Biljke

Kamilica: Blaga biljka snažnog ljekovitog djelovanja

Kada pomislite na ljekovite biljke, sigurno vam prvo na pamet padne kamilica. Kamilica je u našim krajevima široko rasprostranjena biljka, a čaj od nje je svakako jedan od omiljenijih napitaka.

Četiri najsmrtonosnije biljke na svijetu

Otkrijte biljne vrste koje se ubrajaju u najopasnije i najotrovnije biljke na čitavoj planeti.

Kako pravilno presaditi sobnu biljku u samo nekoliko koraka

Održavanje biljaka na životu jedna je stvar, ali znati kada, i što je još važnije, kako presaditi biljku zahtijeva potpuno novi nivo znanja.

Biljke koje umiruju duh i tijelo

Niko od nas nije pošteđen stresa, jer naprosto to je svuda oko nas i nemoguće se u potpunosti izolirati, ali činjenica je da sami sebi možemo olakšati. I to uz pomoć prirode. Upoznajte biljke koje dokazano smanjuju simptome stresa i anksioznosti. Bilo bi najbolje da čajeve napravljene od njih konzumirate tridesetak minuta prije meditacije ili odlaska na spavanje, a nakon što se ohlade, zasladite ih medom ili stevijom.

Marimo loptice: Čudesne dekorativne vodene biljke

Veliki broj ljudi voli biljke u kojem god obliku dolazile. Bilo da ih uzgajamo u vrtu ili u unutrašnjosti doma, velike i zelene ili minijaturne i minimalističke - sastavni su dio eksterijera i enterijera. Ali, osim onih uobičajenih koje često viđamo, nerijetko se iznenadimo kada otkrijemo neke koje su rijetke i neobične.

Naučnici: Vrste nestaju do 1.000 puta brže od normalne stope

Zemlja je "na vrhuncu masovnog izumiranja" jer vrste nestaju od 100 do 1.000 puta brže od normalne stope, upozoravaju naučnici.

Zaboravite na zidove i biljkama organizujte prostor

Komadi namještaja koji odvajaju dijelove sobe jednako su korisni u manjim i većim domovima. Ako imate manjak prostora pa u istoj sobi treba da organizujete mjesto za rad i odmor, komadi koji će vizuelno odvojiti prostor vrlo su važni. Posebno je to često u današnje vrijeme kad mnogi rade od kuće a posebna radna soba ne postoji.

U Irskoj otkrivena najrjeđa paprat u Evropi

LONDON - U Irskoj je otkrivena najrjeđa paprat u Evropi, čiji su varijeteti do sada pronađeni jedino na karipskim ostrvima, oko 6.500 kilometara preko Atlantika.

Savjeti kako spasiti biljke od ljetnih vrućina dok ste na odmoru

Uzgajanje biljaka na balkonu ili terasi može biti pravi izazov, posebno kad je vrijeme za odlazak na godišnji odmor.

Ljiljan, egzotičan mirisan cvijet

Ljiljan je rod jednosupnica iz porodice Liliaceae, trajnica s lukovicom i nadzemnom stabljikom. Rod obuhvata oko 85 vrsta lukovičastih biljaka rasprostranjenih u umjerenim regijama sjeverne hemisfere. Uzgajaju se u vrtovima, ali i u saksijama, a cvjetaju tokom ljeta.

Najčitanije