Crna rupa

Završena najveća trodimenzionalna mapa svemira

Naučnici su objavili prvu trodimenzionalnu mapu vasione, koja dokazuje da je ona manje-više ravna, kao i da se različiti dijelovi svemira šire različitim brzinama i tako popunili prazninu u poznavanju njene istorije od oko 11 milijardi godina.

Ogromna crna rupa "pojede" jedno Sunce dnevno

Jedna od najvećih crnih rupa u univerzumu čini se da ima apetit koji ide uz njenu veličinu. Nova mjerenja utvrdila su da je njena masa nevjerovatnih 34 milijarde puta veća od mase Sunca, a dnevno proguta mase ekvivalenta naše zvijezde.

Crna rupa se sudarila sa misterioznim objektom

Astronomi se i dalje češu po glavama zbog otkrića sudara crne rupe sa misterioznim objektom neuobičajene veličine i mase.

Otkrivena crna rupa najbliža Zemlji

Grupa astronoma iz Evropske južne opservatorije (ESO) i drugih instituta otkrila je crnu rupu koja je udaljena samo 1000 svjetlosnih godina od Zemlje. Radi se o do sada nama najbližoj pronađenoj crnoj rupi, koja je dio trostrukog sistema koji možemo vidjeti golim okom kada je nebo vedro.

Rješavanje misterije neuhvatljive crne rupe: Pronađen kosmički ubica

Naučnici su pronašli crnu rupu "kosmički ubica" koja bi mogla biti dugo očekivana karika koja nedostaje u rješavanju jedne od misterija kosmosa.

Otkrivena crna rupa koja premašuje sva očekivanja

Protekle sedmice astronomi su otkrili crnu rupu u Mliječnoj stazi toliko veliku da dovodi u pitanje postojeće modele razvoja zvijezda.

Da li je otkrivena crna rupa dovoljno velika da nas proguta?

Astrofizičari su otkrili crnu rupu koja je 3,4 puta masivnija od Sunca. Udaljena je od Zemlje blizu 10.000 svjetlosnih godina, gdje orbitira oko džinovske zvijezde otprilike jednom u 83 dana, piše „Nju sajentist“.

Otkrivena crna rupa koja ne bi trebalo da postoji

​Naučnici su spazili crnu rupu 100 puta veće mase od Sunca, koja je toliko velika da ne bi trebalo da postoji.

Objavljene prve fotografije crne rupe

VAŠINGTON - Međunarodni naučni tim najavio je za danas predstavljanje nevjerovatnog naučnog otkrića u strofizici - prvu fotografiju crne rupe, što je podvig koji će staviti na probu stub nauke: Opštu teoriju relativnosti Alberta Ajnštajna.

Velika crna rupa može da proguta Zemlju?

Ne želimo da vas plašimo, ali postoji velika crna rupa koja luta oko naše galaksije - Mliječni put - i koja bukvalno može da proguta Zemlju, tvrde naučnici.

Najčitanije