Balet

Istorija baletnih papučica: Grubi okovi na nježnim balerinama

Iako je bio fizičar, a ne plesač, Ajnštajn je rekao: "Plešemo dok se smijemo, plešemo dok plačemo, plešemo iz ludila, plešemo iz straha, plešemo za nadu, plešemo za vrisak. Mi smo plesači, mi kreiramo snove."

Nikad nije kasno za balet

Ako spadate u grupu onih koji vole da se rekreiraju, da vježbe koje radite budu podjednako zanimljive i efikasne i da pritom kao rezltat dobijete izduženo i graciozno tijelo, onda je kadrio balet najbolje rješenje za vas. Ukoliko ste već ušli u godine kada se klasičnim baletom više ne možete baviti profesionalno, najbolji put da svoju ljubav prema ovom plesu ispoljite na neki način biće upravo kardio balet.

Bečka škola djeci preporučuje da puše kako se ne bi ugojili

BEČ - Učenici baletske škole, kako se ne bi gojili, treba da puše. To je savjet njihovih nastavnika u Državnoj baletskoj školi Bečke opere.

Publika u Banjaluci uživala u baletnom spektaklu na ledu

Baletni spektakl na ledu "Uspavana ljepotica" Petra Iljiča Čajkovskog održan je večeras u SD Borik u Banjaluci.

Ruski državni balet u Sarajevu priredio bajkoviti spektakl na ledu

Ansambl Ruskog državnog baleta Sankt Peterburg izveo je sinoć u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" - Zetra istinski spektakl - baletnu predstavu na ledu "Uspavana ljepotica" Petra Iljiča Čajkovskog, predstavivši se tako prvi put sarajevskoj publici.

Baletni spektakl na ledu "Uspavana ljepotica" u Banjaluci

Queen estrada 5. decembra 2018. godine u SD "Borik" u 20 h, organizuje gostovanje Ruskog državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga .

Počela prodaja ulaznica za Balet "Carmen & Bolero"

Po promotivnoj cijeni već od 20 KM počela je prodaja ulaznica , za balet “Carmen & Bolero” u izvođenju Ruskog carskog baleta iz Moskve.

Balerina Sara Šarić osvojila specijalnu nagradu na takmičenju u Sarajevu

Na Međunarodnom takmičenju iz klasičnog baleta "Balance 2018", koje je održano od 21. do 23. maja u Sarajevu, učenica 3. razreda Prve Baletske škole – izvanredno odjeljenje Mostar, Sara Šarić osvojila je u 3. kategoriji specijalnu nagradu sa 100 osvojenih bodova, kazala je u izjavi za Fenu predsjednica Športskog plesnog kluba "Zrinjski" Mostar Marina Čerkuč.

350 bijelih ptica pleše svoj sibirski balet

Još davne 1877. godine 20. februara u Boljšoj teatru u Moskvi s nekoliko propusta izveden je balet "Labudovo jezero". Tvorac najbjeljeg baleta od svih bijelih baleta Petar Iljič Čajkovski tada nije ni sumnjao da će upravo ovo djelo u četiri čina postati najbolje za sva vremena.

Srbin ne može biti direktor baleta u Splitu

SPLIT- Srbin ne može biti direktor splitskog baleta - poručeno je pozorišnom reditelju Ivanu Leu Lemu, koji je bio kandidat za intendanta Pozorišnog savjeta Hrvatskog narodnog pozorišta (HNK).

Najčitanije