CERN

Srbija postala 23. članica CERN-a

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, CERN, primila je danas Srbiju kao svoju 23. državu članicu nakon što je primila formalnu potvrdu UNESCO da je Srbija pristupila CERN-ovoj konvenciji, saopštio je Institut za fiziku.

CERN prekinuo saradnju sa naučnikom, razlog - seksistička izjava

Evropski institut za nuklearno istraživanje CERN odlučio je danas da prekine saradnju s italijanskim naučnikom Alesandrom Strumiom, koji je izjavio da su žene manje sposobne za fiziku od muškaraca i optužio žene da se zapošljavaju na račun ravnopravnosti s muškim polom.

Mask bi gradio akcelerator čestica za CERN

Budući kružni akcelerator čestica, 100 kilometara dugačak tunel ispod Švajcarske u kojem bi naučnici CERN-a izvodili fizikalne eksperimente, mogao bi dobiti zanimljivog partnera.

Srbija postala stalna članica CERN-a

Srbija je konačno, po drugi put, postala članica Evropske organizacije nuklearna istraživanja CERN. To je odlučeno jednoglasnim usvajanjem rezolucije Savjeta ove organizacije u Ženevi.

Naučnik suspendovan zbog komentara o ženama i fizici

Naučnik koji je radio za Evropsku organizaciju za nuklearnu fiziku /CERN/ u Švajcarskoj i koji je rekao da su "fiziku izmislili i razvili muškarci" suspendovan je sa posla.

Prelomno otkriće u CERN-u

Kako se navodi u saopštenju CERN-a, oba tima su predala i svoje rezultate za objavljivanje, a otkriće je u skladu sa hipotezom da sve-prožimajuće kvantno polje Higsovog bozona daje masu i pomenutom donjem kvarku.

Cern unapređuje veliki sudarač čestica

ŽENEVA - Evropska organizacija za nuklearna istraživanja /CERN/ pokrenula je danas proces unapređenja najvećeg svjetskog sudarača čestica da bi u budućnosti mogla da dobija deset puta više podataka iz eksperimenata.

Crnogorskim naučnicima od sada dostupan Veliki hadronski sudarač

Premijer Crne Gore Duško Marković potpisao u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) Memorandum o razumijevanju Vlade CG i CERN-a, objavljeno je na zvaničnom Twitter profilu Vlade Crne Gore.

Najčitanije