BDP

Posljedice zabrane rada nedjeljom - Mađari uveli pa ukinuli

ZAGREB, BUDIMPEŠTA - Hrvatska vlada ima plan da radnje mogu raditi samo 16 nedjelja u godini, a javnost se sada pita kakve će biti posljedice zabrane rada nedjeljom, o kojoj se tako dugo polemiše u regionu.

Ekonomski instituti: Pandemija odlaže oporavak Njemačke

MINHEN - Vodeći njemački instituti za ekonomoska instraživanja predviđaju u svom zajedničkom proljećnom izvještaju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje od 3,7 odsto za tekuću godinu i od 3,9 odsto za 2022.

Izlaz iz ekonomske krize sve vidljiviji

SARAJEVO, BANJALUKA - Uprkos neizvjesnosti zbog pandemije virusa korona, Međunarodni monetarni fond u najnovijem izvještaju predviđa da će BDP u BiH u ovoj godini rasti po stopi od 3,5 odsto, dok će svjetska privreda rasti po stopi od šest odsto, što je za 0,5 odsto više nego što su prognozirali u januaru.

Hrvatski javni dug 43,54 milijardi evra, dostigao 89,1 odsto BDP-a

ZAGREB - Ukupan hrvatski dug države iznosio je na kraju prošle godine 329,7 milijardi kuna (43,54 milijarde evra) i veći je za 12,6 odsto, ili za 36,8 milijardi kuna (4,86 milijardi evra) nego u decembru 2019, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB).

Pad realnog BDP-a u prvom kvartalu 3,23 odsto

SARAJEVO - Centralna banaka BiH procjenjuje da pad realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu iznosi 3,23 odsto, dok je na godišnjem nivou u četvrtom kvartalu prošle godine niži za 3,77 odsto.

Više od 100 zemalja svijeta zaduženo "do grla"

BERLIN - Ekonomske posljedice pandemije dodatno su otežale ionako tešku situaciju prezaduženih država. Mnoge su već sad insolventne, a pitanje je može li im dugoročno pomoći oprost duga.

BiH zabilježila blagi oporavak BDP-a

BANJALUKA, SARAJEVO - U BiH je zabilježena pozitivna stopa promjene bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju 2020. godine od 3,9 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Panel nezavisnih ekonomista: Pad Njemačke biće 5,1%

Panel nezavisnih ekonomskih savjetnika njemačke vlade predviđa da će najveća evropska ekonomija ove gdoine zabilježiti pad od 5,1 odsto, što je nešto optimističnija prognoza od one koju su nedavno iznijeli ministri.

Najveći kvartalni pad BDP u EU od 1995. godine

Evropska unija u drugom kvartalu 2020. godine bilježi sezonski pad BDP-a od 11,4 odnosno 11,8 procenata za područje Evrozone, navodi Evrostat.

Hrvatski BDP se srozao za 15,1 odsto

Državni zavod za statistiku Hrvatske (DZS) objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 15,1 odsto na godišnjem nivou, što je njegov prvi pad od polovine 2014. godine.

Najčitanije