Biljka

Kako se pravilno briše prašina sa sobnih biljaka

Prašina koja se nakuplja na listovima biljaka, posebno u zimskim mjesecima, zna da djeluje veoma neuredno.

Kroton, biljka veličanstvenih raznobojnih listova

Sjajni listovi nevjerovatnih boja, različitog oblika i veličina čine kroton veličanstvenom i jednom od omiljenih sobnih biljaka.

Periwinkle: Neobična boja koja pristaje svima i svemu

Plava je najčešće upotrebljavana boja na svijetu u umjetnosti i dizajnu. Takođe, to je i dominantna korporativna boja, jer asocira na stabilnost, stručnost, znanje, inteligenciju i lojalnost.

Biljka puzavica: Zeleni listići u obliku niske bisera idealan dekor

Sukulentna biljka puzavica čiji listići podsjećaju na nisku bisera, a čiji je izvorni naziv Senecio rowleyanus, trenutni je favorit mnogih zaljubljenika u biljke.

Čime nahraniti sobne biljke za ljepše cvjetove i rast

Da bi sobni cvjetovi brzo rasli i lijepo cvjetali, potrebno ih je stalno hraniti. Neki uzgajivači cvijeća radije koriste đubriva koja se prodaju u cvjećarama i poljoprivrednim apotekama dok pojedinci traže neke druge metode prihrane.

Kalendar berbe ljekovitog bilja

Ljekovito bilje koristi se tokom cjelokupnog razvoja čovječanstva i dugi period ono je bilo jedini način liječenja. Zahvaljujući davnim spoznajama o ljekovitosti pojedinih dijelova biljaka - korijena, kore, lista, pupoljaka, cvijeta ili drugih dijelova - čovjek ih je koristio u različitim oblicima, kao suvo, sirovo ili čaj.

Stavite jaje na dno saksije i biljke će vam biti zahvalne

"Zasadite" jaje u saksiju i biljke će vam biti zahvalne.

Kako da čuvamo nanu, bosiljak i peršun u kući

Sve vrhunske kuvarice znaju da je začinsko bilje odličan dodatak svakom jelu.

Aloe Vera: Biljka besmrtnosti

Aloe vera je omiljena ljekovita biljka mnogih naroda svijeta, a drevni ljekari su je smatrali blagoslovom za čovječanstvo.

Sobna biljka strelicija - egzotična ljepota rajske ptice

Uzgoj strelicije nije zahtjevan. Uz malo brige i truda, ova biljka nagrađivaće vas prelijepim cvjetovima, zbog kojih je i stekla veliku popularnost među baštovanima i uzgajivačima sobnog bilja.

Najčitanije