Cvijeće

Cvijeće koje će balkon učiniti čarobnim

Tokom ljetnih dana uživamo u raskoši boja cvijeća, a to ne mora prestati ni s ulaskom u njegovu posljednju etapu. Uz samo nekoliko biljaka i najmanji balkon možemo učiniti pravom kasnoljetnom oazom.

Cvjetni bonton: Crvene ruže se ne poklanjaju tuđim ženama

U današnje vrijeme cvijeće ima posebno značenje, iako je sama simbolika na neki način zaboravljena.

Kamelija: Cvijet koji su obožavali carevi i opisali pisci

Dive su uvijek na dobrom glasu. Tako je i sa kamelijom cvijetom kojeg su obožavali kineski carevi, opjevali pjesnici, u note utkali kompozitori i oslikali slikari.

Supružnici 40 godina njeguju oazu cvijeća i zelenila

SANSKI MOST - Ismet i Sadija Palaškić iz Sanskog Mosta ponosni su vlasnici oaze prepune zelenila i cvijeća, koja se smjestila u Šabića sokaku, maloj gradskoj ulici skrivenoj od pogleda prolaznika.

Raskošna ljepotica hortenzija

Hortenzija je ukrasna biljka koja se često koristi u cvjetnim aranžmanima, krasi mnoge bašte, vrtove, balkone i terase, a mnogi je gaje i kao sobnu biljku.

Suvo cvijeće dašak ljepote u vašem domu

Suvo cvijeće u posljednje vrijeme doživljava renesansu, a kada vidimo koliko divno izgleda u prostoru, nije teško razumjeti zašto je to tako. Budući da svijet i dalje funkcioniše na način da mnogi i dalje više nego inače vrijeme provode u svojim domovima, vaze s cvijećem postaju još bitniji dio doma koji u naš novi svijet unosi dašak ljepote.

Smokva - biblijski cvijet kao moderna superhrana

Smokva, iako tehnički spada u kategoriju cvijeća, jedna je od najstarijih kultivisanih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Stručnjaci kažu kako su smokve izokrenuti cvjetovi i da njeni cvjetovi cvjetaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije dozrijeva u voće koje konzumiramo.

Ljiljan, egzotičan mirisan cvijet

Ljiljan je rod jednosupnica iz porodice Liliaceae, trajnica s lukovicom i nadzemnom stabljikom. Rod obuhvata oko 85 vrsta lukovičastih biljaka rasprostranjenih u umjerenim regijama sjeverne hemisfere. Uzgajaju se u vrtovima, ali i u saksijama, a cvjetaju tokom ljeta.

Cvijeće za pale borce u Trebinju

TREBINJE- Povodom 27. jula, Dana ustanka naroda BiH u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, delegacije Grada Trebinja, trebinjskog SUBNOR-a i Gradske organizacije Socijalističke partije Trebinje, položile su danas cvijeće na spomenike palim borcima iz toga rata, kao i poginulim borcima iz tih krajeva u proteklom Odbrambeno- otadžbinskom ratu.

Trebinjska policajka s diplomom ekonomiste uzgaja cvijeće

TREBINJE - Jelena Milojević, diplomirani ekonomista, policajac u trebinjskoj Sudskoj policiji, osim ovoga posla i svakodnevnih obaveza supruge i majke troje djece, bavi se ozbiljno i cvjećarstvom i to ne samo uzgojem radi ukrašavanja svoje kuće, već se prije šest godina počela baviti proizvodnjom i rasadom cvjetnica.

Najčitanije