Biljka

Sobni kesten: Neobična biljka koja uljepšava dom

Ukoliko ste u potrazi za neobičnim biljkama, pravi izbor je sobni kesten ili stručnije Castanospermum australe, koja ima vrlo zanimljive listove te plod iz kojih raste.

Najbolji lijek protiv ujeda komaraca

​Prednosti listova bokvice su korišćene još od 1500-ih za liječenje zdravstvenih stanja kao što su prehlada, groznica ili grip. Ima antibakterijska, antiiritantna i antiseptička svojstva.

Infuzija za biljke - oporavljaju se i cvjetaju kao lude

Nije tajna da biljke, posebno u fazi rasta, zahtijevaju dodatnu njegu, prije svega redovnu prihranu. Ipak, ako vidite da biljke posustaju posegnite za receptom od koga će odmah živnuti.

3 stvari koje treba da uradite ako vaša biljka počne da vene

Uopšteno govoreći, listovi koji žute i opadaju pokazatelji su biljke koja ne uspijeva.

Ključni koraci za njegu cvijeća u proljeće

Proljeće je uveliko stiglo, iako se to prema promjenljivoj vremenskoj prognozi ne bi moglo zaključiti. Svakako pred nama su sve ljepši dani, a šarenilo proljećnog cvijeća to i najavljuje. Cvjetnice koje će krasiti balkone, terase i dvorišta jedan su od najljepših segmenata ovog godišnjeg doba.

Jorgovan, ljekovita biljka koja cvjeta samo tri sedmice u godini

Proljećno cvijeće jedan je od brojnih razloga zbog kojih se veselimo toplijim danima, a među brojnim vrstama teško je izdvojiti samo jedno kao najposebnije - jer uživamo u cvjetanju magnolija, zumbula, ali i jorgovana, najmirisnijeg proljećnog cvijeća.

Soda bikarbona čini čuda u vašoj bašti

Vjerovatno u kući imate nekoliko kesica sode bikarbone koja zauzima prostor i na koju ste zaboravili, sada je pravo vrijeme da je iskoristite.

Cvjetovi živih boja: Jaglac, ljekoviti vjesnik proljeća

Kao jedan od vjesnika proljeća, jaglac svojim cvijetom na livadama simbolizuje pobjedu nad zimom, ali uspijeva i u kućnim uslovima. U narodu se za njega kaže da je ključ koji otvara vrata proljeća, a latinski naziv Primula acaulis izveden od riječi primus znači prvi i odnosi se na rano cvjetanje.

Biljke i začini dobri za koncentraciju

Studenti su poznati po tome što su zainteresovani za biljke koje poboljšavaju koncentraciju, a najnovija istraživanja pokazuju da je došlo do navale na ruzmarin.

3 sobne biljke koje vole sunce

I sobno i baštensko cvijeće dijeli se na ono koje voli sunce i ono kom više prija boravak u sijenci.

Koja su ljekovita dejstva timijana

Timijan, kod nas još poznat i kao majčina dušica, jedna je od najomiljenijih i najrasprostranjenijih aromatičnih začinskih biljaka. Još u staroj Grčkoj korišćen je kao začin, ali i kao ljekovita biljka.

4 sobne biljke za koje je kraj zime koban

Sa odlaskom zime sobne biljke obično počinju da pokazuju svoje slabosti. Što i ne čudi s obzirom na to da čitavu zimu provedu na, za njih, previsokim temperaturama i sa premalo vazduha i svjetlosti.

Može li ljudski urin da bude tečno zlato za biljke

Australijski naučnici pokušavaju da recikliraju ljudski urin za koji vjeruju da bi mogao da bude "tečno zlato" za prehranu biljaka u gradskim parkovima.

Biljka kućna sreća podstiče protok pozitivne energije u domu

Kućna sreća je biljka za koju se vjeruje da donosi sreću i veselje u dom. Može biti i originalan poklon koji jasno poručuje koliko sreće i radosti želimo osobi kojoj je darujemo, a feng šui filozofija tvrdi da ova biljka podstiče protok pozitivne energije.

Evo kako da zalivanjem ne uništimo biljke

​Smatra se da većina sobnih biljaka propada usljed nepravilnog zalivanja.

Najčitanije