Centralna banka

Devizne rezerve na kraju aprila 15,96 milijardi KM

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju aprila iznosile su 15,96 milijardi KM i neznatno su manje u odnosu na mart, za 0,3 miliona KM ili za 0,002 odsto.

Softić: BiH monetarno stabilna

SARAJEVO – Senad Softić, guverner Centralne banke (CB) BiH u razgovoru sa Johanom Zatlerom, šefom Delegacije EU u BiH, rekao da je BiH monetarno stabilna, te je da to postignuto kroz aranžman valutnog odbora, što je i najveći doprinos u situaciji pandemijske krize i aktuelne geopolitičke situacije.

Povećanje broja aktivnih kartica, vrijednosti i broja transakcija

Ukupan broj aktivnih kartica u bankama u BiH prošle godine iznosio je 2.218.929, što je za 48.373 kartice više nego godinu ranije, podaci su Centralne banke BiH.

Devizne rezerve CB BiH na kraju januara 16,44 milijarde KM

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju januara iznosile su 16,44 milijarde KM i veće su za 94,4 miliona KM ili 0,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Centralna banka BiH ima sve manje kapitala, za mjesec nestalo 48 miliona

​SARAJEVO, BANJALUKA - Kao što se i očekivalo, kapital Centralne banke BiH u januaru ove godine pao je za dodatnih 48 miliona KM, a u odnosu na kraj 2020. godine taj kapital je manji za čak 171 milion.

Kapital Centralne banke BiH pao za 122,9 miliona KM

SARAJEVO, BANJALUKA - Kapital Centralne banke (CB) BiH za godinu dana pao je za više od 122 miliona KM, a ukoliko se obistine prognoze da će zbog obuzdavanja inflacije porasti kamatne stope, ova finansijska institucija bi do kraja ove godine mogla ostati bez još najmanje 400 miliona KM.

Oglasila se Centralna banka povodom pojave "filmskog novca" u BiH

SARAJEVO - Centralna banka BiH (CB BiH) nije izdala saglasnost za izradu i korištenje reprodukcija novčanica konvertibilne marke (KM), te da izrada i stavljanje u opticaj takozvanog "filmskog" novca predstavlja krivično djelo, saopšteno je iz CB BiH, a povodom pojave takvih novčanica na području BiH.

Softić: Rast BDP-a potvrda oporavka privrede

SARAJEVO - Makroekonomske projekcije Centralne banke govore da BiH ove godine bilježi značajan oporavak privrednih aktivnosti, da ukazuju na industrijski, odnosno BDP rast od 5,8 odsto, izjavio je guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

Firma "Građenje" d.o.o tuži Centralnu banku za prevaru

SARAJEVO, BANJALUKA - Firma "Građenje" d.o.o. iz Istočnog Sarajeva pripremila je tužbu protiv Centralne banke BiH jer smatra da je prevarena u poslu vrijednom oko milion KM.

Centralna banka: Rast potrošačkih cijena i do 2,6 odsto

SARAJEVO - Rast prosječnih potrošačkih cijena u BiH u četvrtom kvartalu ove godine mogao bi biti i 2,6 odsto na godišnjem nivou, dok će inflacija biti 1,2 odsto, saopšteno je iz Centralne banke BiH odakle ističu i da se oporavak ekonomije EU u prvom polugodištu pozitivno odrazio na domaću ekonomsku aktivnosti.

U blokadi računi političkih stranaka, opština, sindikata

​BANJALUKA, SARAJEVO - U najnovijem izvještaju Centralne banke BiH, koji prikazuje blokirane račune poslovnih subjekata, našle su se pojedine opštine, ali i političke stranke, kao i sindikalne organizacije.

Centralna banka BiH: Guverner Softić ima legitimitet

SARAJEVO - Centralna banka (CB) BiH demantovala je da ova institucija praktično ne radi ništa, što su "Nezavisne novine" objavile u tekstu naslova "Upitan legitimitet guvernera Softića" od 8. septembra 2021. godine na stranicama 2 i 3.

Upitan legitimitet guvernera Softića

SARAJEVO - Iako je mandat članova Upravnog odbora Centralne banke (CB) BiH, a samim tim i guvernera, Ustavom BiH ograničen na period od šest godina, Senad Softić je, i pored isteka mandata, nastavio da obavlja guvernersku funkciju, pozivajući se na Zakon o upravi BiH, koji po mišljenju stručnjaka, uprkos svemu, ne može biti iznad Ustava BiH.

U Crnoj Gori 58 milionera, najbogatiji ima 25,2 miliona evra

PODGORICA - U Crnoj Gori je na kraju juna ove godine 58 građana imalo na depozitnim računima u bankama iznos iznad milion evra, prema mjesečnim podacima koje su banke dostavile Centralnoj banci (CBCG).

Centralna banka izbija bankama iz kase 6,5 miliona KM

SARAJEVO, BANJALUKA - Odluka Centralne banke BiH, kojom se propisuju veće naknade na iznos rezervi koje komercijalne banke imaju, koštaće banke u BiH oko 6,5 miliona KM, a nije isključena mogućnost da se taj dodatni trošak banaka prebaci i na klijente.

Najčitanije