Borovnica

Recept za masku za lice koju svaka žena mora da zna

​Maske koje možemo sami da napravimo kod svoje kuće su najbolje.

Ovo su tri najzdravije namirnice na svijetu

Ove tri namirnice su nešto najzdravije što možete dodati svojoj ishrani kako biste zaštitili tijelo.

Sok od borovnice: Domaći recept za ljekoviti sirup

Borovnica (Vaccinium myrtillus) je listopadni višegodišnji grm koji može dostići visinu do 90 cm.

Borovnica iz Bihaća osvaja domaće tržište

BIHAĆ - Već punih pet godina porodica Sušić iz naselja Vikići, kod Bihaća, uspješno se bavi proizvodnjom borovnice, a zahvaljujući pomoći Ministarstva poljoprivrede FBiH, kroz projekat IFAD, koji pomaže razvoju poljoprivrednog sektora, nabavili su opremu za preradu i proizvodnju sokova i džemova.

I kafa čisti jetru

Jetra je osnovi detoksikator u vašem tijelu i potpuno se sama može nositi s umjerenim unosom alkohola, masne hrane i poslastica. Jetra izvrsno pretvara toksine u otpadne tvari, čisti krv i prerađuje hranjive tvari i lijekove kako bi ih tijelo moglo koristiti.

Rekordan prinos borovnice na bihaćkoj plantaži Sušić

BIHAĆ - U toku je berba borovnice na plantaži Nusreta i Sanele Sušić u blizini Bihaća, a vlasnici kažu kako će ove godine prinos biti rekordan i iznositi oko 12 tona, dok su tokom nekoliko proteklih godina godišnji prinosi bili od pet do šest tona.

Dobar rod borovnice na Zelengori

Na Tjentištu će danas biti nastavljena tradicionalna manifestacija "Dani borovnice", prezentacijom svježih plodova i prerađevina od ovog planinskog voća.

Borovnicama usporite starenje

Muškarci i žene nemaju iste navike kada je riječ o ishrani i izboru svakodnevnih namirnica. Dok se ženama savjetuje ishrana sa više kalcijuma i gvožđa, jači pol bi trebalo češće da konzumira namirnice bogate proteinima i kalorijama jer su zbog životnih navika podložniji oboljenjima od dama.

Može li borovnica da snizi krvni pritisak?

​Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu analizirali su zdravlje 40 zdravih volontera, provjeravali im krv i urin, kao i krvni pritisak i to koliko im dobro arterije funkcionišu.

Još traje berba borovnice

SREBRENICA - Berba borovnice u brdima iznad Srebrenice još nije završena i, prema tvrdnjama nekoliko osoba koje godinama idu u berbu ovog šumskog voća, ovo je rekordna sezona po dužini zrenja i branja ovih plodova, koja traje gotovo tri mjeseca.

Najčitanije