Biljke

U 2019. godini otkrivena 71 nova vrsta biljaka i životinja

Na spisak opisanih biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji u toku 2019. godine dodata je ukupno 71 vrsta.

Ljekoviti pripravci od jesenskih biljaka

Ako niste iskoristili proljećnu i ljetnu sezonu rasta i cvatnje bilja, ne propustite priliku ove jeseni. Napravite čajeve, kupke, tinkture i sirupe od ljekovitog bilja koje možete nabrati i sami. Potražite ih u prirodnim riznicama - prošetajte po obližnjem proplanku, livadi ili šumi i pronađite neke od biljaka.

Pet biljaka koje će preživjeti jesen i zimu

Tokom jesenskih i zimskih mjeseci, mnogi domovi postaju negostoljubiva okruženja za biljke. Neke sobe su izložeen propuhu, druge su previše zagrijane, vazduh je uglavnom suv, a tu su i sobe koje su manje izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Biljke su nastale 400 miliona godina ranije nego što se mislilo?

Fosili pronađeni u Indiji 2017. godine stari su 1,6 milijardi godina i nalik crvenim algama, mogli bi da budu najstarije biljke na svijetu, objavili su naučnici koji će zbog tog otkrića možda morati da izmjere i vrijeme nastanka života na zemlji.

Biljke nestaju duplo brže od životinja

​Skoro 600 vrsta biljaka nestalo je u divljini u proteklih 250 godina, pokazuju nova istraživanja.

10 kućnih biljaka koje će preživjeti i uz minimalnu brigu

Kućne biljke jedan su od najljepših ukrasa našim interijerima. Ne samo da oživljavaju svaki prostor nego i pročišćavaju vazduh te unose svježinu u dom.

Biljke koje rastu u vodi

Ukoliko do sada niste imali uspjeha s uzgojem biljaka, za šta su najčešći krivci premalo ili prečesto zalivanje, možda biste mogli da pokušate nešto drugačije, uzgoj koji ne podrazumijeva korištenje zemlje.

Biljke koje treba izbaciti iz kuće

Cvijeće je najbolji način da oplemenimo i osvježimo dom, ali treba imati na umu da nije svaka biljka pogodna za životni prostor. Neke biljke su otrovne i ne bi trebalo da budu u našoj blizini, a neke se smatraju "baksuznim", odnosno, vjeruje se da njihovo držanje u kući donosi nesreću i razdor u porodici.

Vratite sjaj sobnim biljkama

Sobne biljke biće ljepše i zelenije, a i brže će napredovati, ako im sa listova uklonite prašinu.

Biljkama protiv ćelavosti

Mnogi muškarci bi želeli da sprije ćelavljenje, dok žene traže način da uklone nepoželjne dlake na licu i tiju. Da li postoji rješenje za oba problema uz pomoć prirodnih lijekova? Na ovo pitanje odgovara ruski travar Dmirtije Jurovski.

Najčitanije