Balkan

Kina najnoviji igrač na Balkanu

MINHEN - Kina je najnoviji igrač u regionalnoj igri moći na Balkanu, a njene aktivnosti bude sumnju u EU da bi Peking mogao da iskoristi svoju ekonomsku snagu zarad političke dobiti, navodi se u izvještaju Minhenske bezbjednosne konferencije za ovu godinu pod nazivom "Velika slagalica: Ko će skupiti dijelove?"

Druga sedmica Esports Balkan Lige završena, prva pobjeda Zvezde

​U ponedjeljak i četvrtak se igralo treće i četvrto kolo Esports Balkan Lige, nakon kojih je ’Team Nerotec’ uspio zabilježiti dva vezana poraza. Sa druge strane, tim ’Crvene zvezde’ je napokon uspio zabilježiti prvu pobjedu u trećem kolu, ali i poraz u derbiju četvrtog kola protiv ekipe ’ASUS’.

RCC: Zapadni Balkan će dostići Njemačku za 80 godina

BRISEL - Region Zapadnog Balkana u proteklih nekoliko godina bilježi napredak i ima pozitivnu ekonomsku perspektivu, ali će mu, uz trenutne stope rasta, trebati pet decenija da dostigne njemački standard života i osam decenija da dostigne Njemačku, izjavila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RC C) Majlinda Bregu.

Šta očekuje zapadni Balkan: SAD riješile Makedoniju, slijedi BiH

BANJALUKA - Nakon što je riješen dugogodišnji spor između Makedonije i Grčke u vezi s imenom te zemlje, mnogi analitičari osnovano pretpostavljaju da će se SAD, koje su odigrale ključnu ulogu u tom procesu, sada okrenuti rješavanju ostalih problema na Balkanu.

EU sljedeće godine neće imati vremena za region, promjene moraju doći iznutra

BEOGRAD – Evropska unija sljedeće godine neće imati vremena za region Zapadnog Balkana, tako da je za borbu protiv stagnacije i zarobljene države neophodno pronaći novu energiju, glavni je zaključak događaja “EU i Zapadni Balkan u 2019.”

Šta se dogodilo sa ”ključnom” godinom proširenja EU na Zapadni Balkan?

Evropska unija je vratila, ali ne i konkretizovala svoj fokus na region, a zemlje Zapadnog Balkana još su daleko od očekivane konsolidacije u reformama.

DW: Jasne poruke sa zapadnobalkanskog sastanka u Briselu

BRISEL - Još jedna poruka "mira, stabilnosti i dobrosusjedske saradnje" sa zapadnobalkanskog okupljanja u Briselu. I dok neki prednjače u optimizmu, drugi naglašavaju da ne žele da svojim izjavama kvare pretprazničnu idilu.

EK: Zapadni Balkan da uradi više za efikasniju borbu protiv migracija

Zemlje Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva moraju da ulože dodatne napore da kako bi riješile ilegalnu migraciju i bile efikasnije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, piše u izvještaju Evropske komisije o ispunjavanju zahtjeva za viznu liberalizaciju tih osam zemalja koji je danas objavljen.

Blumberg: Sljedeći sukob NATO i Rusije je na Balkanu?

NJUJORK - U opširnoj analizi povodom pokretanja Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO, američka agencija Blumberg upozorava da bi sljedeći sukob NATO sa Rusijom mogao da se vodi na Balkanu, navodeći da se Alijansa nada da će primiti još članica sa Balkana, gdje je "upletena u borbu za uticaj sa Rusijom".

AP: Porasle tenzije na Balkanu uoči sjednice kosovskog parlamenta

BEOGRAD - Agencija Associated Press ocjenjuje da su na Balkanu porasle tenzije dan uoči najavljene sjednice kosovskog parlamenta posvećene glasanju o formiranju vojske, ističući da Beograd danas upozorava da će taj potez ugroziti mir u regionu, koji još nosi ratne ožiljke.

Najčitanije