Balkan

SAD pozivaju Balkan na jače "suzbijanje aktivnosti Irana"

VAŠINGTON - SAD su pozvale zvaničnike evropskih, a posebno zemalja Balkana da pojačaju budnost i snažnije suzbiju aktivnosti zvaničnog Irana, prenosi "Dnevni avaz".

Financial Times: EU bi mogla da učini istorijsku grešku na Balkanu

BRISEL - EU ne bi trebalo da odustane od Balkana, a neispunjena obećanja o članstvu bi mogla da oslabe umjerene i reformske struje u regionu, ocijenio je "Financial Times".

Tusk: Balkan je za EU evropska griža savjesti

VARŠAVA - Uspjeh je to što je ostala evropska perspektiva za Zapadni Balkan uprkos umoru od proširenja, jer bi bez aktivnosti Evropske unije situacija u toj regiji bila neuporedivo gora, a Balkan je za EU evropska griža savjesti, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk za poljski list “Gazeta Wyborcza”.

Dačić: Proširenje na zapadni Balkan - interes EU

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Budvi da je proširenje EU na zapadni Balkan u interesu i Unije i njenih članica.

Mogerini sa liderima zapadnog Balkana u Tirani

BRISEL - Šefica EU diplomatije Federika Mogerini danas i sutra prisustvuje sastanku lidera Zapadnog Balkna, koji se u okviru procesa Brdo-Brioni održava u Tirani.

Sastanak lidera zemalja zapadnog Balkana u Sarajevu

SARAJEVO - Lideri zemalja zapadnog Balkana razgovaraće danas u Sarajevu u okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/.

Procurili detalji iz Berlina: Mijenjanje granica otvara pitanje RS, ali i velike Albanije

BERLIN - Na samitu Zapadnog Balkana domaćini Angela Merkel i Emanuel Makron poručili su da je kosovski dijalog dobio razmjere koje nisu u skladu sa stavovima EU.

Junkerov nasljednik želi Balkan u EU

BANJALUKA, BRISEL - Manfred Veber, njemački političar konzervativne Hrišćansko demokratske unije iz Bavarske, i Frans Timermans, holandski socijaldemokrata i zamjenik sadašnjeg predsjednika Evropske komisije, imaju najveće šanse da u novembru zamijene Žan-Kloda Junkera na čelu najmoćnije evropske institucije, Evropske komisije.

Objavljena Strategija Francuske za zapadni Balkan

SKOPLJE - Francuska ambasada u Sjevernoj Makedoniji objavila je danas, Strategiju te zemlje za zapadni Balkan, donijetu na zahtjev francuskog predsjednika Emanuela Makrona, s ciljem da se približi približi zemljama regiona i da dopuni i, kako se navodi, podrži aktivnosti EU za njihovo približavanje Evropi.

Financial Times: Alarm u EU zbog Rusije, hladan tuš za zapadni Balkan

LONDON - Britanski Financial Times (FT) u članku posvećenom samitu u Berlinu tvrdi da su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron nagovijestili zemljama zapadnog Balkana da su male šanse za njihovo brzo priključenje EU i da su im prenijeli da bi prvo trebalo da "srede situaciju kod kuće".

Najčitanije