Berlinski zid

Paradom Trabanata obilježili pad Berlinskog zida

Tri decenije od pada Berlinskog zida više stotina Nijemaca obilježilo paradom automobila Trabant, simbola socijalističke Istočne Njemačke.

Njemačka obilježila godišnjicu pada Berlinskog zida

BERLIN - Njemačka je danas obilježila 30. godišnjicu pada Berlinskog zida koji je odvajao zapadni Berlin od istočnog dijela grada i tadašnje DDR, a predsjednik Frank-Valter Štajnmajer zahvalio je istočnoevropskim susjedima što su omogućili mirnu revoluciju.

Tri decenije od pada Berlinskog zida: Dan kad je srušena "Gvozdena zavjesa"

BERLIN - Na današnji dan pao je Berlinski zid, koji je od 1961. simbolično dijelio dvije Njemače, a 1989. hiljade ljudi iz Istočne Njemačke se okupilo oko zida zahtijevajući od stražara da otvore kapije.

Izložba istaknutih njemačkih fotografa o padu berlinskog zida

Izložba istaknutih njemačkih fotografa o životu u nekadašnjoj NJemačkoj Demokratskoj Republici /NDR/ i padu Berlinskog zida koju je priredila njemačka Ambasada povodom 30 godina od rušenja Berlinskog zida, otvorena je u Novom Sadu.

Njemačka ekonomski podijeljena i nakon pada Berlinskog zida

BERLIN - Berlinski zid gotovo tri decenije dijelio je glavni grad Njemačke, istovremeno bio i simbol hladnoratovske podjele svijeta na kapitalistički zapad i komunistički istok, a 30. godišnjicu njegovog rušenja, koja će biti svečano obilježena u subotu 9. novembra, Nijemci dočekuju u znaku ekonomskih i društvenih podjela na istoku i zapadu zemlje, a svijet sa novim podjelama i novim zidovima.

Otvoren za javnost tunel za bijeg ispod Berlinskog zida

Tunel ispod Berlinskog zida, koji je služio za bijeg u zapadnu Njemačku, prvi put je danas otvoren za javnost.

Pad Berlinskog zida 30 godina kasnije - novi bedemi i podjele

BERLIN - Tri decenije od pada Berlinskog zida, 9. novembra, Njemačka će obeilježiti suočena s ekonomskim i društvenim podjelama na istoku i zapadu, a svijet s novim podjelama i novim zidovima.

Tri decenije od pada Berlinskog zida: Napredak, ali građani nezadovoljni

BERLIN - Tri decenije poslije pada Berlinskog zida većina građana nekadašnje istočne Njemačke osjećaju se kao građani drugog reda, mada se bilježe ekonomski pomaci, navodi se u izvještaju njemačke vlade o stanju u zemlji poslije ujedinjenja.

U Njemačkoj obilježavanje godišnjice izgradnje Berlinskog zida

BERLIN - U Njemačkoj se obilježava 58. godišnjica početka gradnje Berlinskog zida, 155 kilometara duge granice koja je odvajala sektor tri zapadna saveznika u Zapadnom Berlinu (američki, britanski i francuski) od sovjetskog.

Berlin ipak ne dobija novi zid

BERLIN - Glavni grad Njemačke ipak neće dobiti reprodukciju berlinskog zida, barem za sada, javile su agencije.

Najčitanije