Balkan

Amerika bijesna na francusko NE

BEOGRAD, BANJALUKA - Sjedinjene Američke Države su bijesne na Evropsku uniju zato što je blokiran put zapadnog Balkana u EU, rekao je izvor "Nezavisnih" blizak američkoj administraciji.

Orban: Evropski projekat nije zaokružen bez zapadnog Balkana

BUDIMPEŠTA - Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban dao je danas u Budimpešti punu podršku procesu proširenja EU, uz poruku da bez zemalja zapadnog Balkana evropski projekat nije zaokružen, saopšteno je iz Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Evropski zvaničnici poslali ozbiljna upozorenja balkanskim liderima

​BRISEL, BANJALUKA - Evropski zvaničnici koji završavaju mandat u evropskim institucijama su u razgovoru s liderima zemalja zapadnog Balkana poslali ozbiljna upozorenja i prenijeli zabrinutost u vezi s narednim koracima u evropskim integracijama regiona, saznaju "Nezavisne".

Lideri zapadnog Balkana na večeri sa Mogerinijevom: Region ostaje na putu EU

BRISEL - Lideri zapadnog Balkana izrazili su na večeri, koju je povodom odlaska sa funkcije organizovala visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini, žaljenje zbog odluke Savjeta Unije da ne otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali su se saglasili da region ostaje čvrsto privržen evropskoj budućnosti.

Moskva izradila specijalnu strategiju za Balkan: Kako se infiltrirati u sve pore

Ruski Savjet za međunarodne odnose (RIAC) izradio je specijalni projekat nazvan "Rusija na Balkanu", piše crnogorski portal Analitika.

"Balkan na ivici još jednog reorganizovanja"

BEOGRAD - Istraživač na Geopolitičkom forumu Kembridž Timoti Les smatra da je Balkan na ivici još jednog reorganizovanja koje će označiti kraj "postjugoslovenskog ustrojstva".

Francuska ima novu ideju: Makron nudi Balkanu specijalno partnerstvo

BANJALUKA, SARAJEVO - Francuska je pokrenula nezvanične diplomatske konsultacije da se pojedinim zemljama zapadnog Balkana umjesto punopravnog članstva ponudi privilegovano specijalno partnerstvo, potvrđeno je "Nezavisnim".

Altmajer: Odluka o Tirani i Skoplju nije glas protiv Zapadnog Balkana ili Srbije

BEOGRAD - Odluka Evropske unije da ne otpočne pregovore o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nije bila glas protiv Zapadnog Balkana, niti izraz nepovjerenja prema regionu ili Srbiji, izjavio je večeras u Beogradu njemački ministar privrede i energetike Peter Altmajer.

Francusko "NE" udaljilo zapadni Balkan od EU

SARAJEVO, BANJALUKA - Uprkos preporuci Evropske komisije i tome što su ispunili potrebne uslove, Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile datum za početak pregovora o pristupanju EU, čime je poslana loša poruka zemljama zapadnog Balkana, zbog čega se može reći da je proces pristupanja EU zamro.

Zapadni Balkan i "zelena ekonomija": Iskoristiti izvore obnovljive energije

BEOGRAD - Završnog dana 9. Beogradskog bezbjednosnog foruma održan je panel posvećen usmjeravanju Zapadnog Balkana na "zelenu ekonomiju", a učesnici su tom prilikom govorili o izazovima sa kojima se region na tom planu suočava, značaju loklanih sredina za razvoj i ulozi žena.

Najčitanije