Cvijeće

10.000 cvjetova za ljepšu Banjaluku

BANJALUKA - U centru grada danas je počela sadnja oko 10.000 lukovica narcisa, tulipana i visibaba, cvijeća koje će uljepšati grad narednog proljeća.

Pravilno sušenje cvijeća za dugotrajni ukras u kući

​Rezano cvijeće u vazi ima vrlo kratak životni vijek, koji obično traje do sedam dana. Međutim, kao jednako atraktivan, ali dugotrajan ukras, cvijeće možete očuvati pažljivim sušenjem. Najjednostavnija i najjeftinija varijanta sušenja cvijeća je pomoću vazduha. Druge metode bi mogle biti bolje za očuvanje originalne boje koju je vaše cvijeće imalo prije nego što je uvenulo.

Mit je da balkanski muškarci ne poklanjaju cvijeće

DOBOJ - Nisu Dan žena i Valentinovo jedine prilike u godini kada Dobojlije zalutaju u cvjećaru ne bi li buketom, najčešće ružama, obradovali svoje dame, pa ukoliko ne zaborave rođendane i godišnjice po cvijeće za supruge i djevojke, ali i majke i bake, znaju doći kada u cvjećare stigne baš što one vole.

Kako da cvijeće preživi vaš godišnji

Veliki ljubitelji cvijeća, pogotovo oni kojima je ukrašena cijela kuća, brinu se šta će s njim kada odu na godišnji.

Stavite u saksiju filtera za kafu i cvijeće neće uvenuti

Mali papirnati filteri imaju više namjena – a neki su vrlo korisni za vaše biljke i baštu!

Koja je moć cvijeća?

Većina nas voli pogled na svježe cvijeće u svom domu.

Ružine latice liječe živce i kožu

Počela je sezona ruža, a s njom i mogućnost pripreme ljekovitih preparata od nježnih latica ove raskošne kraljice cvijeća. Njen opojni cvjetni i slatki miris podstiče pozitivne emocije i dobro raspoloženje te daje osjećaj blaženstva i luksuza.

Cvijet koji hipnotiše ljepotom: Veličanstvena glicinija

Poznata još i kao visterija i plava kiša, biljka glicinija je grandiozna penjačica koja krasi mnoge vrtove. U svom punom cvatu vrlo je efektnog izgleda, toliko da morate da stanete kako biste je malo duže posmatrali i upili njenu očaravajuću pojavu!

Perunika: Ponosna boginja bašte

Bašte i balkoni u maju se pretvaraju u pravu oazu cvijeća, a jedan od najmirisnijih među njima svakako je perunika. U našem području nazvana prema Perunu, bogu groma, a u svjetskoj botanici prema Iris, starogrčkoj božici duge, nekoliko stotina vrsta perunike širom svijeta poznato je još od vremena starog Egipta, gdje je bila kraljevski i božanski simbol.

Centar Banjaluke ukrašen cvijećem

BANJALUKA - Gospodska ulica danas je dobila pokretni drvored okićen cvijećem.

Najčitanije