Covid 19

Covid-19 i oči: Ugledni stručnjak otkriva bolesti uzrokovane koronom

Piše: Antonio Sesar, prof. dr. sc., specijalist oftalmologije, Klinika za očne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, pročelnik Katedre za oftalmologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

U Turskoj prvi put više od 100.000 novozaraženih

Dnevni broj novih slučajeva korona virusa u Turskoj danas je prvi put od početka pandemije premašio 100.000.

Šteta pozitivan na korona virus

SARAJEVO - Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta pozitivan je na korona virus, zbog čega se od danas nalazi u izolaciji.

Objavljena najnovija otkrića o omikronu

Dva proizvođača vakcina protiv kovida-19 tvrde da su njihove doze učinkovite i protiv najnovije varijante omikrona, a dobra je takođe vijest da podaci prikupljeni u Velikoj Britaniji ukazuju da je rizik od hospitalizacije nakon zaraze omikronom čak 40 do 45 odsto manji u odnosu na deltu.

U Americi odobrena upotreba lijeka za liječenje kovida

NJUJORK - Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) danas je oficijelno odobrila stavljanje u upotrebu tablete koja može spriječiti ozbiljne komplikacije od korona virusa.

Turska vakcina turkovak dobila odobrenje za hitnu upotrebu

Ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca saopštio je da je turska anticovid vakcina turkovak dobila odobrenje za hitnu upotrebu.

EU naručuje modifikovanu fajzerovu vakcinu

BRISEL - Članice EU dogovorile su se da iskoriste opciju za kupovinu više od 180 miliona doza vakcine od kompanija "Fajzer" i "Biontek" koje su prilagođene omikron varijanti virusa korona, saopštila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Tijela preminulih od kovid-19 plutaju indijskim rijekama

NJU DELHI - Tela preminulih od kovid-19 pronađena su bačena u neke indijske reke, saopštile su lokalne vlasti po prvi put zvanično priznajući tu alarmantnu praksu, za koju se navodi da je posljedica siromaštva i straha od bolesti u udaljenim oblastima.

Kako je Velika Britanija nadmudrila EU u nabavci vakcina?

Britanske vlasti tajno su dozvolile korišćenje britanskog lanca snabdevanja cijepivom AstraZeneke za Australiju.

Pfizer: Vakcina 91 odsto efikasna, štiti od južnoafričkog soja

NJUJORK - Kompanije Pfizer i BioNTech saopštile su danas da je njihova vakcina protiv kovida-19 gotovo 91 odsto efikasna u sprečavanju korona virusa.

Bole vakcine

Što bi rekli stari ljudi, nikada ne obećavaj djeci nešto što ne možeš ispuniti. Tog pravila treba da se drže i institucije u BiH u vezi s nabavkom vakcina protiv virusa korona.

Tegeltija: Ispunjeni uslovi za prihvat vakcina, ali dobavljač kalkuliše

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da BiH ispunjava uslove za prihvat vakcina protiv virusa korona, da za to ima pisani dokaz, ali da dobavljač "kupuje vrijeme" da ih drugima proda po drugim cijenama.

Talhamer: Vakcina "Sputnjik V" efikasna kao "kalašnjikov"

BEČ - Ruska vakcina protiv kovida 19 "sputnjik ve" pokazala je efikasnost i pouzdanost kakve se mogu porediti sa karakteristikama ruske puške "kalašnjikov", izjavio je glavni specijalista za infektivne bolesti na Medicinskom univerzitetu u Beču Florijan Talhamer.

U FBiH 177 novih slučajeva zaraze, preminulo devet

SARAJEVO - Novih 177 zaraženih virusom korona i devet smrtnih slučajeva potvrđeno je danas u Federaciji BiH, pokazuju podaci federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

U Hrvatskoj 424 nova slučaja korone, umrle 22 osobe

ZAGREB - U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata potvrđena 424 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a broj aktivnih slučajeva je 2.904, saopštio je Štab civilne zaštite.

Najčitanije