Bolesti

U Tuzlanskom kantonu oko 15 djece godišnje oboli od raka

TUZLA - Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla danas je obilježilo treću godišnjicu postojanja, a Tuzlanski kanton prednjači u BiH po broju novootkrivenih slučajeva malignih oboljenja na godišnjem nivou.

Zaboravljene bolesti ponovo "napadaju"

BANJALUKA - Antraks, sifilis, šarlah i šuga samo su neke od rijetkih i gotovo zaboravljenih zaraza koje su lani evidentirane u Srpskoj, a uzroke pojave tih bolesti ljekari objašnjavaju smanjenom vakcinacijom, lošom higijenom i rizičnim kontaktima građana sa životinjama.

Kardiovaskularne bolesti prijete ženama koje jedu kasno

Žene koje u večernjim satima konzumiraju veći dio dnevnog unosa kalorija, pod većim su rizikom obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, pokazuje nedavno istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Naučnici pronašli uzrok svih autoimunih bolesti

Istraživački tim s Jejla na pragu je revolucionarnog otkrića koje bi moglo potpuno da izmijeni pristup autoimunim bolestima.

Banjaluka pokreće program preventivne zdravstvene zaštite od malignih bolesti

BANJALUKA - Projekat besplatne sveobuhvatne preventivne zdravstvene zaštite za građane Banjaluke trebalo bi da zaživi na jesen, što bi bio i pilot-projekat za cijelu Republiku Srpsku.

Osobe sa sindromom slomljenog srca imaju veću opasnost od razvijanja malignih bolesti

Do sindroma slomljenog srca može doći iznenada . Na primjer kod gubitka voljene osobe. Pojedinci koji su tri mjeseca ranije izgubili voljenu osobu imaju sedam odsto veću prisutnost citokina (glikoproteina koji djeluju kao markeri imunološkog sistema za indikaciju upale u krvotoku) i 47 posto nižu varijabilnosti srčanog ritma (razmaka između dva otkucaja srca) od pojedinaca koji ne tuguju, a koji su iste dobi, pola ili tjelesne mase.

Trešnje pomažu u liječenju ovih bolesti

Za ljekovitost trešnje znali su stari Rimljani. Galenus je preporučivao slatke trešnje protiv zatvora.

Veliki broj migranata zavisnika o narkoticima

SARAJEVO - Ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona /USK/ Nermina Ćemalović izjavila je danas da su u proteklom periodu izvršene desetine hiljada zdravstvenih pregleda migranata koji boluju od brojnih bolesti, kao što su virus HIV-a, hepatitis B i C, tuberkuloza pluća.

Alergija postala svakodnevica

TUZLA - Klinika za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Udruženje za respiratornu medicinu organizovali su u petak u Tuzli 5. majski alergološki simpozij, koji je okupio doktore primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, kako bi razmijenili iskustva i nova saznanja iz oblasti alergologije.

Toplija i vlažnija Evropa suočena s "egzotičnim" bolestima

Zbog klimatskih promjena na evropskom kontinentu bi se mogao povećati rizik od pojava bolesti koje šire komarci i krpelji, upozoravaju infektolozi.

Najčitanije