Bošnjaci

"Niko nema plan otcjepljenja, ali je mogućnost koju ne treba isključiti"

BANJALUKA - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i Draganom Čovićem odavno razgovara o novom prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija, čije prisustvo sada kada BiH treba da aplicira za članstvu u EU, nije razumno.

Srbi i Bošnjaci zajedno obnovili put

BOSANSKA KRUPA - O tome da se zajedničkim snagama i naporima mogu unaprijediti uslovi života govori i primjer iz sela Zalin i Jesenice, kod Bosanske Krupe, koje nastanjuju mještani bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Zašto Bakir Izetbegović nikad nije osudio genocid nad Srbima?

BEOGRAD - Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosmetu osudilo je izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da je na "Kosovu i u BiH ista strana počinila zločine, genocid i dovela do intervencije NATO-a, koja je zaustavila užasno nasilje nad nesrbima" i upitali ga o kom on to genocidu govori i zašto nikada nije osudio genocid nad Srbima.

Bošnjaci od međunarodnih institucija zatražili specijalan status za Sandžak

NOVI PAZAR - Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je Evropskoj uniji (EU), Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) i Savjetu Evrope (SE) zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, kao model za rješavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja.

Sve bošnjačke stranke okrenule leđa SDA

SARAJEVO - Nakon što je "bh. blok" okrenuo leđa SDA, ni druge stranke iz ovog korpusa nisu raspoložene da s najjačom bošnjačkom strankom uđu u koaliciju.

Bošnjaci traže zabranu Njegoša i Kiša

PODGORICA - Više bošnjačkih organizacija uputilo je apel ministarstvima prosvjete i kulture Crne Gore da "u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima", pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz školskih programa dvije knjige - "Gorski vijenac" Petra Prvog Petrovića Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša.

Bošnjaci podižu veto za Srebrenicu

BANJALUKA - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuće mehanizam vitalnog nacionalnog interesa kako bi pokušao osporiti zaključke o stavljanju van snage Izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine i formiranje nove komisije.

Bošnjaci traže ugovor s Islamskom zajednicom

SARAJEVO - Bošnjački zvaničnici nakon sastanka koji je organizovao Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA, zatražili su da se bez odlaganja zaključi osnovni ugovor između BiH i Islamske zajednice.

U Hrvatskoj usvojeni grb i zastava bošnjačke nacionalne manjine

ZAGREB - Koordinacija županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj su na sjednici održanoj 21. oktobra 2017. donijeli Odluku o grbu i zastavi bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Kusturica odgovorio novinaru na pitanje da li je izdao Bošnjake: Hoćeš moj DNK

Režiser Emir Kusturica odgovorio je na sve učestalije komentare koji godinama dolaze iz Sarajeva da je izdajnik bošnjačkog naroda. On je svima koji tako misle poručio da su "istorijske neznalice".

Najčitanije