Balkan

Renci: Greška ako EU zatvori vrata Balkanu

PODGORICA, ATINA - Ako Evropa zatvori vrata Balkanu, to će biti greška, kazao je za crnogorski list "Dan" bivši italijanski premijer Mateo Renci, prenosi RTCG.

Fon der Lejenova predstavila plan: Želi jaču EU i zapadni Balkan u njoj

BANJALUKA - Ursula fon der Lejen, novoizabrana predsjednica Evropske komisije, u svojoj agendi za Evropu potvrdila je da zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu.

DW: Kosovo "kamenčić u cipeli" koji žulja Balkan

Jedna izjava premijera Bugarske izazvala je žestoke reakcije u Srbiji. Ambasadori "pozivani na raport". Kako na sve to gledaju u Bugarskoj? Prenosimo komentar Emilije Milčeve, novinarke DW na bugarskom iz Sofije.

Balkan za EU rasadnik jeftine radne snage

BERLIN, BANJALUKA - Uprkos dobrim namjerama i lijepim željama, proces proširenja EU na zapadni Balkan zapao je u krizu, dijelom zbog zamora proširenjem unutar EU, Brexita i problema unutar same EU, a dijelom zbog sporosti provođenja reformi i rasprostranjene korupcije u samom regionu, pišu njemački mediji, ocjenjujući nedavno završeni samit u Pozdanu u okviru Berlinskog procesa.

DW: Zapadni Balkan – EU, mnogo novca, malo uspjeha

U Poznanju, u Poljskoj, 4. i 5. jula održana je šesta konferencija EU i zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Sljedeći samit će biti održan u Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj.

Šta stoji u zaključcima Samita u Poznanju?

POZNANJ - Lideri koji su učestvovali na Samitu Evropska unija-Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa u Poznanju, jednoglasno su potvrdili evropsku perspektivu regiona, navodi se u dokumentu poljske vlade o zaključcima Samita u Poznanju.

Od danas znatno niže cijene rominga u regionu

Cijene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od danas će zvanično biti niže za oko 27 odsto, dok se od jula 2021. godina planiraju ukinuti svi dodatni troškovi rominga za krajnje korisnike.

Alarmantni podaci: Balkanskom rutom prođe heroin "težak" 20 milijardi $

SARAJEVO - Preko zemalja jugoistočne Evrope, među kojima je i BiH, godišnje se do zapadnoevropskog tržišta preveze heroina u vrijednosti oko 20 milijardi dolara, navedeno je u svjetskom izvještaju o drogama 2019. Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC).

Poljska i zapadni Balkan jačaju saradnju

​VARŠAVA, POZNANJ - Samit zapadnog Balkana (Western Balkans Summit), koji će kao dio Berlinskog procesa biti održan u Poznanju 3, 4. i 5. jula, kao ključne teme imaće ekonomiju, povezivanje i civilno društvo s akcentom na mlade, kulturu i bezbjednost, a uoči ovog važnog događaja organizovana je studijska posjeta novinara zapadnog Balkana Poljskoj kao domaćinu.

Šefovi diplomatija EU u utorak o proširenju i izvještajima o zapadnom Balkanu

Šefovi diplomatija Evropske unije će u utorak raspravljati o strategiji proširenja i izvještajima Evropske komisije o reformama na zapadnom Balkanu, a trebalo bi da bude riječi i o mogućem otvaranju novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom, rekli su novinarima diplomatski izvori EU u Briselu.

Najčitanije