Buka

Pandemija smanjila buku u okeanima

Pandemija je učinila 2020. godinu "godinom tišine" u okeanima, jer buka koja nastaje ljudskim aktivnostima znatno je smanjena, pokazuju rezultati naučnih studija.

Na koje načine inženjeri stišavaju buku jefitnih automobila

Šta je jedna od prvih stvari koje primijetimo kada sjednemo za upravljač neke luksuzne limuzine? Najčešće je to ono čega zapravo nema, a to je buka. Izolovanost od vanjskog svijeta, ali i utisak da je automobil sastavljen u cjelosti od jednog komada u višim su klasama neophodni zahtjevi kupaca, ali šta je sa automobilima za šire mase?

Šta čuju bebe u inkubatoru - da li je buka jača od usisivača

Bebe koje su prijevremeno rođene su u inkubatorima, a tamo su izložene visokom stepenu buke. U nekim slučajevima to može imati i posljedice po zdravlje.

Svaki peti žitelj EU trpi buku, Maltežani najugroženiji

Skoro petina stanovnika zemalja EU - 18,3 odsto, kaže da ih ometa buka iz komšiluka, objavio je Eurostat.

Kazne za previsoke decibele u Banjaluci od 1. septembra

BANJALUKA - Svi koji budu proizvodili buku glasniju od predviđene novom odlukom biće kažnjavani od 1. septembra, potvrđeno je "Nezavisnim" u Odjeljenju komunalne policije.

Otkriveni sićušni crvi koji proizvode buku kao avion

Japanski naučnici otkrili su crve koji su sićušni, ali izuzetno glasni.

Prevelika buka piše kazne od 1. juna

BANJALUKA - Svi koji budu prekršili odredbe Odluke o buci i na javnim manifestacijama proizvodili buku glasniju od predviđene od 1. juna ove godine će biti i kažnjeni.

Ugostiteljskim objektima mjesec dana rok da smanje buku

ZVORNIK - Forum za bezbjednost grada Zvornika dao je rok od mjesec dana vlasnicima ugostiteljskih objekata da smanje buku u kasnim časovima, a ukoliko se situacija ne poboljša u tom roku, predložiće druge mjere.

Prekomjerna buka u bolnicama loša i za pacijente i osoblje

LONDON - Nivo buke u bolnicama postaje sve gore, što se negativno odražava na zdravstveno stanje pacijenata i radni učinak osoblja, kažu naučnici.

Kazna zbog previsoke buke u Banjaluci i do 10.000 KM

BANJALUKA - Nova odluka o buci biće u eksperimentalnoj primjeni do marta 2019. godine, do kada će svi koji prekorače dozvoljene decibele biti samo upozoreni, kako bi se navikli na novu regulativu, a potom i kažnjeni ako se ne budu pridržavali ograničenja.

Najčitanije