Bakterije

Evo zbog čega nije dobro da istu garderobu nosite dva dana zaredom

Iako i dalje miriše na omekšivač, majica koju ste nosili prethodnog dana treba da bude u korpi za prljav veš, a ne opet na vama.

Mjesta u kuhinji na kojima se skrivaju bakterije i prljavština

U vašoj kuhinji postoje puno mjesta koja skrivaju prljavštinu i bakterije, a stručnjak za čišćenje Dejan Dimitrov za "Daily Star" nabrojao je sedam neočekivanih.

Koliko često treba mijenjati kuhinjsku spužvu

Kuhinjska spužva može biti leglo bakterija.

Šta se dešava sa bakterijama ako odjeću perete na 30 i 40 stepeni

Mikrobiolozi savjetuju da se odjeća pere na najmanje 60°C, što posebno važi za dječiju odjeću jer su djeca osjetljivija i imunitet im nije uvijek potpuno razvijen.

Duvanje u svjećice na torti - rasipanje kolonije bakterija

Tim naučnika s Univerziteta Klemson u Južnoj Karolini otkrio je da tokom duvanja u rođendanske svjećice širimo male kapi pljuvačke, koje povećavaju količinu bakterija na površini torte za čak 1.400 odsto.

Daske za rezanje mogu imati više bakterija od WC šolje

Daska za rezanje sastavni je dio kuhinjskog pribora, ali ljudi često zanemaruju važnost njihova pravilnog čišćenja. Pranje kuhinjskog posuđa bitno je kako biste spriječili trovanje hranom. Ako se redovno ne čiste, daske za sjeckanje u kuhinji znaju imati i do 200% više bakterija od WC šolje.

I do 300.000 opasnih bakterija krije se na vašoj boci vode

Dok bezbrižno ispijate vodu iz svoje flašice, niste ni svjesni da u tijelo možda unosite hiljade opasnih bakterija.

Jaguar "uključuje" automobile u borbu protiv patogena

Svi znamo šta su automobili - Mašine s točkovima koje prevoze stvari i ljude sa jednog mjesta na drugo. Međutim, najveći britanski proizvođač automobila za ove mašine ima jednu novu ideju.

Pronađene bakterije za uništavanje bombi u moru

Njemački naučnici su razvili novi metod uništavanja municije koja je nakon rata ostala na dnu Baltičkog mora, koristeći bakterije koje uništavaju toksične i opasne materije, prenosi list Times.

Bakterije otporne na antibiotike godišnje odnesu 33.000 života

​Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) objavio je podatke o pet bolesti izazvanih bakterijama otpornim na antibiotike.

Trovanje hranom ljeti najviše izazivaju ove namirnice

Bolesti izazvane hranom česte su ljeti zbog neadekvatnih uslova u kojima se drže namirnice u prodavnicama i piljarama jer toplota pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju različite stomačne probleme.

Tečni sapun mnogo "prljaviji" od običnog sapuna

Mnogi koriste tečni sapun umjesto sapuna u čvrstom stanju, smatrajući da je zbog ambalaže otporniji na bakterije i da pruža više čistoće.

U "Sarajevskim ćevapima" pronađene dvije opasne bakterije

SARAJEVO - Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske obavijestilo je potrošače o povlačenju i opozivu brzo smrznutog proizvoda Sarajevski ćevapi, hrvatskog proizvođača Škorić d.o.o. Kaštel Sućurac.

Šta se dešava koži ako se ne tuširate svaki dan?

Tokom toplih mjeseci treba da se tuširate svaki dan, a zimi jednom u dva dana zbog pretjeranog isušivanja kože. To je stavr dermatologa, a šta će se desiti vašoj koži ako preskočite ovakav raspored? Otkriva "Business Insider".

Igračke za kupanje pune bakterija

Švajcarski i američki naučnici utvrdili su da su dječije gumene igračke sa kojima se kupaju pune različitih bakterija.

Najčitanije