Bolesti

Ne zaboravi Rijetke: I u avgustu aktivan broj 1433

Humanitarni broj 1433, na koji svakim pozivom donirate jednu marku Savezu za rijetke bolesti RS, biće aktivan do kraja avgusta, pa stoga, ne zaboravite da i na ovaj način možete svim porodicama koje su se susrele sa rijetkom dijagnozom pružiti ruku podrške.

Savez za rijetke bolesti RS: Trčite, uživajte i budite humani

Uživajte, zabavite se i budite humani, poručili su iz Saveza za rijetke bolesti RS koji su pozvali sve potencijalne učesnike 3. "Vivia Run&More Weekend" festivala da prodaju svoje kilometare i tako pomognu nabavku prijeko potrebnih lijekova i pomagala.

Kruže tri varijante virusa korona: Koji je uočen kod bolesnika u Evropi?

Međunarodna grupa naučnika pod vođstvom diktora Petera Forstera sa Univerziteta Kembridž rekonstruisala je u časopisu Proceeding of the National Academy of Sciences (PNAS) ranu evoluciju virusa SARS-CoV-2 te zaključila da postoje tri glavne varijante novog virusa korona: A, B i C.

Obilježen Međunarodni dan rijetkih bolesti na UKC RS

BANJALUKA - U Republici Srpskoj, prema podacima Centra za rijetke bolesti RS, 524 osobe imaju neku od 202 rijetke dijagnoze, a cilj obilježavanja Međunarodnog dana rijetkih bolesti je da se stimulišu zdravstveni radnici, istraživači i farmaceutska industrija da proizvode lijekove za ova rijetka, teška i veoma često smrtna oboljenja.

"Nezavisne" s hrabrim borcima: Osmijehom pobjeđuju tešku bolest

BANJALUKA - Jedva čekam da završim s terapijama pa da se vratim normalnom životu, da idem u školu, da se družim sa drugarima i završim s ovim dugotrajnim i stresnim liječenjem, kazao nam je juče sedamnaestogodišnji Mladen Grujičić iz Doboja, koji boluje od raka testisa.

UKC Tuzla: Operacija dječje kile skoro bez reza

TUZLA - Na Odjeljenju dječje hirurgije Klinike za dječje bolesti UKC Tuzla ovaj mjesec doktori su počeli s operativnim zahvatima preponske kile kod djece na novi način.

U Tuzlanskom kantonu oko 15 djece godišnje oboli od raka

TUZLA - Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla danas je obilježilo treću godišnjicu postojanja, a Tuzlanski kanton prednjači u BiH po broju novootkrivenih slučajeva malignih oboljenja na godišnjem nivou.

Zaboravljene bolesti ponovo "napadaju"

BANJALUKA - Antraks, sifilis, šarlah i šuga samo su neke od rijetkih i gotovo zaboravljenih zaraza koje su lani evidentirane u Srpskoj, a uzroke pojave tih bolesti ljekari objašnjavaju smanjenom vakcinacijom, lošom higijenom i rizičnim kontaktima građana sa životinjama.

Kardiovaskularne bolesti prijete ženama koje jedu kasno

Žene koje u večernjim satima konzumiraju veći dio dnevnog unosa kalorija, pod većim su rizikom obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, pokazuje nedavno istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Naučnici pronašli uzrok svih autoimunih bolesti

Istraživački tim s Jejla na pragu je revolucionarnog otkrića koje bi moglo potpuno da izmijeni pristup autoimunim bolestima.

Najčitanije