Bosna i Hercegovina

Dodik: Džaferović ničim izazvan u temama iz visoke politike

​BANJALUKA - BiH destabilizuju muslimani pomognuti sa nekoliko zapadnih ambasada, sve drugo je plod fantazije Šefika Džaferovića, koji se ničim izazvan našao u temama iz visoke politike, ne znajući ništa drugo nego da se ulaguje zapadnom dijelu međunarodne zajednice, istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Čović: Novi razgovori o Izbornom zakonu u narednih 10 dana

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović najavio je da bi se u narednih 10 dana trebali održati sastanci kako bi se još jednom pokušalo doći do promjene elemenata Izbornog zakona "kako bi izbori imali svoj smisao i pravu demokratičnost".

Manja proizvodnja vozila pogađa i bh. auto-industriju

BANJALUKA, SARAJEVO - Zbog problema u isporuci dijelova njemački proizvođači automobila će tokom ove godine proizvesti mnogo manje vozila nego što su planirali, što će osjetiti i domaći proizvođači u auto-industriji, koji već imaju manje posla i manji broj narudžbi od strane njemačkih kompanija.

Ukupan promet industrije u BiH u martu veći za 7,4 odsto

SARAJEVO - Ukupan desezonirani promet industrije u BiH u martu veći je za 7,4 odsto u odnosu na februar, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Plenković: Ponovno stvoriti povjerenje između Hrvata i Bošnjaka u FBiH

SALZBURG - Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak u Salzburgu da je potrebno ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH jer bez toga će biti teško funkcionisanje zemlje koja u oktobru bira parlament po starom zakonu pošto se o novom stranke nisu uspjele dogovoriti.

Šmit: Vlasti RS potkopavaju BiH, Hrvati podižu avet ratne težnje za trećim entitetom

BANJALUKA - Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, u svom izvještaju koji će predati Savjetu bezbjednosti UN-a naveo je da vlasti Republike Srpske rade na potkopavanju BiH, njenih nadležnosti i institucija te da paralizuju državne institucije blokirajući njihovu sposobnost rada i odlučivanja.

CIK uveo promjenu: U oktobru glasačke kutije okrenute prema biračkom odboru

Centralna izborna komisija BiH izmjenila je Pravilnik o sprovođenju izbora, kojim je, između ostalog propisano da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatrača.

Savjet bezbjednosti UN 11. maja o BiH

NJUJORK - Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) održaće 11. maja sjednicu posvećenu situaciji u Bosni i Hercegovini, objavljeno je na sajtu svjetske organizacije.

Puno kandidata za malo fotelja

SARAJEVO, BANJALUKA - Centralna izborna komisija BiH u srijedu, 4. maja, raspisaće opšte izbore u BiH i političke partije i pojedinci do početka jula moraće dostaviti kandidatske liste i imena kandidata tako da u političkim partijama već uveliko traje proces kandidovanja i borba za pozicije.

Eurostat: BiH najlošija po BDP-u, obrazovanosti i pristupu internetu

BANJALUKA, BRISEL - Statistička agencija EU Eurostat objavila je u četvrtak najnovije statističke podatke o zemljama zapadnog Balkana i Turske, po kojima BiH ima najlošije pokazatelje u gotovo svim oblastima.

Most u Gradišci gotov do kraja maja, ali još neće biti u funkciji

SARAJEVO, ZAGREB - Završetak radova na mostu na Savi kod Gradiške i pristupnim trasama predviđen je krajem maja, potvrđeno je za "Nezavisne novine" u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Sudovi širom BiH gomilaju nezavršen posao: 306.861 neriješen predmet u ladicama

BANJALUKA, SARAJEVO - Sudovi u BiH su na kraju prošle godine imali 306.861 neriješen predmet.

CIK-u malo 11,7 miliona KM za sprovođenje izbora

SARAJEVO - Iako još nije obezbijeđen novac za održavanje izbora, Centralna izborna komisija BiH, osim 11,7 miliona KM koje je tražila za održavanje izbora, tražiće dodatna sredstva jer su pojedina roba i usluge poskupjele više od 100 odsto u odnosu na period kada je kreiran budžetski zahtjev.

Inflacija "jede" 700 miliona KM

BANJALUKA - Inflacija u Republici Srpskoj, prema posljednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RSZ), u martu je iznosila 9,1 odsto, na šta je najviše uticao rast cijena prevoza i hrane, a ono što je zanimljivo jeste da je inflacija u Srpskoj veća nego u evrozoni te da cijene hrane daleko brže rastu.

Za BiH ruski gas i dalje u evrima

BANJALUKA, SARAJEVO - Republika Spska i Bosna i Hercegovina neće biti primorane da ruski gas plaćaju u rubljama, već će kao i dosad moći nastaviti plaćanje u evrima po cijenama za RS tri puta povoljnijim od stanja na tržištu, rekao je za "Nezavisne" Ljubo Glamočić, direktor "Gas Resa", preduzeća za prodaju i trgovinu gasom u RS.

Najčitanije