Brus Berton

Misija OEBS-a upozorila vlast u Kantonu Sarajevo: Jezik dijeli učenike

SARAJEVO - Misija OSCE-a u BiH upozorila je Kanton Sarajevo da je pravna formulacija navedena u Zakonu o osnovnom obrazovanju tog kantona neprihvatljiva i nije u skladu s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH.

Čović i Berton: Uređeno izborno zakonodavstvo prioritet

SARAJEVO - Šef Misije OEBS-a u BiH, Brus Berton, istakao je, u razgovoru sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, da su stranke Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ ostvarile veoma dobar rezultat na proteklim izborima, što nalaže posebnu odgovornost u procesu uspostavljanja vlasti, da bi mogle biti efikasno sprovođene neophodne reforme.

Dodik: Moj početni čin biće vraćanje unutrašnjeg suvereniteta BiH

BANJALUKA – Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, je tokom razgovara sa Brusom Bertonom, šefom misije OSCE-a u BiH, rekao da će se zalagati za poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma kako je napisan, te za očuvanje mira i vidljiv ekonomski napredak.

Lukač sa šefom Misije OEBS: MUP Srpske profesionalna struktura

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je danas da je Ministarstvo, na čijem je čelu, profesionalna struktura koja će omogućiti građanima Srpske da nesmetano i demokratski ostvare svoja prava.

Brus Berton, šef Misije OEBS-a u BiH: Serviraju nam ono što želimo čuti

Brus Berton, šef Misije OEBS-a u BiH, rekao je da je jedna od stvari koje radi OEBS poboljšanje medijske pismenosti te da se ljudi moraju naučiti kako da filtriraju informacije, tako da mogu razlikovati prave od lažnih vijesti.

Vigemark i Berton zabrinuti zbog situacije u federalnom Parlamentu

SARAJEVO - Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton izrazili su zabrinutost zbog unutrašnjih nesuglasica u Parlamentu Federacije BiH (FBiH) koje ugrožavaju njegov zakonodavni rad.

Izetbegović: OHR da učestvuje u izmjeni Izbornog zakona

SARAJEVO - Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da se za izmjene Izbornog zakona mora obezbijediti najširi konsenzus svih parlamentarnih političkih stranaka, te aktivno učešće OHR-a.

Berton pozvao vlasti RS da priznaju "'bosanski jezik"

SARAJEVO - Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brus Berton ponovio je u izjavi za Fenu da od trenutka kada se pitanje naziva jezika za djecu bošnjačke nacionalnosti prvi put pojavilo u Republici Srpskoj Misija je upozoravala da se radi o diskriminaciji.

Cvijanović i Berton: Nastaviti uspješnu saradnju OEBS-a i Vlade RS

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i novoimenovani šef Misije OEBS u BiH Brus Berton izrazili su nadu da će saradnja OEBS-a i Vlade RS, koja je na visokom nivou, biti nastavljena i u budućnosti.

Novalić i Berton: Reformskim procesima ubrzati evropske integracije

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i novoimenovani šefa Misije OEBS-a u BiH Brus Berton konstatovali su danas u Sarajevu da je jedini način za ubrzanje puta ka evropskim integracijama ubrzanje reformskih procesa.

Najčitanije