Bira

Uskoro registracija migranata u Lipi

BIHAĆ - U narednih nekoliko dana započeće evidencija i izdavanje identifikacionih kartica za oko hiljadu migranata koji su smješteni u prihvatnom kampu Lipa nadomak Bihaća, potvrdili su u Službi za poslove sa strancima BiH, koja upravlja pomenutim kampom.

Nova agencija za migrante preskupa i promašena investicija

SARAJEVO - Pored upravnih organizacija poput Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, Ministarstvo bezbjednosti BiH ima sektore za imigraciju i za azil, a koji se sastoje od ukupno pet odsjeka, te bi nova agencija koja bi se bavila pitanjem migranata bila nepotreban, a veliki trošak, smatraju stručnjaci.

Sastanak nadležnih u Bihaću, migrantska kriza pogoršana snijegom

BIHAĆ - Članovi Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH posjetili su danas migrantski kamp Lipa, nadomak Bihaća, a nakon toga održali sastanak na kojem je istaknuto kako se nadležne državne i entitetske institucije moraju aktivnije uključiti u rješavanje problema migrantske krize s kojom se suočava Unsko-sanski kanton.

Bolja situacija u kampu Lipa, svi migranti u šatorima

BIHAĆ - Pripadnici Oružanih snaga BiH montirali su danas pet novih šatora u kampu Lipa, gdje će biti smješteni migranti koji trenutno borave u improvizovanim nastambama i kontejnerima koje su koristili službenici Međunraodne organizacije za migracije (IOM).

Njemačka odbacuje mogućnost prihvata migranata iz BiH

BERLIN - Njemačka vlada odbacila je danas mogućnost prihvata migranata iz Bosne i Hercegovine i pozvala vlasti u BiH da učine sve kako bi se ublažila humanitarna situacija migranata u ovoj zemlji.

Protest građana ispred kampa "Bira"

SARAJEVO - Ispred prihvatnog kampa "Bira" okupilo se više stotina građana Bihaća koji protestuju zbog odluke Savjeta ministara da tu budu smješteni migranti iz kampa "Lipa".

Johanson: Kamp "Bira" je adekvatno rješenje

SARAJEVO - Komesar EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson pozdarvila je odluku Savjeta ministara da migranti iz kampa "Lipa" budu premješteni u kamp "Bira".

"Sprovesti zaključak Savjeta ministara o migrantima"

SARAJEVO - Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara očekuje da će, kroz sprovođenje zaključka sa današnje sjednice Savjeta ministara, biti veoma brzo riješena situacija s migrantima koji su, nakon što je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) napustila kamp Lipa, boravili u veoma nehumanim uslovima na toj lokaciji.

Migrante iz Lipe sele u vojni objekat na Bradini

BIHAĆ, SARAJEVO - Priča o teškoj situaciji u migrantskom centru Lipa danas je okončana tako što su migranti, koji su se nalazili u tom neuslovnom kampu kod Bihaća, autobusima transportovani i biće smješteni u bivšem vojnom objektu na Bradini, kod Konjica.

Neizvjesni uslovi u Lipi izazvali zabrinutost međunarodnih organizacija

SARAJEVO - Pet međunarodnih humanitarnih organizacija zabrinute su zbog neizvjesnih uslova kojima su izloženi migranti i tražioci azila u kampu Lipa kod Bihaća, te su poručile da se tim ljudima odmah mora pronaći alternativno rješenje.

Najčitanije