Džejms Veb

Džejms Veb nastavlja da pokazuje nadmoć

Kako su podešavanja svemirskog teleskopa Džejms Veb gotovo završena, NASA je nedavno objavila snimak koji pokazuje koliko je snažna njihova nova "igračka".

"Džejms Veb" "otvorio oči" za prvi pogled u prošlost univerzuma

Kako je saopšteno iz Američke svemirske agencije NASA, masivno ogledalo svemirske opservatorije, sposobno da zaviri u najudaljenije krajeve svemira, sada je potpuno poravnato i može da se nastavi s puštanjem u rad ovog naučnog instrumenta.

Džejms Veb oduševljava naučnike

​Astronomi su oduševljeni efikasnošću novog svemirskog teleskopa "Džejms Veb", čije slike nadmašuju sva očekivanja iako njegova ogledala nisu još 100 odsto poravnata, navodi portal "Nju sajentist".

Džejms Veb stigao na svoje odredište u solarnoj orbiti

NASA svemirski teleskop Džejms veb, koji bi trebao omogućiti nove uvide u najranije faze svemira, stigao je u ponedjeljak na svoje odredište u orbiti oko Sunca, otprilike milion i po kilometara od Zemlje.

NASA završava otvaranje teleskopa "Džejms Veb"

Inženjeri NASA završili su otvaranje ogromnog, glavnog ogledala svemirskog teleskopa "Džejms Veb", a taj manevar je bio posljednji korak dvonedjeljne faze formiranja opservatorije vrijedne 10 milijardi dolara, koja je počela njenim lansiranjem na Božić, prenosi "Gardijan".

Teleskop Džejms Veb otvorio štit za Sunčeve zrake

Sunčani štit na teleskopu Džejms Veb, koji bi trebalo da ga štiti o Sunčevih zraka, uspješno je otvoren u svemiru i sada je na redu otvaranje sistema ogledala.

Lansiran najveći svemirski teleskop "Džejms Veb"

LONDON - Najveći svemirski teleskop "Džejms Veb" danas je lansiran iz Francuske Gvajane.

Lansiranje "Džejmsa Veba" odgođeno nakratko

Lansiranje Nasinog svemirskog teleskopa "Džejms Veb", dizajniranog da "zaviri" u svemir dalje nego ikad, odgođeno je najranije do katoličkog Božića zbog lošeg vremena na sjeveroistočnoj obali Južne Amerike.

"Džejms Veb" pronalazi kiseonik u dalekom svemiru

Naučnici će ubuduće, sem uočavanja planeta iz drugih galaksija i sunčevih sistema, moći da otkriju da li na nekoj od njih ima kiseonika potrebnog za formiranje života.

Najčitanije