Avokado

Krvavi rat narko-kartela zbog meksičkog avokada

MEKSIKO SITI - Bilo za prehranu, bilo za kozmetiku: avokado je u velikoj modi. U Meksiku su se u biznis uključili i narko-karteli, preuzeli su posao i sada šire strah i trepet u čitavoj jednoj regiji.

Avokado ne biste smjeli rezati metalnim nožem

Avokado je namirnica koja je postala jako popularna, i zbog toga što je dobra za srce i zbog toga što se od nje može napraviti dodtak koji odgovara uz razna jela. Ali, jeste li znali da avokado ne biste smjeli rezati metalnim nožem?

Antiage prehrana: Pet namirnica koje će pomladiti vašu kožu

Sigurno ste čuli za izraz da "ljepota dolazi iznutra". To znači da je ono što jedemo zaista važno, ne samo da bismo se fizički dobro osjećali nego i da bismo dobro izgledali.

Borovnice i avokado idealni za optimalan rad mozga

Mozak je organ ljudskog tijela koji u prosjeku troši najviše energije. Samo na njegov rad u toku dana potroši se oko 20 posto unesenih kalorija, tako da on treba kvalitetno “gorivo” u vidu zdrave ishrane kako bi optimalno funkcionisao.

Naučnici otkrili neočekivane prednosti avokada

Redovno konzumiranje avokada može smanjiti nivo lošeg holesterola i poboljšati rad kardiovaskularnog sistema, kažu naučnici sa Pensilvanija stejt univerziteta.

Avokado u zemlji porijekla sve rjeđi

MEKSIKO SITI - Avokado već godinama slovi kao superhrana, a u posljednje vrijeme je ovu, donedavno egzotičnu voćku, otkrila i široka publika.

Kako izabrati savršen avokado?

​Benefiti avokada su izuzetno veliki. Veoma je bogat vitaminima, vlaknima kao i mineralnim materijama, a smatraju ga veoma važnim borcem protiv kancera, a smanjuje nivo holesterora u krvi, kao i rizik od moždanog i srčanog udara.

Uvrstite avokado u svoju ishranu

Avokado je ukusan i zdrav. Zdravstveni benefiti koje se stiču redovnim konzumiranjem ovog voća su ogromne i poznate već dugo vremena. Na primjer, pulpa avokada je tretirana kao afrodizijak. Lišće i kore avokada su takođe korišteni na mnogo načina, između ostalog za razne ženske bolesti.

Kora avokada krije opasne bakterije

FDA (Uprava za hranu i lekove) savetuje da pažljivo operete avokado jer je sječenje rizično, budući da bakterije iz kore mogu preći u plod.

Ulje avokada, eliksir za kožu

Avokadovo ulje Usporava i znakove starenja jer podstiče metabolizam kolagena, povećava njegovu topivost u dermisu, a visok sadržaj vitamina E pomaže u neutralisanju slobodnih radikala.

Najčitanije