Balkan

"Albanska mafija opasnija za Balkan od Islamske države"

Problem broj jedan za zemlje Zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam, nego albanska mafija, izjavio je Džon Nomikos, profesor i direktor Istraživačkog instituta za evropske i američke studije u Atini.

Istok EU za proširenje, zapad stavlja region "na čekanje"

BANJALUKA, SARAJEVO, PRAG - Dok se zemlje zapadnog dijela EU sve opreznije izjašnjavaju o mogućem širenju EU, zemlje na istoku, posebno zemlje Višegradske grupe, zalažu se za što brže primanje zemalja zapadnog Balkana u evropski blok.

Šta je Ursula fon der Lejen poručila Balkanu i kome je "bacila kosku"

Odabirom kandidata za komesare, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen najavila je svoju viziju Evrope u narednih pet godina.

Mogerini umjesto Hana?

BRISEL - Da li će se Federika Mogerini ubuduće baviti pitanjem evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, umjesto dijalogom Beograda i Prištine - pitanje je podstaknuto najnovijim, zasad nezvaničnim, informacijama da je italijanska političarka među potencijalnim imenima za sastav nove Evropske komisije, koji će njena šefica, Ursula fon der Lajen, saopštiti pocetkom sljedeće sedmice.

Makron ambasadorima: Uključite se u događanja na zapadnom Balkanu

PARIZ - Francuski predsjednik Emanuel Makron zatražio je od francuskih ambasadora u svijetu da se ponovo geografski uključe u događanja na zapadnom Balkanu, pomenuvši kao konkretan primjer Srbiju.

Kina "naciljala" zapadni Balkan

​VAŠINGTON - Zbog geografskog položaja region Balkana je od visoke strateške važnosti za Kinu, koja u regionu ciljanim politikama širi svoj uticaj, piše najnoviji "National Interest", američki magazin koji se bavi spoljnom politikom i geostrategijom.

Die Welt: Rusija želi vojnu bazu u Republici Srpskoj

BERLIN - NATO računa prije svega na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku a Rusija se koncentriše na Srbiju i Republiku Srpsku. Rusija želi vojnu bazu Republici Srpskoj, a opcija razmjene teritorija koja bi dovela do podjele BiH i dalje postoji, piše njemački Die Welt.

Renci: Greška ako EU zatvori vrata Balkanu

PODGORICA, ATINA - Ako Evropa zatvori vrata Balkanu, to će biti greška, kazao je za crnogorski list "Dan" bivši italijanski premijer Mateo Renci, prenosi RTCG.

Fon der Lejenova predstavila plan: Želi jaču EU i zapadni Balkan u njoj

BANJALUKA - Ursula fon der Lejen, novoizabrana predsjednica Evropske komisije, u svojoj agendi za Evropu potvrdila je da zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu.

DW: Kosovo "kamenčić u cipeli" koji žulja Balkan

Jedna izjava premijera Bugarske izazvala je žestoke reakcije u Srbiji. Ambasadori "pozivani na raport". Kako na sve to gledaju u Bugarskoj? Prenosimo komentar Emilije Milčeve, novinarke DW na bugarskom iz Sofije.

Najčitanije