Crna rupa

Može li čovjek bezbjedno izaći iz crne rupe?

Dvojica fizičara predložila su listu uslova neophodnih da bi čovjek ušao u crnu rupu, ali istovremeno su i upozorila da bi to bio najusamljeniji put u jednom smjeru koji bi bio izveden u istoriji čovječanstva.

Crne rupe nisu "ćelave", nova studija srušila poluvjekovnu teoremu

Međunarodni tim naučnika tvrdi da je opovrgao takozvanu teoremu "ćelavosti" ili "jedinstvenosti crne rupe", koja je prvi put predstavljena 1967. Prema novoj teoriji, pored konstanti koje definišu crnu rupu, javljaju se i neke nove karakteristike.

Crna rupa pokidala zvijezdu: Snimljen nesvakidašnji kosmički događaj

Crna rupa koja je pokidala zvijezdu jedan je od najneobičnijih kosmičkih događaja koji su astronomi zabilježili.

Otkrivena supermasivna crna rupa koja je zarobila šest galaksija

Nedavno otkrivena crna rupa čija je masa milijardu puta veća od Sunca nastala je u ranim danima svemira, a specifična je zbog činjenice da je u svojoj gravitaciji zarobila čak šest galaksija.

Nobelovac tvrdi da je prije našeg postojao još jedan univerzum

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, ser Rodžer Penrouz, tvrdi da je prije Velikog praska postojao još jedan univerzum, a dokaz za to još uvijek postoji u vidu crnih rupa.

Završena najveća trodimenzionalna mapa svemira

Naučnici su objavili prvu trodimenzionalnu mapu vasione, koja dokazuje da je ona manje-više ravna, kao i da se različiti dijelovi svemira šire različitim brzinama i tako popunili prazninu u poznavanju njene istorije od oko 11 milijardi godina.

Ogromna crna rupa "pojede" jedno Sunce dnevno

Jedna od najvećih crnih rupa u univerzumu čini se da ima apetit koji ide uz njenu veličinu. Nova mjerenja utvrdila su da je njena masa nevjerovatnih 34 milijarde puta veća od mase Sunca, a dnevno proguta mase ekvivalenta naše zvijezde.

Crna rupa se sudarila sa misterioznim objektom

Astronomi se i dalje češu po glavama zbog otkrića sudara crne rupe sa misterioznim objektom neuobičajene veličine i mase.

Otkrivena crna rupa najbliža Zemlji

Grupa astronoma iz Evropske južne opservatorije (ESO) i drugih instituta otkrila je crnu rupu koja je udaljena samo 1000 svjetlosnih godina od Zemlje. Radi se o do sada nama najbližoj pronađenoj crnoj rupi, koja je dio trostrukog sistema koji možemo vidjeti golim okom kada je nebo vedro.

Rješavanje misterije neuhvatljive crne rupe: Pronađen kosmički ubica

Naučnici su pronašli crnu rupu "kosmički ubica" koja bi mogla biti dugo očekivana karika koja nedostaje u rješavanju jedne od misterija kosmosa.

Najčitanije