Balkan

Na Balkanskoj ruti: Migrantima se sviđa Crna Gora, ali sanjaju o životu u EU

PODGORICA - Talas izbjeglica koje bježe iz ratom zahvaćene Sirije, u potrazi za boljom budućnošću, ide i preko Crne Gore.

Junker: Naredna godina ključna za EU i njeno mjesto u svijetu

STRAZBUR - Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u svom Pismu o namjerama Evropske komisije pozvao na veće jedinstvo EU kako bi se ojačala i stabilnost zapadnog Balkana.

DW: Promjena granica na Balkanu više nije tabu tema

Evropska unija i dalje je veoma zainteresovana za rješenje spora između Srbije i Kosova, ali ne želi da nameće svoja rješenja. Pritom ni promjena granica više nije nezamisliva - pod izvjesnim uslovima.

Junker: EU da definiše pritup Zapadnog Balkana

STRAZBURG - Predsjednik Evropske Komsije, Žan Klod Junker, pozvao je EU da definiše pristup kada je riječ o ulasku Zapadnog Balkana u Uniju.

Mogerini: Ulazimo u partnersku fazu s Balkanom

BEČ - Šef spoljne politike EU Federika Mogerini rekla je danas da Unija ulazi u partnersku fazu saradnje sa zapadnim Balkanom u segmentu odbrane i bezbjednosti.

Han: Pristupni pregovori će ubuduće trajati duže

BEČ - Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han ukazuje da će pristupni pregovori u budućnosti duže trajati nego što je ranije bio slučaj.

Mediji: Mijenjanje granica na Balkanu - realnost ili piromanija?

Da li napori Srbije i Kosova zbilja imaju šansu na uspjeh, pitaju se mediji na njemačkom jeziku u pogledu moguće promjene granica na Balkanu. Da li je to put u rješenje ili piromanija koja će zapaliti čitav region?

Kurc: Ne smijemo izgubiti Zapadni Balkan

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc založio se večeras za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, upozorivši na opasnost da bi se region, u suprotnom, mogao naći pod uticajem drugih.

Van der Belen: Zapadni Balkan treba raditi brže, vrijeme curi

ALPBAH - Predsjednik Austrije Aleksandar van der Belen istakao je danas da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana važan prioritet spoljne politike njegove zemlje, posebno za vrijeme aktuelnog predsjedavanja EU, te da ne očekuje da bi moglo doći do problema kada se jednom bude glasalo u austrijskom parlamentu o prijemu Srbije u Uniju.

'Rusija Americi na Balkanu najveći rival'

VAŠINGTON, BANJALUKA - Sjedinjene Američke Države Rusku Federaciju smatraju svojim najvećim rivalom na prostoru zapadnog Balkana, zaključeno je na saslušanju u Odboru za spoljne poslove američkog Senata, na kojem su svjedočili Ves Mičel, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu, i Metju Palmer, njegov zamjenik za naš region.

Najčitanije