Baterije

Kako nastaje najpoznatiji sportski automobil na svijetu

Porsche 911 definitivno je jedan od najpoznatijih sportskih automobila na svijetu. Na sceni je posljednjih 60 godina, a sa traka fabrike u štutgartskom predgrađu Cufenhauzen od 2018. silazi osma generacija (sa fabričkom oznakom 992).

Porsche ulaže u proizvodnju baterija

Njemački proizvođač automobila Porsche najavio je da će u saradnji s proizvođačem specijaliziovanih litij-ionskih baterijskih ćelija Customcellsom izgraditi fabriku u kojoj će serijski proizvoditi baterije za posebne modele električnih automobila.

Zakon vraća zamjenjive baterije za sve telefone?

Ranije su mnoge kompanije pravile telefone koji su imali zamjenjive baterije. Ako bi baterija prestala da vam radi, sve što je bilo potrebno jeste da kupite novu.

Intel obećava: Baterije laptopa trajaće devet sati

Intel je tokom sajma Consumer Electronics Show u januaru ove godine predstavio projekt Atena. Tada još nije bilo posve jasno o čemu se radi jer su u Intelu bili prilično magloviti u prezentaciji.

EU giganti unapređuju baterije za automobile

BERLIN - Nekoliko velikih evropskih kompanija i naučnih laboratorija najavljuje da će 2020. godine formirati takozvanu Evropsku uniju za bateriju (EBU).

Kad će punjenje baterija trajati koliko i sipanje goriva?

Jedna od glavnih prepreka za još veću popularnost i rasprostranjenost električnih automobila je nepraktičnost.

VW naručio baterije u vrijednosti kompanije Tesla

Njemački Volkswagen namjerava da pokori automobilsko tržište i u sektoru električnih vozila.

Metali iz baterija biznis vrijedan milijarde dolara

LONDON - Kako električni automobili sve više postaju dio sadašnjosti, a ne tek daleka budućnost, tako sve više kompanija uviđa dobru poslovnu priliku u zbrinjavanju i recikliranju baterija iz tih vozila.

Novo otkriće - staklene baterije, bezbjedne i jeftinije

Izumitelj litijum-jonskih baterija, 94-godišnji Džon Gudenaf došao je do novog važnog otrkića - staklenih baterija koje mogu znatno poboljšati problem skladištenja eletrične energije.

Baterije će se brže puniti i trajati duže

Naučnici trenutno rade na razvoju baterija koje će imati veći kapacitet, brže će se puniti i mogle bi biti jeftinije.

Najčitanije