Bosiljak

Kraljevski bosiljak za pomoć kod kašlja i prehlade

Mirisni bosiljak često koristimo kao dodatak raznim jelima, ali ova biljka krije i ljekovite moći!

Imate višak bosiljka: Evo šta sve možete da uradite

Bosiljak je biljka koju možemo naći u sve više bašti. Njeni aromatični listovi se koriste u ishrani i predstavljaju neizostavan sastojak pesto sosa, obroka s paradajzom i mnogih drugih jela, najčešće mediteranske kuhinje.

Biljke u borbi protiv dosadnih krvopija

Dolaskom ljeta, osim lijepih stvari, dolazi, nažalost, i pokoja manje lijepa, a jedna od njih je pošast zvana komarci.

Bosiljak, biljka nad biljkama

Bosiljak je višegodišnja zeljasta biljka porijeklom iz Indije - ova moćna biljka puno je više od običnog začina, jer brojne su zdravstvene dobrobiti po ljudiski organizam koje njegova konzumacija donosi sa sobom - riječ je o biljci nad biljakama.

Bosiljak - lijek za mnoge bolesti

Bosiljak nije samo začinska, već i ljekovita biljka. Vrlo je efikasan u ublažavanju prehlade, očuvanju zdravlja srca, bubrega i zuba, a pomaže i u smanjivanju stresa.

Povučen sa tržišta sušeni "Bio bosiljak"

ZAGREB - Sušeni "Bio bosiljak", austrijske kompanije "Sonentor", povučen je sa hrvatskog tržišta zbog bakterije Bacilus cereus /Bacillus cereus/, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Kraljevski bosiljak pomaže kod kašlja i prehlade

Biljka bosiljak često izgledom podsjeća na list peperminta, s kojim je u rodu. Njegovi listovi jakog mirisa najčešće se koriste kao dodatak raznim jelima. No, bosiljak krije ljekovite moći. Donosimo priču o ovom kraljevskom začinu.

Trivić: Neprihvatljivo sprečavanje ansambla iz Dervente da nastupi u Kataru

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić osudila je postupak ambasadora BiH u Kataru Bisere Turković koja je spriječila KUD mladih "Bosiljak" iz Dervente da učestvuje na međunarodnom festivalu u toj zemlji, te poručila da je neprihvatljivo sprečavanje nastupa ansambla iz Srpske u Kataru zarad dnevnopolitičkih interesa.

KUD "Bosiljak" dobio zabranu putovanja u Katar

DERVENTA - Kulturno-umjetničko društvo mladih "Bosiljak" iz Dervente nije otputovalo u Katar na Međunarodni festival folklora jer mu je ambasador BiH u toj zemlji Biserka Turković zabranila da nastupa i predstavlja BiH ukoliko KUD ne želi da učestvuju na obilježavanju 1. marta, rekla je kulturno-umjetnički rukovodilac Društva Stana Nagradić.

"Bosiljak" putuje u Dohu

DERVENTA - Članovi Kulturno-umjetničkog društva mladih "Bosiljak" iz Dervente 26. februara putuju u Dohu, gdje će nastupiti na Festivalu interkulturalnog dijaloga i kulturnih različitosti.

Bosiljak ublažava simptome prehlade

​Smatra se jednim od najboljih začina za srce jer smanjuje nivo holesterola - bosiljak.

KUD "Bosiljak" na Međunarodnom festivalu plesa u Kini

Članovi Kulturno-umjetničkog društva mladih "Bosiljak" iz Dervente učestvovali su na Međunarodnom festivalu plesa, koji je održan u Makau i Hong Kongu u Kini.

Biljke koje tjeraju komarce

S toplijim danima pojavljuju se i komarci, a pogotovo u područjima koja su bila poplavljena ili zaplave čim padne jača kiša.

Paradajz sadite sa bosiljkom, grašak što dalje od luka

Iako se slažu u salati, paradajz i krastavac se nikako ne sade jedno pored drugog. Naime, paradajzu za rast pogoduje blizina bosiljka i šargarepe. Ideja da su neke biljke "prijatelji" s drugima i da se bolje razvijaju zajedno naziva se "prijateljska sadnja".

Opustite se uz lipu i bosiljak

Osim što djeluju opuštajuće, biljke poput lipe, matičnjaka, mažurana i bosiljka djeluju podsticajno na probavu i čišćenje tijela te tako olakšavaju gubitak viška kilograma.

Najčitanije