Centralna banka

Centralna banka: Rast potrošačkih cijena i do 2,6 odsto

SARAJEVO - Rast prosječnih potrošačkih cijena u BiH u četvrtom kvartalu ove godine mogao bi biti i 2,6 odsto na godišnjem nivou, dok će inflacija biti 1,2 odsto, saopšteno je iz Centralne banke BiH odakle ističu i da se oporavak ekonomije EU u prvom polugodištu pozitivno odrazio na domaću ekonomsku aktivnosti.

U blokadi računi političkih stranaka, opština, sindikata

​BANJALUKA, SARAJEVO - U najnovijem izvještaju Centralne banke BiH, koji prikazuje blokirane račune poslovnih subjekata, našle su se pojedine opštine, ali i političke stranke, kao i sindikalne organizacije.

Centralna banka BiH: Guverner Softić ima legitimitet

SARAJEVO - Centralna banka (CB) BiH demantovala je da ova institucija praktično ne radi ništa, što su "Nezavisne novine" objavile u tekstu naslova "Upitan legitimitet guvernera Softića" od 8. septembra 2021. godine na stranicama 2 i 3.

Upitan legitimitet guvernera Softića

SARAJEVO - Iako je mandat članova Upravnog odbora Centralne banke (CB) BiH, a samim tim i guvernera, Ustavom BiH ograničen na period od šest godina, Senad Softić je, i pored isteka mandata, nastavio da obavlja guvernersku funkciju, pozivajući se na Zakon o upravi BiH, koji po mišljenju stručnjaka, uprkos svemu, ne može biti iznad Ustava BiH.

U Crnoj Gori 58 milionera, najbogatiji ima 25,2 miliona evra

PODGORICA - U Crnoj Gori je na kraju juna ove godine 58 građana imalo na depozitnim računima u bankama iznos iznad milion evra, prema mjesečnim podacima koje su banke dostavile Centralnoj banci (CBCG).

Centralna banka izbija bankama iz kase 6,5 miliona KM

SARAJEVO, BANJALUKA - Odluka Centralne banke BiH, kojom se propisuju veće naknade na iznos rezervi koje komercijalne banke imaju, koštaće banke u BiH oko 6,5 miliona KM, a nije isključena mogućnost da se taj dodatni trošak banaka prebaci i na klijente.

Centralna banka BiH pušta 105 miliona novih kovanica

BANJALUKA - Centralna banka BiH proizvela je 105 miliona komada kovanica KM u izdanju 2021. godine, koje će od danas postepeno puštati u opticaj posredstvom glavnih jedinica i filijala ove banke.

Predsjednik Sindikata štrajkovao ispred CB BiH

BANJALUKA - Sanjin Sinanović, predsjednik Sindikata službenika Centralne banke BiH, koji je nedavno dobio i otkaz, protestovao je u Banjaluci i najavio da će protest održati još Mostaru, Brčkom i Palama, odnosno ispred svih filijala Centralne banke BiH.

Projekcije CB BiH: Očekuje se rast ekonomske aktivnosti od 3,4%

SARAJEVO - Centralna banka BiH objavila je prvi krug projekcija ključnih makroekonomskih varijabli u 2021. i 2022. godini, uz procjenu da će ekonomski rast u ovoj i narednoj godini biti nešto snažniji u odnosu na projekcije iz novembra 2020. godine, koje su rađene na osnovu dostupnih podataka s polovine te godine.

U BiH se očekuje niska inflacija u ovoj i narednoj godini

SARAJEVO - Očekivana inflacija za ovu godinu iznosi 0,94 odsto, dok se za narednu očekuje blagi rast inflacije na 1,31 odsto, podaci su Centralne banke BiH prikupljeni tokom martovskog anketiranja finansijskog sektora u BiH.

Najčitanije