Blajburg

Usvojena inicijativa za zabranu okupljanja u Blajburgu

BEČ - Austrijski parlament danas je, velikom većinom, usvojio inicijativu za zabranu ustaške komemoracije u Blajburgu.

Podržan prijedlog o zabrani skupova u Blajburgu

BEOGRAD - Odbor za unutrašnju politiku parlamenta Austrije podržao je prijedlog partije Zelenih i ostalih parlamentarnih stranaka, izuzev desničarske Slobodarske partije, da budu zabranjeni skupovi u Blajburgu, čime ustaška okupljanja u tom mjestu postaju stvar prošlosti.

Puljić: U molitvi smo da pokažemo poštovanje prema svim žrtvama

SARAJEVO - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić danas je u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predvodio, kako je na početku kazao, svetu misu za sve blajburške žrtve i za sve žrtve rata i poraća.

Kasipović: Koliko je grijeh moliti se za zločince?

BANJALUKA - Banjalučanin Anton Kasipović napisao je pismo nadiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću u kojem je upitao šta znači današnja misa u Sarajevu za djecu koja su zvjerski ubijena u banjalučkom naselju Šargovac, šta znači za Jasenovac, Donju Gradinu, Jadovno, te da li je grijeh moliti se za zločince.

Kardinal Puljić se plaši za život zbog mise blajburškim žrtvama

ZAGREB - Hrvatski ministar spoljnih poslova Goran Grlić Radman u petak je ponovio da je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić izložen "linču" zbog žestokih reakcija u BiH na planiranu subotnju misu za žrtve blajburške tragedije i rekao da svaka žrtva ima pravo na molitvu.

Minut ćutanja u Hrvatskom saboru za ustaše ubijene u Blajburgu

ZAGREB - Hrvatski sabor u danas je minutom ćutanja odao počast svim ubijenim ustašama na Blajburgu u maju 1945. godine.

Misi za žrtve Blajburga prisustvovaće 20 ljudi

SARAJEVO - Misa za žrtve Blajburške tragedije biće održana sutra u sarajevskoj katedrali Srca Isusova pred ograničenim brojem vjernika kako bi se ispoštovale aktuelne mjere restrikcija usljed pandemije virusa korona i kako bi se smanjile mogućnosti bilo kakvog incidenta, saopšteno je iz Katoličke tiskovne agencije (KTA) Biskupske konferencije BiH.

Milunović osudio održavanje mise u Sarajevu za ustaše

BANJALUKA - Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, najoštrije je osudio najavljeno služenje mise u Sarajevu za ustaše ubijene u Blajburgu jer to predstavlja najbestidniju rehabilitaciju fašista i prst u oko potomcima žrtava nebrojenih zločina koje su počinili.

Bh. glumci i reditelji poručili: Rehabilitacija ustaških zločina u Sarajevu neće proći

Brojni glumci i filmski reditelji iz Bosne i Hercegovine digli su svoj glas protiv najave održavanja mise za žrtve Blajburga koja se treba upriličiti 16. maja u Sarajevu.

Dodik: Misa za žrtve Blajburga ne bi trebalo da bude održana

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da misa za žrtve Blajburga, najavljena za 16. maj u Sarajevu, ne može ostati samo unutrašnje pitanje Rimokatoličke crkve, jer sama najava događaja izazvala je veliko uznemirenje javnosti.

Najčitanije