Crna rupa

Prva fotografija velike crne rupe u našoj galaksiji

Grupa naučnika je uz pomoć osam radio-teleskopa širom svijeta, pod nazivom "Event Horizon Telescope", objavila prvu fotografiju supermasivne crne rupe koja se nalazi u centru naše galaksije - Mliječni put.

NASA razbila mit: Snimljeno kako zvuči crna rupa

Iako su mnogi vjerovali da zvuk u svemiru jednostavno nije moguć, NASA je razbila taj mit, objavivši novi video koji nam omogućava da čujemo kako zvuči crna rupa u centru jata galaksije Persej.

Nauka na pragu rješavanja Hokingovog informacionog paradoksa crne rupe

Informacioni paradoks crne rupe koji je postavio Stiven Hoking zadavao je glavobolje naučnoj zajednici više od pola vijeka i doveo u pitanje neke od temeljnih zakona fizike. Naučnici sada misle da su možda riješili veliki problem, pokazujući da crne rupe posjeduju osobinu "kvantne vlasi". Ukoliko se ovo ispostavi kao tačno označiće veliki napredak u teorijskoj fizici.

Prvi put otkrivena crna rupa koja usamljeno luta našom galaksijom

Mliječna staza bi trebalo da bude prožeta crnim rupama. Naučnici procjenjuju da bi u našoj galaksiji trebalo da bude između 10 miliona i jedne milijarde crnih rupa zvjezdane mase.

Astronomi NASA otkrili skrivenu supermasivnu crnu rupu

Naučnici koji stoje iza NASA posmatračnice Chandra nedavno su otkrili supermasivnu crnu rupu "zatrpanu" prašinom i gasom te smještenu unutar patuljaste galaksije.

Objašnjeno mistično plavo svjetlo od prije tri godine na nebu

Naučnici kažu da su konačno pronašli objašnjenje za mistično plavo svjetlo koje je došlo iz dubokog svemira prije tri godine.

Slučajno otkriveno svojstvo crne rupe koje bi moglo promijeniti fiziku

Britanski naučnici otkrili su da crne rupe imaju zanimljivo svojstvo, koje bi moglo biti u skladu s predviđanjima slavnog fizičara Stivena Hokinga.

Otkrivena najmanja crna rupa najbliža Zemlji

Astronomi misle da su otkrili sićušnu crnu rupu, tako male mase da su morali da smisle ekskluzivnu kategoriju u koju bi je svrstali. Osim što je mala, ova crna rupa nam je i najbliža.

Ogromna crna rupa juri kroz svemir, astronomi ne znaju zašto

Supermasivna crna rupa juri kroz svemir brzinom od 177.000 kilometara na sat, a astronomi koji su je uočili nemaju objašnjenje zašto.

Može li čovjek bezbjedno izaći iz crne rupe?

Dvojica fizičara predložila su listu uslova neophodnih da bi čovjek ušao u crnu rupu, ali istovremeno su i upozorila da bi to bio najusamljeniji put u jednom smjeru koji bi bio izveden u istoriji čovječanstva.

Crne rupe nisu "ćelave", nova studija srušila poluvjekovnu teoremu

Međunarodni tim naučnika tvrdi da je opovrgao takozvanu teoremu "ćelavosti" ili "jedinstvenosti crne rupe", koja je prvi put predstavljena 1967. Prema novoj teoriji, pored konstanti koje definišu crnu rupu, javljaju se i neke nove karakteristike.

Crna rupa pokidala zvijezdu: Snimljen nesvakidašnji kosmički događaj

Crna rupa koja je pokidala zvijezdu jedan je od najneobičnijih kosmičkih događaja koji su astronomi zabilježili.

Otkrivena supermasivna crna rupa koja je zarobila šest galaksija

Nedavno otkrivena crna rupa čija je masa milijardu puta veća od Sunca nastala je u ranim danima svemira, a specifična je zbog činjenice da je u svojoj gravitaciji zarobila čak šest galaksija.

Nobelovac tvrdi da je prije našeg postojao još jedan univerzum

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, ser Rodžer Penrouz, tvrdi da je prije Velikog praska postojao još jedan univerzum, a dokaz za to još uvijek postoji u vidu crnih rupa.

Završena najveća trodimenzionalna mapa svemira

Naučnici su objavili prvu trodimenzionalnu mapu vasione, koja dokazuje da je ona manje-više ravna, kao i da se različiti dijelovi svemira šire različitim brzinama i tako popunili prazninu u poznavanju njene istorije od oko 11 milijardi godina.

Najčitanije