Bundeva

Duguljasta bundeva od 50 kg atrakcija u Sanskom Mostu

SANSKI MOST - U bašti Sulejmana Husanovića, koji živi nadomak Sanskog Mosta, iznikla je džinovska bundeva, misirača teška čak 50 kilograma.

Pečena bundeva - recept za dugu i hladnu zimu

Nekada davno bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima. Pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu. Ona je puna vitamina, a jedan od najjednostavnijih načina za pripremu bundeve je pečenje u rerni.

Njeno veličanstvo bundeva

Velika je čast kada jednu osobu iz Jaružana velikog životnog i poljoprivrednog iskustva nagovoriš da proba čorbu od bundeve jer je ona cijeli život bila ubijeđena da se to uglavnom daje gicama. Baka je probala, deda Borislav ma ni da okusi, potaž ili čorbu od bundeve i ostala je iznenađena ukusom, teksturom i osjećajem sitosti koji je nastupio nakon što je pojela jedan, a zatražila još jedan tanjir. S obzirom da sam kao dodatak ubacio i malo na suvoj tavi poprženih sjemenki bundeve, doživljaj je bio potpun, a kao nagradu sam dobio punu kesu domaćih sjemenki da ih iskoristim jer baba Piroška ionako nije imala baš neki plan za njih. Baba se raspitivala i kako se pravi čorba, recept nije zapisala jer, kako ona kaže, neće je praviti, nego pita iz radoznalosti. Što se dede tiče, on i dalje misli da ono što jedu gice ne treba da jedu ljudi. Mudri su ti stari.

Uvođenje bundeve u bebinu ishranu

Bundeve su prepune hranljivih materija, imaju visok nivo vitamina A i beta karotena.

Bundeva teška 200 kilograma privukla pažnju Banjalučana

Neobična atrakcija na Novoj pijaci u Banjaluci danas je okupila i začudila brojne posjetioce.

Kompot od bundeve

Pripremite kompot od bundeve i uživajte.

BUNDEVA: Jesenja doza imuniteta i vitkosti

Nekad davno bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima. Pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu.

Uzgojio više od 10 tona bundeva

SANSKI MOST - Poljoprivrednik Senad Aganović iz Sanskog Mosta najveći je proizvođač bundeva na tom području, a trenutno zbraja prinose od preko 10 tona ove poljoprivredne kulture.

Bundeva idealna za dijetu

Jelovnik koji podrazumijeva bundevu preporučuje se onima koji žele brzo da smršaju.

Potaž od bundeve

Donosimo vam recept za potaž od bundeve koji će vas zagrijati u ovim zimskim danima.

Najčitanije