Centralna banka BiH

Softić: BiH monetarno stabilna

SARAJEVO – Senad Softić, guverner Centralne banke (CB) BiH u razgovoru sa Johanom Zatlerom, šefom Delegacije EU u BiH, rekao da je BiH monetarno stabilna, te je da to postignuto kroz aranžman valutnog odbora, što je i najveći doprinos u situaciji pandemijske krize i aktuelne geopolitičke situacije.

Centralna banka BiH ima sve manje kapitala, za mjesec nestalo 48 miliona

​SARAJEVO, BANJALUKA - Kao što se i očekivalo, kapital Centralne banke BiH u januaru ove godine pao je za dodatnih 48 miliona KM, a u odnosu na kraj 2020. godine taj kapital je manji za čak 171 milion.

Centralna banka BiH: Guverner Softić ima legitimitet

SARAJEVO - Centralna banka (CB) BiH demantovala je da ova institucija praktično ne radi ništa, što su "Nezavisne novine" objavile u tekstu naslova "Upitan legitimitet guvernera Softića" od 8. septembra 2021. godine na stranicama 2 i 3.

Upitan legitimitet guvernera Softića

SARAJEVO - Iako je mandat članova Upravnog odbora Centralne banke (CB) BiH, a samim tim i guvernera, Ustavom BiH ograničen na period od šest godina, Senad Softić je, i pored isteka mandata, nastavio da obavlja guvernersku funkciju, pozivajući se na Zakon o upravi BiH, koji po mišljenju stručnjaka, uprkos svemu, ne može biti iznad Ustava BiH.

Centralna banka BiH pušta 105 miliona novih kovanica

BANJALUKA - Centralna banka BiH proizvela je 105 miliona komada kovanica KM u izdanju 2021. godine, koje će od danas postepeno puštati u opticaj posredstvom glavnih jedinica i filijala ove banke.

Projekcije CB BiH: Očekuje se rast ekonomske aktivnosti od 3,4%

SARAJEVO - Centralna banka BiH objavila je prvi krug projekcija ključnih makroekonomskih varijabli u 2021. i 2022. godini, uz procjenu da će ekonomski rast u ovoj i narednoj godini biti nešto snažniji u odnosu na projekcije iz novembra 2020. godine, koje su rađene na osnovu dostupnih podataka s polovine te godine.

U BiH se očekuje niska inflacija u ovoj i narednoj godini

SARAJEVO - Očekivana inflacija za ovu godinu iznosi 0,94 odsto, dok se za narednu očekuje blagi rast inflacije na 1,31 odsto, podaci su Centralne banke BiH prikupljeni tokom martovskog anketiranja finansijskog sektora u BiH.

Kako će izgledati nova zgrada Centralne banke BiH

Nakon što je prije nekoliko dana Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) obavijestila javnost o izboru pobjednika konkursa za rješenje novog objekta na lokaciji Hastahana kao i slike idejnog rješenja objekta, danas je objavila i video sa njegovom vizualizacijom.

BiH (ne) treba jedinstveni registar računa

SARAJEVO, BANJALUKA - Osim političara i stručnjaci su podijeljeni o tome da li Bosni i Hercegovini treba ili ne treba jedinstveni registar računa fizičkih lica.

Centralne banke BiH i Crne Gore stabilne tokom pandemije

SARAJEVO - Centralne banke Crne Gore i BiH u uslovima pandemije očuvale su stabilnost, a likvidnost i solventnost na nivou sistema su zadovoljavajući, konstatovali su danas u Sarajevu guverneri Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i Centralne banke BiH Senad Softić.

Blokirano 96.485 računa poslovnih subjekata

SARAJEVO - Centralna banka BiH objavila je ažurirane podatke o blokiranim računima poslovnih subjekata u BiH na kraju oktobra, prema kojima je blokirano 96.485 računa poslovnih subjekata, što je više za 403 blokirana računa u odnosu na prethodni mjesec.

Potpisan memorandum o razumijevanju između banaka BiH i Hrvatske

Guverneri centralnih banaka BiH Senad Softić i Hrvatske Boris Vujčić, te direktori entitetskih agencija za bankarstvo Jasmin Mahmuzić i Rade Rastoka, potpisali su Memorandum o razumijevanju između Hrvatske narodne banke, agencija za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske i Centralne banke BiH.

Softić: Međunarodne rezerve skoro sedam milijardi evra

SARAJEVO - Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da su međunarodne rezerve BiH više od 13 milijardi KM, odnosno skoro sedam milijardi evra, i da građani nemaju razloga za zabrinutost zbog kursa KM.

Povećava se obim doznaka koje dijaspora šalje prema BiH

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH), ukupni tekući transferi (personalni i ostali transferi) iz inostranstva u 2019. godini iznosili su 4,29 milijardi KM.

Blokiran račun 95.251 firmi u BiH

SARAJEVO - Centralna banka BiH objavila je ažurirane podatke o blokiranim računima poslovnih subjekata u BiH, prema kojima je do jutros blokiran 95.251 račun poslovnih subjekata, dok 51.990 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Najčitanije