CIK

"Da CIK nije manipulisao, izbori bi bili u boljoj epidemiološkoj situaciji"

BANJALUKA - Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za unutrašnju politiku Radovan Kovačević istakao je da je "nelegalno izabrani CIK BiH bez bilo kakvog osnova u Izbornom zakonu odgodio izbore za 45 dana", te da nisu tada načinili takvu manipulaciju izbori bi bili završeni prije 15 dana, a kompletna kampanja bi bila realizovana u mnogo povoljnijoj epidemiološkoj situaciji i mnogo boljem vremenu.

CIK BiH insistira na sprečavanju zloupotreba u izbornom procesu

SARAJEVO - Predstavnici Centralne izborne komisije /CIK/ BiH i tužilaštava u BiH zaključili su na današnjem onlajn sastanku da će insistirati sprečavanju zloupotreba u izbornom procesu, kao i na procesuiranju onih koje se, ipak, dese.

Analiza: Kredibilitet CIK-a ozbiljno narušen

SARAJEVO, BANJALUKA - Posljednjom odlukom Apelacionog odjeljenja Suda BiH, koji je u izbornu trku vratio Ujedinjenu Srpsku, ozbiljno je narušen kredibilitet Centralne izborne komisije BiH (CIK), koja će, opterećena brojnim drugim problemima od birača iz inostranstva do uslova pandemije virusa korona, teško iznijeti ovaj izborni proces.

Sud BiH poništio odluku CIK-a o kažnjavanju Pandžićeve

SARAJEVO – Sud BiH poništio je odluku Centralne izborne komisije BiH prema kojoj je kandidatkinja koalicije Demokratska fronta-Građanski savez za načelnicu opštine Novo Sarajevo Adna Pandžić kažnjena za 3.000 KM zbog govora mržnje na Facebooku.

CIK piše izjašnjenje, odluka o Ujedinjenoj Srpskoj možda i ove sedmice

BANJALUKA, TREBINJE - Sud Bosne i Hercegovine zaprimio je danas žalbu Ujedinjene Srpske protiv odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o poništenju prijave za učešće na izborima i o njoj bi, kako smatraju u Ujedinjenoj Srpskoj, trebao da se izjasni u roku od tri dana, odnosno pred sam početak kampanje za lokalne izbore u BiH koji se održavaju 15. novembra 2020. godine.

Ujedinjena Srpska uložila žalbu na odluku CIK-a BiH

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić potvrdio je, za RTRS, da je proslijeđena žalba na odluku Centralne izborne komisije BiH, o zabrani učešća ove partije na lokalnim izborima.

Na potvrđenom centralnom biračkom spisku 3.283.194 birača

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH je danas na hitnoj sjednici donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju centralnog biračkog spiska za lokalne izbore, na kojem se nalaze ukupno 3.283.194 birača.

CIK na upozorenja odgovarao optužbama

BANJALUKA - Umjesto da uvaži upozorenja direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH (AZLP) Petra Kovačevića, koji godinama ukazuje na to da se izbornim pravilima za prijavu birača za glasanje putem pošte ugrožava integritet izbornog procesa, Centralna izborna komisija BiH optužila ga je da narušava njen ugled.

Dodik najavio moguć bojkot izbora zbog zabrane Ujedinjenoj Srpskoj

BANJALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je odluka nelegitimne Centralne izborne komisije (CIK) BiH da poništi ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske zbog, kako su formalno naveli, objave spota ove partije, skandalozan je pokušaj da se u Republici Srpskoj sprovede izborni inžinjering po nalogu Bakira Izetbegovića, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji kontrolišu CIK.

Stranke već uračunale glasove iz inostranstva

SARAJEVO, BANJALUKA - Pravo glasa iz inostranstva na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini imaće nešto više od 100.000 birača, a političke partije već znaju koliko će tih glasova i iz kojih mjesta dobiti, što, kako smatraju stručnjaci, dovoljno govori o čemu se radi, istovremeno naglašavajući da su mnogo veći problemi slučajevi krađe identiteta koja se ne može uraditi bez neke od institucija, uglavnom lokalnih administracija.

Najčitanije