Autorska prava

Kršenje autorskih prava: Niko ne odgovara za krađu fotografija

BANJALUKA, SARAJEVO - Iako su Zakonom o autorskim pravima i srodnim pravima Bosne i Hercegovine fotografije, kao autorsko djelo, formalno zaštićene, kršenja istih su svakodnevna i niko za to ne odgovora.

BH novinari: Neophodno formirati mrežu za zaštitu autorskih prava

Zaštita autorskih prava je prvenstveno u rukama novinara, odnosno medija koji moraju zahtijevati od svojih kolega, ali i od javnosti da poštuje njihova prava, zaključeno je tokom završne konferencije projekta "Zaštita autorskih prava novinara i drugih medijskih djelatnika u Bosni i Hercegovini", koja je održana danas u Sarajevu.

Osumnjičen da je nelegalno omogućavao pristup TV serijama

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske oduzeli su od lica čiji su inicijali A.S. iz Prnjavora veći broj predmeta zbog sumnje da je počinilo krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava, čime je oštetilo "Junajted medija grupu" za nekoliko desetina hiljada evra.

Usvojena reforma zaštite autorskih prava u digitalnoj eri

BRISEL - Članice EU usvojile su danas kontroverzni reformski paket o zaštiti autorskih prava, kako bi osigurale da umjetnici i emiteri vijesti dobiju poštenu nadoknadu u digitalnoj eri.

I BiH mora ograničiti moć Googla i Facebooka

BANJALUKA, BRISEL, ZAGREB - Bosna i Hercegovina će biti obavezna da u narednih nekoliko godina transponuje novu evropsku direktivu o internetu u svoje zakonodavstvo, potvrđeno je "Nezavisnim" u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH.

Šta donose izmjene Zakona o autorskim pravima EU

STRAZBUR - Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su juče obiman prijedlog o izmjenama Zakona o autorskim pravima u Evropskoj uniji, a kritičari smatraju da će tehnološki giganti snositi velike posledice, a da bi svako ko se oglasi na Internetu mogao da bude cenzurisan.

Evropski parlament naljutio internet gigante

STRAZBUR - Tehnološke platforme i internet aktivisti podigli su danas glas protiv odluke Evropskog parlamenta o reformi regulative o zaštiti autorskih prava, što će autorima video snimaka, muzičkih numera, proizvođačima vesti i vlasnicima drugih prava omogućiti da zahtijevaju kompenzaciju za objavljivanje njihovog sadržaja onlajn.

Đačka greška pokrenula raspravu o autorskim pravima na internetu

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju da dobiju dozvolu osobe koja stoji iza tog sadržaja, objavio je najviši sud EU, dajući vjetar u leđa kreativnim industrijama.

Evropski parlament protiv nove Uredbe o autorskim pravima

Evropski parlament je danas ipak većinom glasova zaustavio prijedlog nove Uredbe o autorskim pravima, koja bi dovela do značajnih komplikacija na internetu.

Odzvoniće "krađi" autorskih priča po portalima

BANJALUKA - Na dnevnom redu plenarne sjednice Evropskog parlamenta u četvrtak će se naći izglasavanje Prijedloga direktive o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu i odlučiće da li će ona biti usvojena u trenutnoj ili nekoj drugoj verziji, a svoje zakonodavstvo će morati uskladiti i BiH.

Najčitanije