Balkan

Zelenski pominjao Balkan tokom kritike globalne bezbjednosti

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u najnovijem video-obraćanju kritikovao je funkcionisanje globalne bezbjednosne arhitekture i u tom kontektsu ukazao na konfliktne situacije i prijetnje širom svijeta posljednjih dana, uključujući i Balkan.

EU pristaje na spajanje "Otvorenog Balkana" i Berlinskog procesa?

BANJALUKA, BRISEL - Najoptimalniji način da se region zapadnog Balkana približi EU je ujedinjavanje svih regionalnih inicijativa koje pokazuju da imaju potencijal, rekao je izvor "Nezavisnih novinama" blizak briselskoj administraciji.

Berbok: U približavanju Zapadnog Balkana EU ne gubiti vrijeme

​BERLIN - Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok smatra da više ne treba gubiti vreme kada je riječ o približavanju zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Fon Kramon: Razočarana sam, samit EU je potpuni neuspjeh

BRISEL - Poslanica i izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Viola fon Kramon Taubadel izjavila je da je "strašno razočarana" i da je dvodnevni samit EU, koji je danas završen u Briselu, bio "potpuni neuspjeh".

Mišel: Zapadni Balkan je prioritet EU

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel istakao je danas, pred Samit EU, da se Unija nalazi pred odlučujućim trenutkom, geopolitički važnim, pošto će biti donesene odluke u korist stabilnosti i prosperiteta.

Vučić u Briselu: Ništa ne očekujem

BRISEL - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, po dolasku na Samit EU, da je došao u Brisel da razgovara sa evropskim prijateljima o budućnosti Srbije i regiona.

Cvijanović: Podrška "Otvorenom Balkanu"

STANARI - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da svaka inicijativa regionalnog karaktera koja uključuje sve zemlje zapadnog Balkana treba da bude prihvaćena od svih.

Džakula: Nisam pristalica "Otvorenog Balkana"

BANJALUKA - Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, rekao je da će ta institucija provesti eventualnu političku odluku da BiH uđe u "Otvoreni Balkan", ali da on lično nije pristalica te ideje.

Fon der Lajen: Sve zemlje zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine

BEČ - Srbija mora da se odluči na čijoj strani želi da bude, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Abazović: Otvoreni Balkan našao recept za budućnost regiona

PODGORICA - Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da se na samitu u Ohridu regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", desio "zaokret na koji region treba da bude ponosan", a Evropa "vidjela jedan drugačiji zapadni Balkan, koji otvoreno razgovara o svojoj budućnosti".

Bajden produžio vanredne mjere za Balkan

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden produžio je vanredne mjere u vezi sa Balkanom za godinu dana, prema odgovarajućoj uredbi koju je objavila Bijela kuća.

Tegeltija: BiH sa sadašnjim ustavnim uređenjem može biti članica EU

BEOGRAD - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija ocijenio je da BiH sa sadašnjim ustavnim uređenjem apsolutno može biti članica EU i da Dejtonski sporazum i EU integracije nisu suprotstavljeni.

Počeo samit "Otvoreni Balkan"; Vučić: Nezaustavljiva incijativa

OHRID - U Ohridu je danas svečano otvoren samit "Otvoreni Balkan", a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je ova inicijativa nezaustavljiva.

Da li je Evropa zapadni Balkan počela da gleda geostrateški, a ne birokratski

SARAJEVO, BANJALUKA - Samit lidera Evropska unija - zapadni Balkan trebalo bi da se održi u Briselu 23. juna, a u susret tome sve glasniji su oni koji traže drugačiji pristup Evropske unije prema ovom prostoru koji nakon rata u Ukrajini treba posmatrati kroz prizmu geostrategije, a ne birokratskih procedura, kako je to do sada bio slučaj.

Tegeltija u Ohridu: BiH se priprema i želi što prije da postane član

OHRID - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je večeras da je BiH na samitu "Otvoreni Blakan" u Ohridu u funkciji posmatrača, ali da očekuje da Predsjedništvo BiH u relativno kratkom roku donese odluku o pristupanju BiH tom projektu.

Najčitanije