenovca, njihove slicnosti i razlike, zaključio je da je "Jasenovac balkanski Aušvic", što je i naslov njegove monografije koja je, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, prevedena i na srpski jezik, pišu "Večernje novosti".

"Nepodnošljivi povratak antisemitizma"

PARIZ - Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da ne treba popustiti pred "nepodnošljivim povratkom antisemitizma".

Van der Belen povodom Aušvica: Osjećam sramotu

AUŠVIC - Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen, koji učestvuje na današnjoj svečanosti povodom 75-te godišnjice oslobađanja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, rekao je da mu nije lako da posjeti ovo stratište, ali da je to neophodno.

Putin nije pozvan na komemoraciju u Aušvicu

MOSKVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je danas da ruski predsjednik Vladimir Putin nije dobio pozivnicu da prisustvuje komemoracijama u Poljskoj radi obilježavanja 75 godina od oslobađanja koncentracionog logora Aušvic.

Na današnji dan 1945. godine oslobođen najveći nacistički logor

​KRAKOV - Godišnjica sovjetskog oslobođenja najvećeg nacističkog logora za masovno uništavanje stanovništva Aušvica - 27. januar 1945. u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Mas: Potrebno spriječiti novi egzodus Jevreja iz Njemačke

BERLIN - Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je na jačanje napora u borbi protiv antisemitizma da bi se otklonila mogućnost novog jevrejskog egzodusa iz Njemačke.

Van der Belen: Austrijanci su bili žrtve i zločinci

BEČ - Učešće Austrije na međunarodnom obilježavanju 75. godišnjice oslobađanja Aušvica je važno zbog njene "ambivalentne istorije" jer su Austrijanci bili žrtve nacističke mašinerije, ali i počinioci zločina, rekao je predsjednik Austrije Aleksander van der Belen po dolasku u Jerusalim.

Preživjeli iz Aušvica: Glad je bila nepodnošljiva, jeli su ljudsko meso

Gledajući fotografije svojih roditelja i sestara koji su ubijeni u Aušvicu, Šmul Iček drhti i oči mu se pune suzama. Iako je to bilo prije 75 godina, Ičekova sjećanja na život i smrt u nacističkom logoru bolno su svježa.

Najčitanije