Balkan

Amerika i Rusija smanjuju tenzije na Balkanu?

BANJALUKA - Iako su mnogi detalji razgovora Džoa Bajdena, američkog predsjednika, i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, koji su vodili na samitu u Ženevi, i dalje nepoznati javnosti, opšti utisak novinara koji su prisustvovali samitu je da su odnosi u određenoj mjeri popravljeni i da postoji prostor za dalje unapređenje. Nijedna od relevantnijih publikacija nije objavila da su odnosi nakon samita pogoršani.

Kurc: Cilj da se zapadni Balkan vrati visoko na agendu EU

BEČ - U Beču će sutra, u organizaciji austrijske vlade, biti održana konferencija o zapadnom Balkanu, na kojoj će učestvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić.

EK poručila: Zapadni Balkan još da sačeka na slobodno putovanje u EU

BRISEL - U Evropskoj komisiji pozdravljaju napredak koji zemlje zapadnog Balkna ostvaruju po pitanju epidemiološke situacije i vakcinacije, ali poručuju da treba biti strpljiv do konačnog stavljanja regiona na listu "bezbjednih" zemlja za čije građane neće važiti restrikcije za ulazak u EU.

Bajden potpisao odluku o dodatnim sankcijama za zapadni Balkan

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, bezbjednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na zapadnom Balkanu, saopštila je Bijela kuća.

Sasoli: Pustimo države zapadnog Balkana da postanu članice EU

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli pozvao je da se dopusti državama zapadnog Balkana ulazak u Evropsku uniju, nazivajući proširenje "pozitivnim projektom za mir i prosperitet".

Zapadnom Balkanu i Turskoj 14 milijardi evra za pretpristupnu pomoć

BRISEL - Evropski parlament i Savjet EU postigli su politički dogovor o novom Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA 3), sa ukupnim budžetom od 14,162 milijarde evra za Zapadni Balkan i Tursku, za period 2021-2027. godina.

Momir Momo Nikić za "Nezavisne": Dok nas ruke i noge služe ide teži zvuk

Banjalučki rokenrol bend "Balkan Express" večeras i sutra s početkom u 20 časova održaće dva akustična koncerta u velikoj koncertnoj sali Kulturnog centra Banski dvor, a cijena ulaznice biće sedam KM.

Borelj: Večera prilika da EU pokaže privrženost zapadnom Balkanu

BRISEL - Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da je organizovao večeru za šest lidera zapadnog Balkana u kako bi obnovio tradiciju redovnih razgovora "o regionu s regionom" i kako bi se na otvoren način razmotrile situacija i izazovi zapadnog Balkana.

Borelova večera: Meni spreman, da li će biti apetita?

Lideri šest zemlja zapadnog Balkana okupiće se u utorak (18. maj) u Briselu na već tradicionalnoj večeri koju organizuje šef diplomatije EU. Još je Federika Mogerini započela praksu da okupi lidere iz regiona kako bi u manje formalnoj atmosferi razmotrili situaciju u regionu i odnose s EU. Ove godine nastavlja je Žosep Borel.

Samit Brdo-Brioni: Zaključke dogovorili nakon svađe o granicama

KRANJ - Evropska unija mora ubrzati proces proširenja kada je riječ o zemljama zapadnog Balkana i taj prostor treba gledati kao cjelinu, jer je proširenje EU na tu regiju od političkog, bezbjednosnog i ekonomskog interesa i najvažniji je politički preduslov za stabilnu i održivu budućnost Evrope.

Najčitanije